Apie vienuolių abitų kilmę, prasmę, spalvų ir formų simboliką pasakojo ir juos demonstravo patys vienuoliai iš kelių Lietuvos vienuolynų – pranciškonų, domininkonų ir jėzuitų.

Dizainerės Zitos Gustienės vasaros kolekcijos rūbus demonstravo garbinga vakaro viešnia – pianistė Eleonora Bekova, Vytautas Kernagis ir kiti netikėtai modeliais tapę žmonės.

Kaip kilo tokio vakaro idėja – sugretinti kelių šimtmečių senumo tradicijas turinčius vienuolių rūbus ir dabartinę madą? Anot Vaidoto Žuko, “vienuoliai Lietuvoje yra tarsi tamsioji Mėnulio pusė – jie ir yra, bet mes jų nematome”, todėl ir buvo sumanyta supažindinti su autentiškais įvairių vienuolynų drabužiais ir jų istorija.

Dizainerė Zita Gustienė buvo pakviesta į šį renginį kaip “žvelgianti toliau, giliau, mokanti žaisti, einanti į širdį, į gilumą”. “Mus suvienijo asmenybės prioritetas. Ne rūbas yra svarbiausia, o žmogus. Aš nebūčiau įsileidęs dizainerio, kuriam rūpi tik rūbas ir mada”, - sakė V. Žukas.

Z.Gustienės kolekcija nedidelė, tačiau kiekvienas modelis išbaigtas ir turintis savo veidą bei nuotaiką. Juk, E.Bekovos žodžiais tariant, “Zita yra tarsi ne modeliuotoja, o menininkė – ji tapo ant žmogaus”.

Ypatingą vakaro nuotaiką padėjo sukurti Vilniaus Šv. Kazimiero grigalinio choralo grupė bei saksofonistas Jan Maksimovič ir gitaristas Vladimir Kaplan.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją