Manekenės žingsniavo podiumu nebūdamos visiškai tikros, ar atrodo taip pat “kietai”, kaip Gaultier drabužiai, kuriuos nėra lengva vilkėti ar demonstruoti. Laisvi pilki vilnos mezginiai, padengti nėriniais, milžiniški paltai ant mažulyčių marškinėlių, nukirptų virš liemens, ir prabangūs didžiuliai galvos apdangalai su plunksnomis. Gaultier parodė, kad žmonės gali mėgautis tuo, kas uždrausta, ir kad klostuotas sijonas ar suknelė tinka aktyviam stiliui.

“Kiekviena suknia pasakoja savo istoriją, o Gaultier – tarsi burtininkas, mosuojantis burtų lazdele. Jis yra dramos kūrimo meistras mados pasaulyje”, - sako Stephanie Chiu, Honkongo mados pirkėja. Pirmajai savo kelionei į Kiniją Gaultier pasiėmė su savimi 43 dalių kolekciją, - puikią savo visos kūrybinės karjeros santrauką, kurioje pabrėžiami garsiausi jo sukurti apdarai – nuo kūgio formos liemenėlės iki vintage džinsinio korseto. “Noriu prisistatyti šiai šaliai, noriu pasakyti: “Štai, čia aš”, - sako 52 metų mados žinovas. Jis specialiai pasirinko Sinatros dainą “My Way”, kuri skambėjo viso pasirodymo metu.

Nuo pat savo debiuto aštuoniasdešimtųjų pabaigoje Gaultier niekada nenustojo stebinti ir šokiruoti pasaulio savo kūrybingumu ir žaismingais eksperimentais. Vienas jo stiliaus pasireiškimų – liūdnai pagarsėjusi Madonos kūgių formos liemenėlė. Tai aukštosios mados enfant terrible, begėdiškai apverčiantis aukštyn kojomis tradicinę grožio ir bjaurumo, elegancijos ir vulgarybės sampratą. Praėjusį kovą Gaultier atidarė dvi parduotuves Pekine ir Honkonge, birželį – parduotuvę Šanchajuje. Gaultier neatmeta galimybės plėsti verslą Kinijoje, bet tvirtina, kad tai priklausys nuo rinkos poreikių.

Kai pasitraukė Yves’as Saint Laurentas, o Tomas Fordas paliko Gucci, žmonės pradėjo spėlioti, kokia bus aukštosios mados ateitis. “Aukštoji mada neišgyvens, jei neprisitaikys prie šiuolaikinių reikalavimų. Jei užstrigsime praeityje, pražūsime”, - sako Gaultier. Vizito Šanchajuje metu Gaultier buvo labai nustebintas vietinių moterų mados jausmu. “Jos yra tikrai labai gražios. Bet gali būti dar gražesnės, jei daugiau dėmesio skirtų savo “šaknims”, tam “kažkam”, kas yra unikalu ir tradiciška jų tautoje”, - sako jis.

Su hedonizmu, religija, gatvės gyvenimu, androginija ir Frida Kahlo kaip savo mūza Gaultier sukūrė vienus įsimintiniausių poros pastarųjų dešimtmečių drabužių. Jis sukūrė kostiumus filmams “Virėjas, vagis, jo žmona ir jos meilužis” bei “Penktasis elementas”.

Gaultier susidomėjo mada labai anksti, ir jau būdamas keturiolikos metų demonstravo mamai bei močiutei savo mini drabužių kolekcijas. Būdamas septyniolikos, jis nusiuntė kelis eskizus Pierre’ui Cardinui, pas kurį vėliau dvejus metus dirbo asistentu, tobulindamas tą meistriškumą bei dėmesį detalei, kuris ir dabar apibrėžia jo darbą.

Vėliau jis dirbo pas Esterel ir Patou, kol 1976 m. tapo laisvai samdomu dizaineriu. Būdamas nepriklausomas, Gaultier naujai apibrėžė daugybę mados konvencijų, pavertė apatinius drabužius viršutiniais, išardė moteriškąjį ir vyriškąjį stilius. Pirmasis jo aukštosios mados pasirodymas surengtas 1996 m., bet nepaisant jo pagarbos mados industrijos tradicijoms, jame vis tiek liko tam tikras pasipriešinimas priimtoms normoms.

“Kuriant drabužius, svarbiausia yra gerbti save ir būti laisvam kurti”, - sako jis. “Gali su drabužiais daryti viską, ką tik nori.” Išties kaip Sinatros dainoje – “I did it my way”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją