Pagal tradiciją ant Kūčių stalo turi būti 12 patiekalų, kurių kiekvieno privaloma paragauti. Silkė su grybais, silkė su riešutais, žuvis tešloje, ir t.t. Visą "puotą" vainikuoja kalėdaičiai ir apsunkusiais pilvais vos bepasikeliame nuo stalo. Tradicijos tradicijomis, o mūsų skrandžiui tokia įvairovė - tikras išbandymas. Ar ne geriau būtų pasigaminti vieną gardų žuvies patiekalą? Spręskite patys, o mes siūlome keletą įdomesnių žuvies receptų.
Jūros ešerys su imbieru_1

Jūros ešeriai su imbieru ir citrinomis

6-8 porcijos

2 smulkiai sukapoti laiškinio svogūno gumbeliai,
smulkiai sukapotas 4 cm ilgio šviežios imbiero šaknies gabaliukas,
2 citrinų sultys,
4 šaukštai ryžių acto,
225 ml alyvų aliejaus,
2 šaukštai kiniško sezamų aliejaus,
2 šaukštai sojų padažo,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
6-8 gabaliukai nuluptos jūros ešerių filė,
švieži l kalendros kerelio lapeliai.

Jūros ešerys su imbieru_2

Dubenėlyje sumaišius pirmąsias nurodytas 8 sudėtines dalis, atidėti į šalį. Tuo mišiniu aptepus žuvį kepti dideliame karštyje, ant gerai įkaitintų grotelių, po 2—3 minutes kiekvieną pusę.

Jūros ešerys su imbieru_3

Baigiant kepti smulkiai sukapoti kalendrų lapelius (keletą pasilikt papuošimui) ir įmaišyti į tyrę.

Jūros ešerys su imbieru_4

Į lėkštes įkrėsti po truputį tyrės, ant viršaus uždėti po iškepusį pjausnį, apiberti spragintomis sezamų sėklomis ir patiekti su aliejuje keptomis jaunutėmis saldinių kukurūzų burbuolėmis.

Upėtakis su riešutais_1

Upėtakis su riešutais

4 porcijos

80 g lazdyno riešutų branduolių,
70 g sviesto,
4 išdarinėti upėtakiai (po 300 g),
druskos, maltų juodųjų pipirų,
2 šaukštai citrinų sulčių.

Upėtakis su riešutais_2

Riešutus nuolat maišant pakepinti, kol atsiskirs rudasis luobelis. Išbėrus ant popierinių rankšluosčių, patrinti tarp pirštų, kad liktų švarūs balti branduoliai. Tuomet juos smulkiai sukapoti.

Upėtakis su riešutais_3

Plačioje keptuvėje ištirpinti 4 šaukštus sviesto, žuvų išorę ir vidų ištrinti druska bei pipirais ir 12—15 minučių kepti su sviestu, sykį apvertus, kol suminkštės ir gražiai parus. Išėmus nusausinti popieriniais rankšluosčiais, sudėlioti į pašildytas lėkštes ir laikyti šiltai.

Upėtakis su riešutais_4

Keptuvę švariai iššluostyti, ištirpinti likusį sviestą ir jame paskrudinti iki rudumo riešutus. Paskui juos užpilti citrinų sultimis, pakaitinti ir tuojau pat užpilti ant žuvų. Papuošti ir patiekti su apelsinais bei šviežių salotų lapeliais.

Lašiša su kvapniu padažu_1

Lašiša su kvapniu padažu

6 porcijos

pusė smulkiai sukapotos svogūno galvutės,
l smulkiai sukapota morka,
l smulkiai sukapotas šviežias lapkotinio saliero ūglis,
l griežinėliais supjaustyta citrina,
1,5 kg svorio išdarinėta lašiša,
prieskoninių žolelių puokštė (iš lauro lapo bei
rozmarino, petražolės, šalavijo ūglių - imti po vieną),
175 ml sauso baltojo vyno,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
žiupsnis rupiai kapotos pipirnės,
3 šaukštai kapotų šviežių petražolių,
2 šaukštai kapotų šviežių daržinių builių,
l šaukštas kapotų šviežių krapų,
225 g varškės.

Lašiša su kvapniu padažu_2

Orkaitę įkaitinti 220° C. Plačios kepimo skardos dugnan įtiesus dar platesnį folijos lakštą, tolygiu sluoksniu suberti daržoves ir pusę citrinos griežinėlių, paguldyti lašišą, ant viršaus išdėlioti likusius citrinų griežinėlius bei prieskoninius žalumynus.

Lašiša su kvapniu padažu_3

Užkelti folijos kraštus ir supilti vyną, pagardinti maltais pipirais ir, tvirtai užlanksčius, 1 valandą kepti orkaitėje. Ištraukus iš orkaitės, palikti ataušti nepraplėšus folijos.

Lašiša su kvapniu padažu_4

Kepimo sultis supilti į puodą ir virinti, kol liks apie 85 ml. Tuomet suberti žalumynus, pavirti, kol apminkštės, sukrėsti į elektrinį maltuvą kartu su varške ir sumalti vientisą tyrę. Pagardinus ją druska ir pipirais, supilti į padažinę ir padėti į šaldytuvą. Žuvį įdėti į pašildytą lėkštę ir papuošus patiekti su padažu.

Pyragas su lašiša_1

Pyragas su lašiša

4-6 porcijos

50 g ilgųjų ryžių,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
350 g suplėšytų špinatų,
žiupsnelis ką tik sutarkuoto muskato riešuto,
85 g 6 šaukštai sviesto,
l smulkiai sukapotas svogūnas,
200 ml pieno,
450 g lašišos filė,
2 šaukštai kvietinių miltų,
4 šaukštai grietinės,
1,5 šaukšto smulkiai sukapotų šviežių petražolių,
1,5 šaukšto smulkiai sukarpytų laiškinio česnako laiškų,
2 sukapoti kietai virti kiaušiniai,
4 dideli lakštai sluoksniuotos tešlos.

Pyragas su lašiša_2

Puodelyje užvirinti 150 ml vandens, pasūdyti, suberti ryžius, užvirinti ir 12—15 minučių virti, kol ryžiai suminkštės. Špinatų lapus nuplauti, nenusausintus sudėti į puodą ir nuolat maišant pakaitinti ant silpnos ugnies, kol nebeliks vandens. Iškrėtus į sietelį mediniu šaukštu nuspaudyti sultis ir, pagardinus druska, muskatu bei pipirais, palikti ataušti.

Pyragas su lašiša_3

Keptuvėje ištirpinti 25 g (2 šaukštus) sviesto ir jame ant silpnos ugnies pakaitinti svogūnus, kol suminkštės, bet nepakeis spalvos. Supylus į ryžius ir pagardinus pipirais, išmaišyti ir ataušinti.

Į negilų puodą supilti pieną, sudėti lašišų filė, užvirinti ir 10-15 minučių virti, kol bemaž suminkštės. Žuvį išgriebti ir, mėsą atskyrus nuo odos, sutrupinti. Nuovirą atidėti šalin.

Pyragas su lašiša_4

Gilioje keptuvėje ištirpinti 25 g (2 šaukštus) sviesto, l minutę jame pakepinti miltus, paskui pamažu įmaišyti juos į lašišų nuovirą. Nuolat maišant užvirinti ir virti 4 minutes.

Pyragas su lašiša_5

Nukėlus nuo ugnies ataušinti, suberti prieskonius, lašišų trupinius, kapotus žalumynus, kiaušinius, sukrėsti grietinę, išmaišyti ir gerai ataušinti.

Pyragas su lašiša_6

Orkaitę įkaitinti 200° C, sviestu ištepti plačią kepimo skardą, likusį sviestą ištirpinti. Sluoksniuotos tešlos lakštus perpjauti pusiau. Keturias puseles įkloti į kepimo skardą, patepti tirpintu sviestu, likusias laikyti apklojus drėgnu rankšluosčiu.

Pyragas su lašiša_7

Ant skardoje įklotų tešlos lakštų vienodu sluoksniu užtepti ryžių tyrės, paliekant nuo kraštų po 2,5 cm. Ant viršaus tolygiai uždėti špinatų, o ant jų - žuvų tyrės. Viską užkloti likusiais tešlos lakštais, galus gerai užspausti bei užlankstyti kaip koldūnus ir 25 minutes kepti orkaitėje, kol gražiai pagels.

Skumbrė su garstyčiomis_1

Skumbrė su garstyčiomis

4 porcijos

2 šaukštai garstyčių tyrės,
4 šaukštai smulkiai sukapotų šviežių kalendrų,
2 smulkiai sukapotos česnako skiltelės,
2-3 šaukšteliai citrinų sulčių,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
4 išdarinėtos skumbrės (po 300 g),
smulkintų avižinių dribsnių.

Skumbrė su garstyčiomis_2

Orkaitę gerai įkaitinti. Dubenyje sumaišyti garstyčias, kalendras, česnaką, citrinų sultis, šiek tiek druskos, maltų pipirų.

Skumbrė su garstyčiomis_3

Abi skumbrių puses triskart giliai įrėžti aštriu peiliu, į plyšius šaukšteliu pridėti prieskonių bei garstyčių mišinio, žuvis apvolioti smulkintuose avižų dribsniuose, kiekvieną atskirai suvynioti į folijos lakštą ir kraštus tvirtai užlankstyti.

Skumbrė su garstyčiomis_4

Šitaip suvyniotas žuvis 5 minutes kepti orkaitėje. Išėmus atlankstyti, žuvis apversti, vėl užlankstyti ir kepti 2-3 minutes. Paskui dar 2-3 minutes kepti atvėrus foliją, kol gražiai pagels.

Patiekti karštas, pašildytose lėkštėse, papuošus citrinomis ir kalendrų lapais, drauge su minėtomis salotomis.

Plekšnės maišeliuose_1

Plekšnės su baltojo vyno padažu

4 porcijos

4 plekšnių filė,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
250 ml žuvų nuoviro,
6 šaukštai sauso baltojo vyno,
150 ml riebios grietinėlės,
l nuluptas, išimtomis sėklomis ir supjaustytas l cm
ilgio strypeliais didelis, mėsingas pomidoras.

Plekšnės maišeliuose_2

Žuvį pagardinti druska, pipirais ir sudėti į sviestu išteptą ir gerai įkaitintą keptuvę. Užpylus vynu bei žuvų nuoviru užvirinti, uždengti ir, sumažinus ugnį, virti 4-6 minutes.

Plekšnės maišeliuose_3

Mentele žuvis perkelti į pašildytą lėkštę, uždengti ir laikyti šiltai. Likusį skystį pakaitinti ant smarkios ugnies, kol liks tik trečdalis. Įmaišius grietinėlę, virti dar 2-3 minutes.

Plekšnės maišeliuose_4

Suberti pomidoro gabalėlius, pakaitinti l minutę, pagardinti druska, pipirais. Žuvį išdėlioti į pašildytas lėkštes, užpilti karštu padažu ir patiekti papuošus žalumynais.

Plekšnė su baltojo vyno padažu_1

Plekšnės popieriaus maišeliuose

4 porcijos

2 šaukštai smulkiai sukapotų prieskoninių žalumynų
(čiobrelių, rozmarinų, mairūnų, pankolių,
bazilikų) mišinio,
0,5 česnako skiltelės,
0,5 citrinos sultys,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
4 gabaliukai plekšnių filė be odos.

Plekšnė su baltojo vyno padažu_2

Orkaitę įkaitinti 200° C. Smulkiai sukapoti žalumynus ir česnaką, sukrėsti į dubenį, sumaišyti su citrinos sultimis, druska, pipirais pagal skonį, aliejumi ir, išplakus šakute, kol sutirštės, atidėti į šalį.

Plekšnė su baltojo vyno padažu_3

Paruošti 4 sviestinio popieriaus lakštus, pakankamai didelius, kad į juos galima būtų įvynioti pjausnius. Į kiekvieno lakšto vidurį padėti po gabaliuką plekšnės, aptepti prieskonių tyre, popierių perlenkti pusiau ir kraštus tvirtai užlankstyti kaip koldūnų.

Plekšnė su baltojo vyno padažu_4

Lankstinukus sudėti į plačią kepimo skardą ir pašovus į orkaitę kepti 15 minučių. Patiekti papuošus citrinomis bei šviežiomis petražolėmis.

Jūros ešerys su grybais_1

Jūros ešeriai su grybais

4 porcijos

175 g griežinėliais supjaustytų pievagrybių,
4 smulkiai sukapoti kuokšteliai svogūnų laiškų,
2 išdarinėti (po 700 g) jūrų ešeriai nuskustais žvynais, bet su galvomis ir uodegomis,
2,5 šaukšto kapotų šviežių kalendrų,
l šaukštas alyvų aliejaus,
1 šaukštas tirpinto sviesto,
2 šaukštai citrinų sulčių,
300 ml sauso baltojo vyno,
150 ml ką tik išspaustų mandarinų sulčių,
druskos, maltų juodųjų pipirų.

Jūros ešerys su grybais_2

Orkaitę įkaitinti iki 200° C, aliejumi ištepti tinkamo dydžio kepimo skardą, į ją suberti grybus bei svogūnų laiškus, ant viršaus sudėti žuvis ir pabarstyti jas kalendromis.

Jūros ešerys su grybais_3

Dubenyje sumaišyti aliejų, sviestą, citrinų bei mandarinų sultis, vyną, pagardinti druska, maltais pipirais, užpilti ant žuvies ir 20— 30 minučių kepti orkaitėje, kol žuvis suminkštės. Iškepusią kartu su grybais kiaurasamčiu perkelti į pašildytas lėkštes ir laikyti šiltai.

Jūros ešerys su grybais_4

Kepimo sultis supilti į puodą, pakaitinti, kad sutirštėtų, ir užpilti ant žuvų. Patiekti tuoj pat, papuoštas mandarinų griežinėliais.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Rusijos kariniame biudžete – akivaizdūs pokyčiai: ką tai reiškia (24)

Visur, bet tik ne gynybos srityje taupiusi Rusija susidūrė su ekonomine realybe ir buvo priversta...

Adekvačias algas užtikrinti turėjusi naujovė panašėja į didžiulę nesėkmę (187)

Turbūt kiekvienas darbuotojas norėtų žinoti, kada ir dėl kokių priežasčių didės jo alga. Tai...

Naktį fiksuotas rekordinis speigas (26)

Penktadienio naktį Lietuvoje fiksuoti rekordiniai šią žiemą šalčiai.

Naujas Majausko sumanymas: donorais taptų visi, kas nepaprašys kitaip (1042)

Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas siūlo keisti Lietuvoje galiojančią donorystės...

Kaunas tikisi privilioti „Samsung“ (2)

Kaunas pradėjo kurti inovacijų parką, į kurį ruošiasi privilioti technologijų milžinę „...

Pranckiečio verdiktas: VRK pirmininkė Matjošaitytė dirbo teisingai (38)

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis šiuo metu nemato būtinybės iš pareigų...

Nelaimės keliuose: specialistai naujus vairuotojus vadina prarastąja karta (341)

„Vairuotojus, kurie neseniai gavo pažymėjimus, didžiąja dalimi galime vadinti prarastąja karta....

Grynųjų pinigų neatsisakoma dėl gyventojų nepasitikėjimo bankiniais atsiskaitymais (85)

Lietuvoje nacionaliniu mastu skatinamas grynųjų pinigų naudojimo mažinimas, taikomi atsiskaitymų...

Istorija, sukrėtusi Lietuvą: kaip visa tai prasidėjo (1264)

Žinia, kad Jungtinėse Valstijose suimta buvusi Seimo narė Neringa Venckienė , ne vieną privertė...

Avarija sostinės Geležinio Vilko gatvėje – susidūrė 7 automobiliai gali susiformuoti spūstys (7)

Penktadienio rytą vienoje iš svarbiausių sostinės transporto arterijų – Geležinio vilko...