Iškirptės tipas, rankovių bei pačio drabužio ilgis, pečių linija, sijono ar kelnių tipas — visa tai labai svarbu subalansuotai proporcijai. Taigi, kaip suprasti, kokie drabužiai Jums tinka, kaip jų dėka susikurti gražų, subalansuotą siluetą?

Pradžioje tam, kad geriau suprastumėte, apie kokias proporcijas kalbame, pasižiūrėkite į šią iliustraciją:

Kaip suprasti iliustraciją?

Pirmiausia rekomenduojame apžiūrėti save veidrodyje, geriausia, jei būsite nuoga arba iš tiesų aptemptais drabužiais. Jokių negatyvių minčių, žvelgiate į nuostabų savo kūną! Išanalizuokite, kaip iliustracijoje pažymėti matmenys siejasi Jūsų kūne. Jeigu Jums sunku nuspręsti tiesiog žiūrint į veidrodį, išsimatuokite visas pažymėtas apimtis — bus iš tiesų paprasčiau.

Atkreipkite dėmesį ne į skaičius, o į proporcijas: ar klubai platesni už krūtinę? Kaip skiriasi krūtinės apimtis ir pečių plotis? Ar liemuo siauresnis? Visų apimčių santykis, svarbus proporcijai, pažymėtas iliustracijoje.

Pastebėjome, jog neretai sunku suprasti, ar Jūsų liemuo ilgas, ar trumpas. Dalinamės dar viena pravarčia iliustracija:

Patirtis rodo, jog dažniausiai aiškiai išreikštą liemenį turinčių žmonių viršutinė kūno dalis yra trumpa arba vidutinė. Tuo tarpu ilgesnė viršutinė kūno dalis paprastai lemia tiesesnį siluetą.

Kaip rengtis atsižvelgiant į proporcijas

Daugelio žmonių kūnai nėra iki galo proporcingi, tad svarbu išsirinkti drabužius, padėsiančius tą proporciją atkurti, sukurti balansą tarp viršutinės ir apatinės kūno dalių, tarp pečių juostos ir klubų. Tinkami Jūsų figūrai drabužiai gali viską! Tik pasižiūrėkite, kaip drabužiai gali vizualiai pakeisti figūrą:

Tikriausiai visi sutiksite, jog netinkamas pavyzdys iš tiesų atrodo nekaip, tiesa? Kūno kontrūrai abiem atvejais išlieka nepakitę, tad kas lemia tokį didelį skirtumą? Svarbiausia čia — linijos:

Kai matome liniją, mūsų akys ir mintys automatiškai ja seka ir šis veiksmas tam tikra prasme pratęsia, prailgina liniją. Dauguma žinote faktą, jog horizontalios linijos vizualiai platina, o vertikalios siaurina, tačiau yra kur kas daugiau svarbių linijų vizualizavimo aspektų, galinčių padėti mums atrodyti puikiai!

Tinkamame pavyzdyje matome, jog tiek iškirptė, tiek pakabukas yra V formos — tai vizualiai lengvina kaklą, prailgina viršutinę kūno dalį. Lengvas, plevėsuojantis sijonas nesukuria aštrios linijos, kuri galėtų vizualiai sutrumpinti kojas. Jas taip pat prailgina V formos batų linija. Kadangi diržas susilieja su sijonu, jis pernelyg neišskiria — vizualiai neatskiria viršutinės bei apatinės kūno dalių, tačiau atkreipia dėmesį į išreikštą liemenį.

Neteisingame pavyzdyje matome, jog palaidinė vizualiai apkrauna, pasunkina kūną, aukštas kaklas sutrumpina kaklą. Su pečiais vientisos rankovės (o kur dar raukiniai!) vizualiai padidina krūtinę. Be to, kai rankovės baigiasi ties plačiausia rankų vieta tai priverčia jas atrodyti dar platesnes.

Masyvios apyrankės tarsi nukerta rankas, jas neproporcingai sutrumpina. Blogai yra ir tai, kad palaidinė paslepia liemenį, be to, baigiasi ties plačiausia klubų vieta. Šią liniją pratęsia (bei vizualiai netinkamai padalina kūną) ir šortai bei pėdkelnės, batai. Tokios aprangos dėka mergina atrodo platesnė, o visos kūno dalys — trumpesnės.

Tikriausiai pastebėjote, jog teisingame pavyzdyje merginos linijos kupinos išlenkimų, o neteisingame — daugiausia tiesios ir trumpos. Kaip bebūtų, tai, kas netinka iliustracijoje pavaizduotai merginai, gali tikti kažkam kitam. Svarbiausia — žinoti, ko norite. Pavyzdžiui, liekniau atrodančio liemens, aiškių kūno linijų ir ilgesnio kaklo arba platesnių klubų, trumpesnių rankų, didesnės krūtinės ir kt. Žinodama, ko norite, drabužių linijomis galėsite tai sukurti!

Kiti patarimai

Kai suprasite, kaip kuriamas kūno proporcijų balansas, optinės iliuzijos, Jums tarsi atsivers naujas pasaulis! Svarbiausia — apranga susikurti tinkamas kūno linijas, tačiau yra ir daugiau gudrybių , padėsiančių vizualiai sumažinti ar padidinti norimas kūno dalis.
Pažvelkime į pavyzdį:

1. Tamsi vienspalvė palaidinė ir raštais margintas sijonas padeda vizualiai praplatinti klubus.

2. Spalvota palaidinė, tarsi nublunkanti viršuje, vizualiai praplatins Jūsų pečius. Plati, plokščia iškirptė taip pat platina pečius, o ant jų esantys palaidinės aksesuarai ypač atkreipia dėmesį į jų plotį.

3. Iš smulkių detalių susidedantis, stipriu kontrastu pasižymintis suknelės raštas vizualiai padidins visą Jūsų kūną. Taip pat pavyzdyje esantis raštas dėl savo linijų pabrėžia smėlio laikrodžio figūros siluetą.

4. Širdelės formos iškirptė su dekoracijomis ypač atkreipia dėmesį į biusto liniją.

5. Raštuota palaidinė ir vienspalvis, tamsus sijonas vizualiai siaurina klubus.

6. Visos vertikalios nuo kaklo link liemens einančios linijos vizualiai susiaurina pečius. Kadangi atlapai labai nedideli, tai taip pat siaurina viršutinę kūno dalį. Auksinės sagos nukreipia dėmesį nuo pečių.

7. Balta, gana neįprasta dekoltė dekoracija nukreipia dėmesį į veidą bei raktikaulį. Dėl tamsios suknelės spalvos ir linijų, kitos kūno dalys tampa tarsi fonu — vizualiai sumažėja.

8. Gili V formos iškirptė, prasidedanti arti kaklo, vizualiai sumažina krūtinę. Dekoracijos suknelės apačioje nukreipia dėmesį nuo krūtinės į kojas.

Kaip matote, dauguma gudrybių yra skirtos atkreipti dėmesį į norimą kūno dalį, o ne kažką paslėpti. Yra žmonių, kurie nori slėpti viską, tačiau kuomet dėmesys nenukreipiamas į kažkurias konkrečias kūno dalis, niekas ir nėra paslepiama. Svarbiausia — žinoti savo privalumus, atkreipti į juos dėmesį, tuomet mažiau tobulos kūno dalys taps tarsi fonu ir visai neišryškės.

Susipažinę su proporcijų, linijų ir optinių iliuzijų koncepcija moterys dažnai klausia: Nejaugi daugiau nebegaliu dėvėti raštuotų sijonų? Jeigu liemuo — ne pati tobuliausia mano kūno vieta, turiu pamiršti diržų dėvėjimą? Ir t.t.

Taigi, atminkite: Jūs galite dėvėti viską, ką norite, net nepriklausomai nuo to, ar tai „tinkama“ Jūsų figūrai bei proporcijoms, ar ne. Tačiau jeigu paskutiniu metu patiriate sunkumų, atrodo, kad jokie drabužiai nepadeda atrodyti taip, kaip norėtumėte, tuomet informacija apie proporcijas ir linijas turėtų Jums pagelbėti. Nes perpratus kūno proporcijos, balanso kūrimo principus, Jūs visada žinosite, kaip pasiekti norimą kūno formą. Tai tarsi magija!