„Labai svarbi B grupė: tai - grūdiniai produktai, stambesnio malimo, tarkime, juoda duona. Reikia duoti daržovių, nors vaikai jų ir kratosi. O ten yra visos medžiagos, kurios stiprina organizmą. Vitaminai ir mineralai reikalingi medžiagų apykaitai, tai labai svarbu ir kraujo stiprinimui", - teigė J. Balvočiūtė.

- Kokiais produktais vaikams nepatartina piktnaudžiauti?

Įprasta vaikams siūlyti daug sūrelių, pieno produktų, kuriuos reikėtų vartoti saikingai. Tarkime, vaikui užtektų bent 50 g sūrelio per dieną, tačiau piktnaudžiauti 2 - 3 nederėtų. Taip pat pakanka 100 g vištienos, tuomet vaikui per dieną baltyminio maisto susidarytų apie 150 g, nes vaikas augantis, o suaugusiems tiek nereikia.

Tuo tarpu žmogui, kuris yra virš 30 metų ir vyresnis užtenka tik 100 g baltymų. Daugelis klaidingai galvoja: štai, žiemą suvalgysime sunkaus maisto, bus gerai. Nieko panašaus. Jeigu nebus pakankamai vitaminų, o jų reikia daugiau didesniam maisto kiekiui, tai rezultatas bus tik persivalgymas... ir imunitetas tikrai susilpnės. Be to, virškinimas sunaudoja daug organizmo energijos.

Todėl idealus meniu, norint stiprinti vaikų imunitetą, toks: daržovių 300 - 400 gramų, vaisių 200 - 300, angliavandenių 200 g (duona, ryžių arba grikių košė), ir baltyminio maisto 150 g, padalijus bent dviems kartams. Svarbu, kad nebūtų vien varškė.

- Kaip gydyti vaikų peršalimą?

Jeigu vaikai užkimo ir jau kosėja, jei neišeina to kosulio sustabdyti, tai aš galiu duoti tokį receptą. Amerikietis natūropatas Džavris jį aprašė knygoje „Medus ir jo produktai". Reikia pavirti citriną su žieve penkias minutes. Ištraukus atvėsinti. Perpjauti per pusę, išspausti sultis, jų bus dvigubai daugiau nei įprastai iš citrinos. Nes kai paverdi, iš gilesnių sluoksnių vanduo pritraukia daugiau antioksidantų. Tada nusipirkti vaistus gaminančioje vaistinėje glicerino. Vieną šaukštą glicerino dėti į 200 - 250 g stiklainiuką ir pridėti medaus iki viršaus. Reikia duoti vaikui per dieną kokius 3 - 4 šaukštelius tos košelės siučiulpti. Vaistas labai efektyvus. Vieną tokį indelį suvalgius beveik praeina visi kosuliai.