Regis, pasirinkimas teisingas; visa šiuolaikinė mada pataikauja neigiamiems personažams, vengdama aiškaus silueto, harmoningų proporcijų, rišlaus drabužio „teksto“ ir kitų klasikinės elegancijos požymių. Eklektika neatsitiktinai įsitvirtino mados teritorijose: tai bene vienintelė tendencija, kuri padeda išvengti pasikartojimo ir išlaisvina vaizduotę.

Jurgitos Januškevičiūtės-Žiugždienės kolekcija eklektiško stiliaus. Jos požymius apibūdinti gana keblu, kadangi minėta kryptis nepaiso jokių taisyklių, ir drabužio harmonija pasiekiama per „priešybių vienybę“. Kontrasto principo laikomasi visuose kolekcijos lygmenyse: gretinami skirtingi audiniai ir faktūros (odos, kailiai, šifonas, trikotažas, džinsas, kt.), maišomi stiliai, mėgaujamasi neadekvačiomis nuotaikomis, skatinama drabužio asimetrija, skirtumas tarp jo visumos ir detalių, matinių ir blizgių paviršių, etc.

Drabužiai atrodo neprognozuojami dar ir dėl to, kad daugumą jų galima transformuoti – pakeitus vieną ar kitą detalę, kitaip susegus, surišus. Nemažą vaidmenį šioje kolekcijoje atlieka papuošalai, dar labiau sutirštinantys paslaptį: tiek biseriu siuvinėti magiški ženklai, tiek pigi bižuterija, įsismelkianti į drabužio visumą, tiek Eglės ir Ievos Babilaičių kurti aksesuarai, balansuojantys tarp solidžių kūrinių ir pašaipaus kičo.

Kolekcijos visuma ir paskiri modeliai skaitomi kaip knyga, kurios kiekviena dalis žada naują nuotykį, nors tai neprieštarauja nuosekliai įvykių eigai. Visa tai virsta unikaliu ir patraukliu reginiu, bet ne anarchija. Kolekcija grindžiama ne tik meniniais argumentais, bet ir logika, tad yra skirta moteriai, kuri labai gerai žino, ką daro, ką renkasi. Tačiau nori išlikti paslaptinga.

Savitas menininkes pasirinkę madų namai „YZZY“, patys irgi garsėja neordinariais projektais. Itin didelį dėmesį skiria odai ir kailiams, išvengdami daugelio juos lydinčių prietarų, kaip antai šios žaliavos sezoniškumo ar jos savaiminės vertės. Tad nauja 2003 metų kolekcija imponuoja ne tik originaliomis idėjomis, bet brangiomis, šiltam metui neįprastomis medžiagomis, netradiciniu jų pritaikymu. Kolekcijos vertę padidina ir tai, kad joje naudota daug rankų darbo, visi modeliai vienetiniai.

JURGITA JANUŠKEVIČIŪTĖ-ŽIUGŽDIENĖ

1991 – 1997 metais studijavo Vilniaus dailės akademijoje Kostiumo dizaino katedroje ir įgijo Kostiumo dizaino magistro diplomą. Nuo 1993 m. dizainerė nuolat dirba su individualiais klientais bei kuria rūbų kolekcijas, taip pat dirba interjero dizaino srityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją