Taigi kodėl vis daugiau porų renkasi šį gyvenimo būdą? Kokių pavojų kyla, kai valdžią namuose perduodate partneriui? Realybė ta, kad abi pusės turi priimti šį pasirinkimą kruopščiai apsvarsčiusios, kitaip tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo ideali situacija, gali labai lengvai virsti košmaru.

Kodėl vertėtų tapti namų šeimininku?

Pamatyti tėvą, pasitinkantį vaiką prie mokyklos, dabar galima dažniau nei anksčiau, ir vis daugiau tėvų vaidina aktyvų vaidmenį vaiko auklėjime. Kai kurie tų vyrų priverstinai ėmėsi šio vaidmens, kai jų darbovietėje vyko etatų mažinimas ir jie buvo atleisti, o jų žmonos tapo šeimos maitintojomis. Tačiau daugeliui jų tai buvo pozityvus gyvenimo būdo sprendimas.

Motinystės atostogos yra dar vienas veiksnys. Kai moterys nenori palikti savo vaikų vos po trijų mėnesių po gimdymo, jos pakeičia savo nuomonę po metų bemiegių naktų ir vidurnakčio maitinimų. Iš dalies ir dėl to dabar visuomenėje yra vis labiau priimtina, kai tėvas prisiima liūto dalį atsakomybės namuose ir vaikų auginime, o moterys grįžta į darbą.

Poveikis santykiams: ar galite tai išgyventi?

Vyras - namų šeimininkas gali atrodyti madinga idėja, tačiau svarbu pažvelgti ir į statistikos duomenis prieš priimant sprendimą. Tyrimai rodo, kad šiais atvejais didėja skyrybų rizika, o tai byloja, kad ne viskas tokioje situacijoje yra idealu. Todėl prieš ryžtantis reikia apsvarstyti kelis veiksnius.

Galbūt jūs uždirbate daugiau nei jūsų partneris, tačiau ar jis jausis gerai būdamas finansiškai priklausomas, o ne šeimos maitintojas?

Galbūt jam neatrodo problema tapti tik tėčiu ir namų šeimininku, tačiau kai kuriems vyrams šis vaidmuo vis dar asocijuojasi su socialine stigma. Tėčiai negali remtis tokiais paramos tinklais kaip kad mamų rytiniai susitikimai prie kavos, todėl, būdami tik tėčiais, jie gali jaustis vieniši ir izoliuoti.

Ir nors mes jau nebesiejame savęs su tradiciniais lyčių vaidmenimis, tokiais kaip kad „alfa vyras“ ir namų židinio kurstytoja moteris, kai kurioms moterims vis dar patinka jaustis globojamoms ir saugomoms vyro. Svarbu pagalvoti, ar išsaugotumėte pagarbą vyrui, jei jis darbą iškeistų į buvimą namie ir nebūtų pagrindinis šeimos maitintojas.

Ir galiausiai, ar pasitikite vyru ir manote, kad jis gali tinkamai rūpintis namais? Daugeliui moterų labai sunku perleisti šios srities kontrolę vyrui. Lengvai gali kilti problemų, kurios gali netgi sužlugdyti santuoką, jei vyrai nesijaučia vertinami ar yra nuolat kritikuojami. Be to, kai kurios moterys gali jausti, kad dabar jos dirba dviem etatais, siekia karjeros ir augina vaikus, nes vyras neatlieka to darbo tinkamai.

Kas nutinka skyrybų atveju?

Tokių santykių atveju skyrybos gali būti tikras teisinis mūšis. Problemų kyla, nes dėl esamos situacijos tiek tėvas, tiek motina gali pretenduoti į pilną vaikų globą. Rezultatai yra neprognozuojami.

Svarbu suprasti, kad teismas gali nuspręsti visą globą suteikti tėvui, nepaisant to, kad siūlotės dirbti dalį dienos ir rūpintis vaikais. Daugeliui moterų toks sprendimas sukeltų tikrą šoką. Savo buvusiam partneriui mokėsite daugiau nei pusę algos, jei teismas nuspręs, kad pinigų nepakanka jam ir vaikams persikelti. Jums taip pat gali būti įsakyta mokėti eks-sutuoktiniui rentą, jei jis gali pademonstruoti, kad paaukojo savo karjerą dėl vaikų. Tai finansinės detalės, kurias ne kiekviena moteris žino, ryždamasi panašiam sprendimui.

Perspėti turėtų būti ir būsimieji namų šeimininkai: nėra jokios garantijos, kad jie gaus pilną vaikų globą vien dėl to, kad jie rūpinosi jais ilgus metus. Kai kuriais atvejais globą gauna buvusios partnerės, ir tuomet jiems reikia rasti darbą, kad galėtų finansiškai prisidėti prie vaikų auginimo. O tai, žinoma, labai sunku, ilgus metus nedirbus.

Žinoma, reikia pasakyti, kad ši santykių forma poroms gali būti ir labai sėkminga. Tačiau sprendimą reikia gerai apgalvoti, kad būtų išvengta emocinių ir finansinių netikėtumų. Ar tikrai tikite, kad jūsų vyras gali rūpintis namais ir esate pasiruošusi perleisti jam kontrolę? Ar norite rizikuoti netekti vaikų globos skyrybų atveju ir mokėti eks vyrui rentą? Jei jau svarstote apie vaidmenų pasikeitimą, reikia žinoti ir galimas pasekmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)