Apie mados tendencijas, stiliaus pojūtį ir dažniausiai lietuvių daromas stiliaus klaidas kalbėjomės su dizainere Olesia Les.

„Nesivaikykite greitos mados. Ji keičiasi, o stiliaus pojūtis išlieka amžinai“, - perspėja pašnekovė.

- Šią vasarą dominuoja languotas audinys, įvairūs raštai, sportinis stilius, masyvūs papuošalai. Ar tokios tendencijos išliks ir rudenį?

- Manau, jog didelių staigmenų tikėtis neturėtume. Juk mada sukasi ratu ir tam tikri skirtingų laikotarpių elementai vis atsiranda naujose dizainerių kolekcijose.

Šį rudens-žiemos sezoną vėl grįžta 60-ųjų dvasia su trapecinėmis suknelėmis, mini sijonais, grafiškais raštais ir bob stiliaus plaukų kirpimu. Madingi bus ir mezginiai, kailiai, pūkinės striukės. Tai ir madinga, ir praktiška. Juk Lietuvos klimatas šaltas. Madoje išlieka metalo efektą turintys audiniai.

Rudeniui siūlau rinktis šiltą aukso spalvą. Visa tai būdinga tiek moterų, tiek ir vyrų madai. Be to, stipriosios lyties atstovams patariu nebijoti ryškių spalvų, įvairių raštų derinių bei military stiliaus.

Kiek neįprastas ir gana egzotiškas aprangos elementas – įvairios paukščių plunksnos. Šventinei aprangai būdingi aksomo bei lengvo šifono audiniai. Vasarą į mados pasaulį įsiveržęs sportinis stilius ir toliau nežada niekur trauktis.

- Lietuvių moterų ir merginų mėgstamas leopardo raštas, anot dizainerių ir stilistų, nėra tinkamas pasirinkimas dėl neretai naudojamo prasto audinio ir saiko stokos. Kada vis dėlto rekomenduotum rinktis šį raštą ir kaip tinkamai jį dėvėti?

- Ne raštas nurodo prastą skonį, o nesugebėjimas tą raštą tinkamai pritaikyti. Šį rudenį-žiemą leopardo raštą siūlo „Céline“, „Giorgio Armani“ bei „Givenchy“ mados namai. Pasirinkite vieną raštuotą elementą ir dėvėkite jį su to pačio spalvyno drabužiais. Galima eksperimentuoti su medžiagų faktūromis ir tankiais. Leopardo raštas dažniausiai yra drąsios ir ryškios moters atributas, todėl jį gali dėvėti ir į darbą, tačiau aš siūlau pasilikti šią bombą laisvalaikiui (juokiasi, - aut.past.).

- Kuo vadovautis renkantis stilingus lauko drabužius?

- Čia svarbiausia žinoti, kokio tipo jūsų figūra ir veido forma. Žinant kūno tipą ir veido formą galima rinktis iš galybės šiam sezonui siūlomų variacijų: pūkiniai ir vilnoniai paltai, striukės, pončai, pelerinos.

Aksesuarus vertėtų derintis prie tam tikro modelio bei, kaip minėjau, įvertinus veido ir kūno ypatumus. Net jei madingi būtų masyvūs šalikai, niekada nepatarčiau jų rinktis moteriai su trumpu kaklu. Vyrams šį sezoną siūlomi diržu sujuosiami paltai, švarkai, įvairūs kailiniai. Taip pat madingi „oversized“ paltai. Kaip aksesuarai siūlomos didelės megztos arba kailinės apykaklės.

- Sakoma, jog mada sugrįžta ir tai ką dėvėjo mūsų mamos ir senelės vėl tampa madinga. Kokius sugrįžusios mados ženklus pastebėsime ateinantį sezoną?

- Tai šeštasis dešimtmetis su visais jo elementais: nuo mini suknelių su ilgaauliais batais „Louis Vuitton“ ir „Gucci“ kolekcijose iki ryškių grafinių raštų „Prada“ ir „Valentino“ kūriniuose. Taip pat grįžta kelnių kostiumas, kuriuo kažkada moterį papuošė „Yves Saint Laurent“.

- Pakalbėkime apie vestuves. Vis dažniau nuotakos renkasi skirtingas pamergių sukneles. Atrodo, tai geras ženklas, pamažu atsikratome neskoningų pamergių suknelių.

- Tiesa. Net ir vienodos suknelės gali būti parinktos skoningai, tačiau tai labai sunku, nes dažniausiai pamergės turi skirtingas figūras. Manau tai ir buvo pagrindinė neskoningos vestuvių tragedijos priežastis. Šiuo metu sutinkame ne tik skirtingus suknelių modelius, bet tuo pačiu ir spalvas, jų atspalvius. Tai leidžia parinkti tinkamą suknelės modelį kiekvienai pamergei.

Bet čia taip pat gali pasitaikyti nesklandumų, nes suknelės gali būti visiškai skirtingos stilistiniu požiūriu. Idealiausia kai visų pamergių sukneles kuria vienas dizaineris, turintis savo braižą ir parenkantis vieningą stilių visoms suknelėms.

- Kaip pakeisti ir atgaivinti klasikinę mažą juodą suknelę?

- Maža juoda suknelė yra nesenstantis ir nenusibostantis elegantiškumo įsikūnijimas. Juk ji yra universali ir amžina būtent dėl to, kad ją galima naudoti skirtingoms progoms ir skirtinguose drabužių ansambliuose, priklausomai nuo progos.

Tačiau panorus atnaujinti savo spintą, galima rinktis kitokio modelio ar kirpimo suknelę, pakeisti ją juodo pieštuko arba saulės kirpimo sijono ir įvairių palaidinių deriniais. Nepamirškime ir avalynės bei aksesuarų. Jie gali sužaisti jūsų naudai. Rankinės, dirželiai, pirštinaitės ir skaros gali pagyvinti seną, tačiau vis dar tinkamą dėvėti drabužį.


- Kokias garderobo detales būtina atnaujinti artėjant naujam sezonui?
- Tas, kurios labiausiai pasenusios jūsų garderobe. Neverta vaikytis greitos mados ir rinktis drabužius, kuriuos dėvėsite vos porą kartų. Geriau ir protingiau yra investuoti į porą gerų odinių batelių, geros kokybės rankinę. Formuokite bazinį garderobą pagal savo stilių ir kūno sudėjimą ir keiskite jo sudedamąsias dalis priklausomai nuo vyraujančių mados vėjų.

- Kaip pagyvinti oficialią dalykinę aprangą?

- Dalykinė apranga taip pat gali būti įvairi, bet viskas priklauso nuo jūsų darbovietės. Kai kur yra griežtas aprangos kodas, kuriame nurodomi reikalavimai net aukštakulnių kulno aukščiui. Kitur taisyklės yra ne tokios griežtos ir galimos įvairios variacijos.

Universaliausios yra aksesuarų variacijos. Galite rinktis skirtingus batelius, rankinę, akinius, skarelę, dirželį ar pėdkelnės. Drąsesnės ir daugiau į aprangą investuojančios moterys gali rinktis ir kostiumėlių derinius, skirtingas jų spalvas ir formas. Tačiau nepamirškite, kad biuro apranga yra skirta darbui, todėl čia neverta persistengti su ryškiomis spalvomis ar raštais. Geriau pasirinkti pastelinius atspalvius ir klasikines spalvas.

- Kokius tris drabužius turi turėti kiekviena moteris savo spintoje?

- Klasikinį švarką, mažą juodą suknelę bei gražų apatinį trikotažą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)