Dizainerė J.Rimkutė, paklausta apie įspūdžius, sakė esanti nustebinta, kad Rygoje beveik tuo pat metu vyksta du analogiški mados renginiai – “Rygos mados savaitė” ir “Baltijos mados savaitė” (“Baltic fashion week”). Kadangi
J.Rimkutės ir I.Ševiakovaitės
duetui teko sudalyvauti abiejuose renginiuose, dizainerės tarp jų sakė nepastebėjusios jokio skirtumo. Be to, nesupratusios ir renginių tikslo – jie neanonsuojami, į pristatymus nekviečiami pramonininkai ir parduotuvių atstovai.

Publika, palyginus su lietuviškąja “Mados infekcija”, daug snobiškesnė – jaučiasi, kad čia “vaikšto” kitokie pinigai, žmonės rengiasi ne autoriniais dizainerių drabužiais, o etiketėmis. “Ar verta tuomet iš viso dalyvauti tokioje mados savaitėje?”- retoriškai klausė Jolanta Rimkutė. Ir čia pat negailėjo pagyrų “Mados infekcijai”, apibūdindama lietuvišką renginį kaip daug jaunesnį ir novatoriškesnį, o publiką – kūrybiškesnę. Rygoje J.Rimkutės ir I.Ševiakovaitės duetas demonstravo jau iš šių metų “Mados infekcijos” pažįstamą kolekciją "XXI amžius".

Aistė Baranauskienė renginiu Rygoje sako likusi patenkinta. Gal dėl to, kad jai pavyko įgyvendinti savo svajonę ir kolekciją pristatyti kaip vientisą kūrinį. Vientisą viskuo – vaizdu, muzika, judesiu. Dizianerė Rygoje demonstravo kolekciją labai linksmu pavadinimu - “Atėjo laikas aprengti sniego žmogaus moterį”.

Pati kolekcija, anot Aistės, gimusi taip pat įdomiai ir netikėtai. “Vakare sukūriau švarkelį ir pasakiau – čia tikras sniego žmogaus moters drabužis – toks jis man pasirodė,”- prisimena Aistė. “Kitą rytą kaip tik pasnigo, o per radiją išgirdau, kad kažkur vėl buvo pastebėtas sniego žmogus. Taigi ir nusprendžiau, kad atėjo metas aprengti sniego žmogaus moterį,”-šypsodamasi pasakoja dizainerė”. Kurdama šią kolekciją Aistė sako jautusis kaip skulptorė – laisva ir nesukaustyta, nes medžiaga, su kuria buvo dirbama, reikalavo visiškai kitokių taisyklių. Čia pat dizainerė prisipažįsta, kad jos svajonė – kurti scenai – teatrui, kinui.

Latvių publiką Aistė apibūdina kaip labai santūrią. “Man atrodo, kad aš jiems sukėliau šoką”,- sako dizainerė. Bent tai pripažino viena po pristatymo prie Aistės pripuolusi žurnalistė. Šios dizainerės kūrybai sunku išlikti abejingiems. “Tavo drabužiai – kaip poezija”,-prisimena Aistė vieno žurnalisto žodžius, pasakytus po pasirodymo Prahos mados savaitėje.

Giedrius Šarkauskas Rygos mados savaitėje dalyvavo jau antrąkart. Praeitą kartą dizaineris demonstravo savo vakarinių suknelių kolekciją “Lady bird”, kuri rygiečiams paliko didelį įspūdį, tad jis buvo pakviestas dalyvauti dar sykį. Šį kartą Giedrius demonstravo kolekciją "Amžius", jau rodytą šiemetinėje “Mados infekcijoje”.

G.Šarkausko sesers ir projektų koordinatorės Aušros Kartanienės teigimu, Rygos mados savaitėje verta dalyvauti dėl to, kad latviai į savo renginį sugeba pakviesti nemažai pasaulio mados žurnalistų, tad renginys būna gana plačiai nušviečiamas pasaulio spaudoje. Tačiau labiausiai Rygoje Giedriui patikusios latvių manekenės – rūpestingos, nuoširdžios ir labai kruopščios.

Beje, neseniai sugrįžęs iš Rygos G.Šarkauskas rytoj savo kolekciją išveža demonstruoti į Japoniją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją