Prie valdžios vairo stojus „perestroikos ir skaidrumo politikos tėvui“ Michailui Gorbačiovui, Sovietų Sąjungos gyventojai ėmė aktyviau domėtis Vakaruose populiariomis tendencijomis, prasidėjo vadinamasis beždžioniavimo laikotarpis.

1988 metais vyko pirmasis grožio konkursas – „Maskvos gražuolė – 1988“.

Dar prieš keletą metų nebuvo nei menkiausios galimybės, kad panašaus pobūdžio renginys galėtų įvykti, jau nekalbant apie XX amžiaus 7-ąjį ir 8-ąjį dešimtmečius. 1988 metais apie grožio konkurso būtinybę tuometinis Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministras Borisas Pankinas sakė štai ką: „Šis konkursas atlieka labai svarbią, apie socialinius pokyčius bylojančią funkciją – siekia išgelbėti moteris nuo urbanizacijos, ištirpimo minioje, padeda gerinti moters įvaizdį visuomenėje“.

Konkursą 1988 metais laimėjo šešiolikmetė moksleivė Maša Kalinina. Ši pergalė aukštyn kojomis apvertė mergaitės gyvenimą. Ji išvyko į Jungtines Valstijas, kur pakeitė pavardę į Mariah Keylin.

Konkursas „Maskvos gražuolė – 1988“ prasidėjo 1988 metų balandžio 14 dieną ir truko net du mėnesius. Merginoms buvo griežtai draudžiama tiek ruošiantis konkursui, tiek jo metu duoti interviu, skelbti pareiškimus, bendrauti su užsienio žiniasklaida. Priešingu atveju, grožio konkurso dalyvėms būtų tekę trauktis iš tolesnės kovos, jos būtų privalėjusios grąžinti pelnytus prizus ir apdovanojimus.

1988 metais grožio konkursai vyko ir Vilniuje, Rygoje, Sankt Peterburge, Odesoje. Šios grožio šventės tikrai neliko nepastebėtos, bilietų praktiškai nebuvo įmanoma gauti. Įdomus faktas - trys gražiausios konkurso Rygoje dalyvės buvo apdovanotos kailiniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)