Juk individualūs ypatumai įkvepia pasirinkti tam tikrą profesiją, bet ir profesiniai įgūdžiai savo ruožtu uždeda asmenybei stiprų antspaudą.

Mokslininkus nuo seno domina šis fenomenas – jie netgi atliko tyrimą. Keletui žmonių grupių buvo pristatytas tas pats gana įdomios išvaizdos vyras, kuris kiekvieną kartą buvo apsirengęs vis kitaip: tai baltu chalatu, tai kareivišku munduru, tai šventiko apdaru.

„Gydytoją“ žmonės apibūdino kaip inteligentišką ir humanišką, „karininką“ – kaip nelankstų, net šiek tiek gruboką, bet disciplinuotą ir rimtą, „šventiką“ – kaip jautrų, nuoširdų ir nesavanaudišką. Kiekvieną kartą kostiumas įkvėpdavo stebimuosius visiškai nepažįstamam žmogui priskirti tas savybes, kurios asocijavosi su jo socialiniu vaidmeniu.

Nors argi mes nesutinkame ir negeranoriškų gydytojų, bevalių karininkų ar nenuoširdžių dvasininkų? Patį stipriausią aureolės efekto įspūdį padaro tradicinis griežtas kostiumas, kurį matydami mes konstatuojam: prieš mus rimtas žmogus.

Visumoje rengimosi stiliuje susijungia du priešingi žmogiškosios prigimties pradai: iš vienos pusės – noras būti panašiems į tuos, kurie mums svarbūs; iš kitos – troškimas kažkaip išsiskirti iš aplinkinių.

Noras susilieti su mase išryškėja renkantis neryškias spalvas. Absoliučiai neutrali yra pilka spalva. Tai savotiškas rūkas, kuriuo žmonės prisidengia savo prigimtinę natūrą. Jei nusprendėte paskęsti susirinkime tarp daugybės žmonių, pilka spalva taps jūsų sąjungininke. O štai merginai, einančiai į pirmą pasimatymą, vargu ar verta vilkėti pilką megztuką, nes antro pakvietimo galima ir nesulaukti.

Ryškūs drabužiai beveik nesąmoningai pasirenkami dėmesiui pritraukti. To neverta pamiršti, renkantis kostiumą dalykiniam bendravimui. Susiruošus į darbą ar dalykinį susitikimą, geriau vengti ryškių, erzinančių spalvų. Kad ir geltonas žinomo politikos veikėjo švarkas. Žinoma, jis patrauks į save žvilgsnius, bet vargu ar sudarys rimtumo bei patikimumo įspūdį.

Juoda spalva – tai distancijos spalva. Vyrai ir moterys juodais uždarais, aukštu kaklu ir ilgomis rankovėmis drabužiais, juodomis kojinėmis ir batais tarytum signalizuoja aplinkiniams: „Nieko artyn neprisileisiu.“ Taigi nelaukite iš juodai apsirengusio žmogaus atvirumo ir nuoširdumo. Antra vertus, junginyje su kitomis ryškiomis spalvomis juoda spalva sudaro visiškai priešingą efektą: juoda su oranžine simbolizuoja atvirumą ir pasirengimą pokalbiui, juodos ir raudonos kombinacija pabrėžia seksualinį patrauklumą.

Be to, prie dirbtinio apšvietimo juoda spalva tiks beveik kiekvienai moteriai, dėkingai atspindėdama odą. Suprantama, kodėl „maža juoda suknelė“ taip populiari vakarėliuose ir diskotekose. Tiesa, reiktų turėti omenyje, kad vyrams šis ir panašūs apdarai liudija apie moters seksualumą. Taip vadinamus erotinius drabužius, skirtus pabrėžti moters kūno privalumus, vyrai paprastai supranta kaip ženklus ir .... dažniausiai apsirinka.

Kartais tokia apranga iš tikrųjų yra tarsi uniforma meilės ištroškusiai deivei, bet dažniausiai ji liudija tai, kad moteris, atrodanti taip atvirai ir gundančiai, iš tiesų nėra labai savim pasitikinti ir netgi kompleksuota. Dėvėdama erotinius drabužius ji stengiasi atkreipti į save dėmesį, kuris įrodytų jai savo pačios reikšmingumą.

Klasikinius kostiumus, pasiūtus laikantis griežtų taisyklių, dažniausiai dėvi konservatyvių idealų pasekėjai.

Ekstravagantiškumas praktiškai visada atspindi padidėjusį susireikšminimą. Labai dažnai originaliai ir rėkiančiai rengiasi žmonės, kurie nesijaučia gaunantys trokštamą pripažinimą ir įvertinimą.

Didelę reikšmę turi kostiumo siluetas. Kaip moterims, taip ir vyrams griežtu laikomas siluetas artimas ištemptam stačiakampiui su pabrėžtais kampais. Laisvu – artimas apskritimui, su suapvalintomis linijomis. Jei žmogus, nepriklausomai nuo situacijos, mėgsta vieną ar kitą siluetą, tai liudija jo tikslumą, tvarką ir drausmę, arba atvirkščiai, laisvų improvizacijų pomėgį.

Kai kurie aprangos elementai ir papuošimai turi ypatingą simboliką.

Kaklaraiščio simbolinė reikšmė – ypatingo galvos vaidmens pabrėžimas. Stebėkite: moteris, kurios garderobe yra kaklaraištis, paprastai visapusiškai pasikliauja savo intelektu. Ji nekenčia pokalbių apie moterišką intuiciją ir sutinka pripažinti tik moterišką logiką, nes jos gyvenimo varomoji jėga – mąstymas. Galbūt feminizmas ir gimė tada, kai moteris pirmą kartą dėl linksmumo pasimatavo vyrišką kaklaraištį?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją