Teisybė, balta apranga – klasikinis švaros ir elegancijos įsikūnijimas. Prabangi vestuvinė suknia iš balto šilko ar atlaso, apsiuvinėta nėriniais ar karoliukais – pasakiška kiekvienos mergaitės, vis dar svajojančios tapti princese, svajonė.


Dabar poros pirmąsyk stoja prie altoriaus jau brandesnio amžiaus, todėl nuotakos daugiau seka madą ir aiškia žino, kokios suknios nori. Todėl tradicinės vestuvinio apdaro koncepcijos transformacija – visiškai natūralus dalykas.


Pavyzdžiui, rytų Azijoje raudona laikoma laiminga spalva vedyboms, vis dėlto JAV ir Europoje šios spalvos populiarumas galėtų būti paaiškinamas jos ekstravagancija.


Pagal šių laikų tradicijų ir nusistovėjusių taisyklių laužymo tendencijas šiuolaikinės nuotakos renkasi apdarus, kurie atskleidžia jų individualumą ir turtingą vidinį pasaulį, o ne išorinį grožį.

Vienintelis kriterijus, kuris svarbus renkantis vestuvinius drabužius – jie turi tikti nuotakai, ar tai būtų auksu siuvinėta suknia, ar kelnių kostiumas, ar vasarinė suknelė su petnešėlėmis. Net jei vis dėlto išsaugojote pagarbą tradicijoms ir linkstate manyti, kad vestuvių dieną pavirsite pasakų princese balto atlaso rūbais, nesijaudinkite, kad aplinkiniai palaikys jus senamadiška. Dabartinė „dress code“ taisyklė – rinktis drabužį, kuris ne tik būtų nuostabus, bet ir patogus.

Nors kai kurie tradiciniai vestuvinių suknelių stiliai niekuomet nepraras populiarumo, vis dėlto vestuvinė mada tam tikru laipsniu seka bendras mados tendencijas.

Spalvos

Šiuolaikinės nuotakos vestuvinį apdarą panaudoja savo ryškiai individualybei išreikšti, todėl jos be dvejonių ryžtasi baltą pakeisti ryškia linksma spalva. Nesvarbu, ar prie baltos suknelės pritaikysite spalvotą kaspiną, ar papuošalą, ar visiškai išmainysite baltą suknelę į spalvotą – tokie apdarai puikiai atitinka laiko reikalavimus.

Itin populiarūs atspalviai – žydra, rožinė, kapučino, smėlio ir dramblio kaulo. Norite tikėkite, norite ne, bet šiemet vestuviniuose drabužiuose galima tikėtis ir juodų akcentų – bent jau sprendžiant iš pasirodymų ant podiumo.

Nėriniai

Neseniai nėriniai su triumfu grįžo į vestuvinę madą, suteikdami nuotakai romantiškumo ir tikro moteriškumo.

„Kiekviena nuotaka svajoja savo svarbiausią dieną iš pelenės virsti princese, - įsitikinęs Markas Badgley iš populiaraus dizainerių dueto Badgley Mischka. – Dažnai nuotakos ateina pas dizainerį jau su paruoštomis beprotiškomis idėjomis savo vestuvių apdarui, tačiau net ir drąsiausios idėjos remiasi tradicine prabangia ir puikia Grace Kelly stiliaus suknia“.

Klasikinė balta vestuvinė suknelė, puošta nėriniais, atsirado prieš kelis šimtmečius. Manoma, kad į madą ji atėjo Annos Bretonietės (1477 - 1514) dėka – apsivilkusi būtent tokiu apdaru, 1499 m. ji tekėjo už Prancūzijos karaliaus Liudviko XII.

Vėliau šią madą aktyviai populiarino karalienė Viktorija (1819 - 1901), ir nuo tų laikų nėriniai prigijo vestuvių apdaruose.

Dizainerių žodžiais, trapūs nėriniai stebėtinai lengvai perdaromi ir pritaikomi. Juos galima panaudoti ir klasikiniam siluetui – pavyzdžiui, suknia su nėrinių rankovėmis iš Badgley Mischka su reljefiniu korsažu ir nėriniuotais viršutiniais sijonais, suteikiančiais sukniai papildomos apimties – ir avangardiniam, pavyzdžiui, durstinių stiliaus suknia su nėriniais, dizainerės Melissos Sweet pasiūta iš septynių nėrinių tipų.

„Svarbiausia – kad nėriniai nepadarytų jūsų suknios panašios į jūsų motinos vestuvinę suknią“, - mano M.Sweet.

Ji įsitikinusi, kad nėriniai niekuomet neišeis iš mados, tačiau dabar yra populiarumo viršūnėje, nes nebuvo vestuvinės mados favoritu ištisą dešimtmetį – ši vieta priklausė atlasui.

„Nėriniai yra labai moteriški, lengvi, romantiški. Būtent toks jausmas kyla, kai apsivelkate vestuvinį apdarą iš nėrinių. Jaučiatės karaliene, - sako dizainerė Amsale Aberra. - Be to, nėriniai – labai seksualu“.

Ji naudoja nėrinius, kad patrauktų dėmesį į tas figūros vietas, kurias nuotaka nori paryškinti – ar tai būtų krūtinė, ar liekna talija, ar grakščios kojos: „Man patinka tradicijų ir šiuolaikinių elementų derinimas aprangoje. Nėriniai simbolizuoja vestuvinius apdarus, jokios abejonės, ir profesionaliai pasiūta tokia suknia visuomet nepriekaištinga, tačiau gali būti ir netikėta“.

