”Pasaulyje vyksta keturi svarbiausi mados renginiai – Niujorke, Milane, Paryžiuje ir Londone. Galbūt Londono mados savaitė ir mažiausiai reikšminga, tačiau mums vis tiek smagu,” – sakė Britų mados tarybos vadovas Johnas Wilsonas.

Britų žurnalo “Vogue” redaktorės Alexandros Shulman akimis, Londonas – originali tarptautinių mados renginių stotelė.

“Ant Londono podiumų demonstruojami patys ekscentriškiausi, drąsiausi drabužiai,” – sakė ji.

”Milane mes matome gausybę elegantiškų švarkelių iš kupranugario odos, o Londone tikriausiai išvystume įdomiai margintas sukneles.”

Tačiau ne visi drabužiai tokie jau ekstravagantiški.

Londono madų savaitėje demonstruojami ne tik radikalūs Basso&Brooke kūriniai. Čia erdvės užtenka komerciškesnei madai, kuriai atstovauja Paulas Smithas, Betty Jackson, Jasperas Conranas.

Mados savaitės pabaigoje nekantraujama išvysti Giles bei “raštų burtininko” Jonathano Saunders kolekcijas. Šiems dizaineriams Britanijoje pranašaujama puiki ateitis.

Anot Wilson, Londono madų savaitės prestižas nemažėja. Pirmą kartą per savo istoriją šis renginys iš madingosios Chelsea persikėlė labiau į pietus. Šiais metais jis vyksta prie Temzės esančiame Battersea parke.

Per pastaruosius 15 metų mados pristatymų skaičius nuo 15 išaugo iki 47, o apyvarta nuo 75 milijonų svarų padidėjo iki 750 milijonų.

Deja, Londono mados savaitėje ne visuomet išvysite garsiausius dizainerius. Jie linkę savo kolekcijas demonstruoti Niujorke ar Paryžiuje, kur pirmose eilėse sėdi svarbiausių mados leidinių redaktoriai ir stambiausi tarptautiniai pirkėjai.

Britanijos mados savaitraščio “Drapers” redaktorė Josephine Collins šį reiškinį vadina užburtu ratu.

”Tarptautiniai pirkėjai renkasi ten, kur kūrinius pristato garsūs dizaineriai. Tačiau kai iškyla Londono dizaineriai, gimtasis podiumas jiems tampa per siauras.” Šį sezoną garsus dizainerių duo Boudicca išvyko į Niujorką, o Pringle iš Škotijos pasirinko Milaną.

Praėjusį sezoną britų mados pasaulio garsenybė Sophia Kokosalaki, sukūrusi aprangą 2004-ųjų metų Graikijos olimpinėms žaidynėms, savo kolekciją nutarė pristatyti Paryžiuje.

Wilson teigė, kad šį sezoną Britų mados taryba nutarė pabandyti sudominti ekonomiškai stiprėjančių šalių pirkėjus, tarp jų Rusiją, Latviją ir Graikiją.

”Rusijos ekonomika auga nepaprastai sparčiai. Jaučiame didelį tenykščių žmonių susidomėjimą mada.”

Tačiau svarbiausias dalykas, jo manymu, yra padėti gabiems dizaineriams kurti ir plėtoti verslą. Tam reikia vyriausybės pagalbos, mados renginių organizatorių dėmesio ir investicijų.

“Britų dizaineriai yra kūrybiškesni ir turi daugiau idėjų nei dizaineriai kitose madų sostinėse, tačiau mums trūksta stiprių verslininkų ir finansinio užnugario.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją