“Naujojo talento” konkursas rengiamas antrą kartą. Pernykščio konkurso nominantas Marius Janušauskas atidarė šių metų konkursą ir pademonstravo savo apdovanojimą pelniusią kolekciją.

Anot konkurso organizatorės “Bangos” žurnalo redaktorės Vincentinos Kanclerienės, net ir nedidelės pergalės įkvepia norą dalyvauti bei tobulėti. Paraiškas dalyvauti konkurse šiemet pateikė 48 jaunieji kūrėjai iš visos Lietuvos – Vilniaus, Klaipėdos, Marijampolės, Telšių, Utenos, Šiaulių, Lazdijų ir kitų miestų. Jie konkurso rengėjams siuntė savo kolekcijų nuotraukas ir eskizus. Nė vienas jų nebuvo atmestas. Vienintelė sąlyga – kolekciją privalo sudaryti 1, 3, 5 arba 7 modeliai.

Programos pradžioje naujausią kolekciją jūros tema “Sentimentai jūrai” skirtą Klaipėdos 750 metų jubiliejui parodė Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos studentai.

Kolekcijų demonstravimas užtruko tris valandas. Jų pasižiūrėti atvyko žymūs Lietuvos žmonės - Seimo narys Kazys Bobelis su žmona, Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje ir kiti.

Kolekcijas vertino garsūs Lietuvos dizaineriai Seržas Gandžumianas, Ramunė Piekautaitė, Dalia Jurginienė, Jūratė Vosylienė, geriausia išrinkę Eglės Sniečkutės kolekciją “Trys viename”. Nugalėtojai be simbolinio stiklinio kubo su išgraviruota pavarde atiteko ir kelionių agentūros “Septynios mylios” įsteigtas pagrindinis prizas – kelionė į Paryžių.

Po renginio dizianeriai ir vertinimo komisijos nariai Ramunė Piekautaitė ir Seržas Gandžumianas atsakė į “Delfi” klausimus.

- Ar labai skyrėsi žiuri nuomonės?

RAMUNĖ: - Ne, visiškai ne. Prie bendros nuomonės priėjome matematiškai. Dėl pirmos vietos diskusijų visiškai nebuvo, dėl antros – trečios – šiek tiek.

Teko išgirsti nuomonę, kad pirmoji vieta – nusižiūrėtas modelis nuo “Mados infekcijoje” dalyvavusios dizainerės iš Rusijos. Ar tame gali būti kiek nors tiesos?

SERŽAS: - Gal buvo turėta omenyje pati idėja ir žvaigždės simbolika. Bet tuo bus žaidžiama dar ilgai. Juk tai yra kaip ir bet kuri tematika, kokia ji bebūtų – jūreiviška, sovietinė ar dar kitokia.

RAMUNĖ: - O tokių nusižiūrėjimų galima buvo pamatyti daug kur. Bet čia buvo idėja, taip pat mums labai patiko tame modelyje faktūrų idėja ir tai, kad trys modeliai viename ir kad tame viename daikte buvo pakankamai daug užtaiso ir krūvio. Gana įdomiai atrodė tos milinės nugaroje tarsi prašaudytos skylės. Ir pati medžiaga pagaminta – ten buvo siūta tarp dviejų kapronų.

- Kaip įvertintumėte bendrą kolekcijų lygį?

SERŽAS: - Bent jau šešios kolekcijos buvo tikrai geros.

RAMUNĖ: - Pagal renginio idėją ir reikalavimus, kadangi dalyviai yra ne profesionalai, dalyvauti galėjo visi norintys išreikšti savo idėjas, jausmus siuvant drabužį. Amžius buvo neribojamas, kadangi tai ne jaunojo, o naujojo talento ieškojimas.

- Ar prisimenat savo debiutą?

RAMUNĖ: - Mūsų debiutas vyko Rygoje. Seržo kolekcija buvo iš metalo, o mano buvo iš parolono. Bet mūsų modeliai buvo daug avangardiškesni ir drąsesni. Gal ir pats laikmetis buvo revoliucingesnis. Ir idėjos buvo labai aiškiai išreikštos. O čia gal buvo per daug komerciškų momentų. Gal norėtųsi daugiau idėjos.

SERŽAS: - Kiekvienai karjerai yra laipsniai. O šiandien labai daug kas nori iš karto patekti į viršų. Bet praeiti reikia viską. Kad paskui netektų grįžti, pritrūkus kūrybinės jėgos. Buvo daug tokių kolekcijų. Bet buvo daug ir tokių, kur tie pirmieji žingsniai yra teisingi. Ir tai yra žymiai svarbiau, negu bandyt iš karto patekti į viršų.

RAMUNĖ: - Ieškant naujo talento ir norisi, kad būtų idėja, o pateikimas, išpildymas – gal net antroje ar trečioje vietoje. Ir išpildymas yra ne tik konstrukcija, technika, bet ir medžiagos parinkimas, pačių sumanymų išpildymas.

- Ar nemanote, kad prieš ruošiantis tokiam renginiui reikėtų padaryti didesnę atranką?

RAMUNĖ: - Čia buvo organizatorių idėja leisti pasirodyti kuo daugiau žmonių.

SERŽAS: - Labai neaišku buvo pagal eskizus, kuri kolekcija yra geresnė, kuri blogesnė.

- O gal vertėtų daryti tokį konkursą keliais etapais?

SERŽAS: - Man rodos, tuomet būtų per daug rimta.

RAMUNĖ: - Šitame renginyje nėra jokios pretenzijos, kaip “In Vogue” ar “Vilniaus Mados dienos”. Čia yra visiškai kita renginio idėja. Buvo norima, kad bet kuris norintis galėtų parodyti savo idėją.

SERŽAS: - Tik vienas dalykas, kurio gal nereikėjo daryti, tai sakyti, iš kurio miesto yra atvežta kolekcija.

RAMUNĖ: - Taip nes mes tik kai susumavome, pastebėjome, kad visi yra vilniečiai. Vertinant nebuvo į tai atsižvelgta. Tačiau iš tikrųjų būtų geriau skelbti tik kolekcijos pavadinimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją