Kiekvieną kartą, kai į mūsų spintas užklysta etniniai motyvai, bandome pateisinti jų atsiradimą mūsų garderobe. Šį šiltąjį sezoną siūlomos dvi kryptys – Ispanija ir Afrika. Tačiau rasti paaiškinimą, kodėl šį kartą mada pasirinko būtent tokią geografinę kryptį, švelniai tariant, labai sunku.

Mažai tikėtina, jog mados kūrėjai ir prekiautojai į skolų ir kitokių finansinių problemų nustekentą Ispaniją bei badaujančią Afriką pasuko dėl piniginės naudos. Todėl telieka ieškoti emocinių priežasčių.

Ispanija į mados pasaulį įsiverždavo pasibalnojusi glamūro bangą – tiek devintą, tiek dešimtą XX amžiaus dešimtmečiais. Čia viskas aišku – gilios iškirptės, nėriniai, paaukštintas liemuo, raukiniai ir kutai, aukso siūlai ir ryškios spalvos, Francisco Goya ir Diego de Silva y Velázquezas, Madridas, „Balenciaga“ mados namai ir korida.

Afrika, skirtingai nei Ispanija, visada garsėjo griežta geometrija ir polinkiu į asketizmą, turintį priartinti prie gamtos. Pirmieji Afrikos įkvėptieji – hipiai. Afrika pakvimpa visuomet, kai mados pasaulis atsigręžia į septintą XX amžiaus dešimtmetį – hipių laikus – o atsitinka tai, kaip žinome, gana dažnai.

Šį sezoną iš Ispanijos atkeliavę motyvai atrodo kaip visada, o štai Afrika siūlo kažką naujo. Kai kuriuose kolekcijose Afrikos ir Ispanijos motyvai suplakti į vientisą gaivališką kokteilį, vienas kitą papildo.

Akivaizdžiausias to įrodymas – „Missoni“ kolekcija, kur asimetriški raukiniai begėdiškai apnuogina modelių pečius, pūsti flamenko stiliaus sijonai koketiškai atidengia kojas, o raštai primena karštąją Afriką. Atrodytų, tarsi mada prisiminė, jog Ispanija ir Afrika – praktiškai labai artimos kaimynės, kurias skiria viso labo 15 kilometrų Gibraltaro sąsiauris, anksčiau ši vieta buvo vadinta tiesiog Heraklio stulpais.

„Balmain“ kolekcija – ir Afrika, ir Ispanija. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog ant podiumo demonstruojama tik matadorams skirta apranga. Tačiau odos gaminiai marginti raštais, primenančiais afrikiečių kūnus puošiančias tatuiruotes. Šią eklektiką dar papildo rokenrolo elementai – rūbai priverčia pajusti koridos arenos aistras arba atsidurti greta mistiškas apeigas atliekančio šamano.

„Emilio Pucci“ mados namų kolekcijoje taip pat karaliauja Ispanija, tačiau pačiu teatrališkiausiu savo pavidalu: pūsti, grindis šluojantys sijonai, juodi nėriniai ir mezginiai, tarsi dengiantys, tačiau iš tikrųjų tik dar labiau akcentuojantys kūną, itin prigludusios palaidinės ir megztukai bei juodos ir raudonos spalvų raštai.

Aišku, kokia gi Ispanija be liemenuotų juodų švarkelių? Ispanija – katalikiškas griežtumas ir pietietiškas jausmingumas viename. Nepasinaudoti šiuo deriniu šį pavasarį ir vasarą būtų tiesiog nuodėmė.

„Moschino“ mados namai šiltajam sezonui taip pat siūlo moteriškas matarodo kostiumo interpretacijas. O be plačiabrylių skrybėlių, raudonų rožių plaukuose ir vilnijančių sijonų dizaineriai pataria iš namų nei kojos nekelti. „Moschino“ kaip visada lieka ištikimi savo stiliui – balansuoti ant dramatizmo ribos. Tas pats galioja ir variacijoms Ispanijos tema.

Tuo tarpu „Bottega Venetta“ mados namams kuriantis dizaineris Tomas Maieris subtiliai panaudojo Afrikos raštus. Geometriniai ornamentai juodos, baltos ir terakotos spalvų fone puošia kokteilines sukneles ir lakoniškus megztukus.

„Alberta Ferretti“ mados namų kūriniuose afrikietiški motyvai perteikiami subtilesniais lapų ir gėlių ornamentais, primenančiais tropinius augalus. Šioje kolekcijoje naudojami afrikietiški puošybos elementai – tarsi XX amžiaus 3-ąją dešimtmetį, kai Afrikos tema buvo itin madinga ir darė didelę įtaką art deco stiliui. O jis, kaip jau žinome, šį sezoną itin aktualus.

„Donna Karan“ savo naujausioje kolekcijoje naudoja visus Afrikos dykumos atspalvius – smėlio, dramblio kaulo, juodos, aukso ir juodmedžio. Audinius puošiantys raštai labai afrikietiški, tačiau siluetai – europietiškos elegancijos išraiška.

Taigi tiek Afrika, tiek Ispanija dizaineriams suteikia puikią progą grožėtis jomis ir savo darbais. Mums tereikia pasinaudoti tokios meilės išraiškomis, atnaujinant šiltojo metų laiko garderobą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)