Nacionalinio mados technologijos instituto direktorės Valerie Steele žodžiais, nėriniai tapo neatskiriamu XIX amžiaus vestuvinės suknelės atributu. Tuo laiku jie buvo beprotiškai madingi.

„Visi tiesiog ėjo iš proto dėl nėrinių. Nėrinius išmanė net ne tik profesionalai, bet ir žmonės, kurie buvo toli nuo mados pasaulio. Rankų darbo nėrinius buvo galima lengvai atskirti nuo nertų mašina. Dabar šis skirtumas sumažėjo ir tapo visai neryškus“, - sako V.Steele.

Nertų mašina nėrinių populiarumas galėjo tapti viena nėrinių mados atslūgimo dvidešimtojo amžiaus pradžioje priežasčių, kadangi tokių nėrinių gausa menkino tikrąją šio unikalaus dirbinio vertę.

Dabar ypač populiarūs dramblio kaulo atspalvio nėriniai. Jie labiau džiugina akį nei balti, kadangi šis atspalvis labiau išryškina įdomią tekstūrą, o jums nereikia prisimerkti nuo akinamo baltumo

Nepakartojami siuvinėjimai

Elegancija, didingumas, prabanga, spindesys – štai ką reiškia siuvinėjimai vestuviniams drabužiams. Siuvinėjimai reikalauja didingos ceremonijos, prabangių sietynų, paslaptingo žvakių mirgėjimo ir milijono raudonų rožių.

Ultra moteriškumas

Jei spręstume pagal pasirodymus ant podiumo, drąsiai galėtume kalbėti apie moteriškų elementų aprangoje grįžimą. Kaspinai, nėriniai, dekoratyvinės gėlės, siuvinėjimai, raukiniai ir net puošnios rankovės tinka vestuviniams drabužiams kaip niekur kitur, pakeldami moteriškumo sampratą į naują lygmenį. Ši mados kryptis ypač patiks nuotakoms, svajojančioms apie sutuoktuves viduramžių pilyje.

Kaip prie vestuvinės suknelės derinti batelius?

- Be jokios abejonės, vestuvių ceremonijos tipas nulemia ne tik vestuvinės suknelės modelį, bet ir batelių stilių. Prabangiai sukniai labiausiai tiks prašmatnios vakarinės basutės su raišteliais, o oficialiai ceremonijai ir kelnių kostiumui – patogios basutės atviru kulnu.

- Kaip jums tikriausiai žinoma, balta spalva taip pat turi savo atspalvius, todėl perkant vestuvinius batelius svarbu tvirtai žinoti, kad jų atspalvis tinka prie vestuvinės suknelės. Todėl vertėtų prieš einant pirkti batelius pasiimti savo suknios medžiagos atraižėlę.

- Matuodamosi vestuvinę suknią būtinai pasiimkite batelius su tokiu kulnu, koks bus ir vestuvinių batelių. Į paskutinį pasimatavimą ateikite su bateliais, kuriuos planuojate apsiauti per ceremoniją. Suknelės ilgį lemia apavas, todėl svarbu nuspręsti, kokio dydžio bus kulniukas. Jei paskutinę minutę pakeisite savo nuomonę ir apsiausite batelius mažesniais kulniukais, suknia gali būti per ilga.

- Suknios apačia padės nuspręsti, kokie turi būti bateliai. Atlasiniai bateliai tiks prie blizgių audinių, o bateliai, apsiūti krepu – prie matinių. Prie nėriniuotos suknelės tiks bateliai su nėriniais.

- Kokį stilių pasirinkti? Prie paprastos suknios tiks specialiai pagaminti bateliai su papuošimais, o prie prabangaus apdaro – paprasti bateliai. Ši pagrindinė taisyklė padės apsispręsti, kokius batelius pasirinkti.

- Jei jūsų suknia ir bateliai gausiai papuošti detalėmis, teks pasirūpinti, kad šie papuošimai tarpusavyje derėtų. Pavyzdžiui, netikri briliantai ir kristalai ant batelių tiks prie siuvinėjimų ant blizgaus audinio.

- Idealūs vestuviniai bateliai turi pasižymėti gausybe privalumų, kurių svarbiausias – patogumas. Tik pagalvokite: jums teks eiti prie altoriaus, pozuoti fotografams, priimti svečių sveikinimus, pjaustyti tortą ir, be abejo, šokti iki nukritimo. Vienu žodžiu, jums teks visą dieną praleisti ant kojų, todėl pasirinkite batelius, su kuriais jaučiatės patogiai.

- Kulniukų aukštis yra itin svarbus. Jis turi būti priderintas prie suknios ilgio, o jei su aukštais kulniukais jaučiatės ne savo rogėse, veikiausiai tokiems eksperimentams reikėtų pasirinkti kitą laiką. Norite „paaugti“ kelis centimetrus, tačiau bateliai smailais kulniukais jums būtų tikras išbandymas? Atkreipkite dėmesį į batelius su platforma arba masyvesniu kulnu.

- Vestuvinių (ir bet kokių kitų) batelių pirkimą geriau planuoti dienos pabaigai. Tuomet kojos kiek patinsta, todėl geriau matuotis batelius būtent šiuo momentu – išvengsite netikėtumų ateityje. Ir dar vienas patarimas: jei per vestuves būsite su kojinėmis, būtinai matuokitės apavą su jomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją