Šviestuvai, stalas, spintelė, komoda, papuošalų skrynutės, veidrodžiai, daugybė mielų stalą puošiančių detalių - servetėlių žiedų, padėklų, taurių, lėkščių - visa tai sukurta iš medžio ir nušviesta magišku kristalų žibėjimu.

"Medis ir kristalai" - unikali paroda, nes pirmą kartą pasirinktas toks dviejų skirtingų medžiagų - medžio ir kristalų - duetas. Ir pirmą kartą iš jų kuriami didelių formų interjero objektai.

"Mane visuomet traukė interjero dekoravimas, - sako J.Žilėnienė. -Juk kiekvienas menininkas ieško naujų išraiškos formų". Štai ji ir rado. Visą jos naują sumanymą - rūbus ir interjero detales - jungia garsios visame pasaulyje "Swarovski" kristalų kibirkščiavimas.

Kodėl? Todėl, kad šiuolaikiniame pasaulyje neįmanomas tik vienos - grynos - natūralios ar tik sintetinės - medžiagos egzistavimas.

Gamtos pradas koja kojon žengia su žmogaus išmone. Julijos kūryboje - natūralus medis ir sintetiniai kristalai. "Juk vaikštome natūralaus medžio grindimis, o dantis valomės plastmasiniu šepetėliu", - aiškina J.Žilėnienė.

Todėl Julijos sukurti Vakarų Afrikoje augančio medžio "iroko", raudonosios kriaušės ir riešutmedžio baldai bei interjero detalės papuoštos tviskančiais kristalais. Tai ne tik dekoratyvūs, bet ir funkcionalūs daiktai, skirti meną vertinantiems žmonėms. Tai daiktai, kurie bus perduodami iš kartos į kartą.

Kaip viskas prasidėjo? Nepaprasti dalykai prasideda paprastai. "Vieną dieną man paskambino medžio juvelyras iš Panevėžio ir pasiūlė kartu ką nors sukurti įdomaus", - prisimena Julija pažintį su menininku Ryčiu Zavecku.

Jis įgyvendino ne tik "medinę" J.Žilėnienės baldų ir interjero detalių idėją. Kūrėjos rūbai taip pat puošti medžio meistro nugludintais papuošalais ir sagomis. Julija sukūrė ir rankinių, kurioms taip pat panaudotos medinės detalės. Visa tai šiluma, o kibirkščiuoti šiuos daiktus priverčia kruopštus "Swarovski" dukterinės kompanijos Lietuvoje "Crystal Creation" meistrų darbas.

Žibėti ir tviskėti, pasak Julijos, turi teisę ne tik prabangus vakarinis rūbas. Nauja jos "pret a porter de luxe" kolekcija - tai 14 klasikinių romantiškų modelių. Jie nėra griežtai skirti tik rudens ir žiemos sezonui. "Madą dabar sieju su žmogumi ir jo aplinka", - sako Julija.

Kolekcijos spalvos - balta, juoda, ruda bei daugybė jos atspalvių. Siluetas - idealiai prigludęs prie kūno. Sijonų ilgis - iki kelių ar žemiau jų. Kelnės - santūriai tiesios arba labai siauros.

Modeliuose daug rankų darbo - siuvinėjimo, kutų, rozečių, juostelių. Rūbai užbaigti, kaip sako Julija, mažąja juvelyrika -- tviskančiais kristalais ar iš jų sukurtomis detalėmis.

Naujoji kolekcija paliečia mados tendencijas, tačiau labai santūriai. Nes moteris, kuriai kuria Julija Žilėnienė, nesivaiko mados, žino savo vertę ir jos jau nebeįrodinėja.

Pasak dizainerės, "Medžio ir kristalų" ji nebūtų sukūrusi be partnerių pagalbos. "Esu visiems atviras", - sako panevėžietis medžio juvelyras Rytis Zaveckas - Julijos idėjų įgyvendintojas. Ši mintis puikiai paaiškina platų ir humoro kupiną jo kūrybos spektrą. Pavyzdžiui, parodoje "Medis ir kristalai" yra jo sukurta spintelė, pakrikštyta pavadinimu "Eurobabelis", "Paberžės obuolys" - apvali dėžutė su aliuzija į garsiuosius Faberge juvelyrinius dirbinius, kryžius, pavadintas "Turtuoliai irgi verkia"...

R.Zaveckas jau ne kartą savo kūriniais priverčia žmones juoktis, piktintis, diskutuoti. Pavyzdžiui, norėdamas paakinti švarinti gimtąjį miestą, Rytis viename Panevėžio skverelyje įkurdino medinę skulptūrą - šunį su pakelta koja. Tuo tarpu jo darbų arsenale yra ir miniatiūrinis, vos kelių centimetrų smuikas, kuriuo galima groti.

Rytis dažnai išgirsta klausimą, kas gi sieja jo dirbinius. Pats jis nežino atsakymo į šį klausimą. Gal visgi humoras? Sukūręs estetinį pasigėrėjimą keliančių skulptūrinių baldų ir interjero detalių, menininkas svajoja apie paminklą... nežinomam biurokratui.

R.Zavecko nevaržo sudėtingos nelanksčios medžiagos - medžio - technologijos. Nes jos jam pavaldžios. Tokios patirties jis gavo dirbdamas baldų restauratoriumi, pavyzdžiui, garsioje ilgą laiką eksponuotoje parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene" buvo nemažai panevėžiečio darbų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją