Vyno ir maisto derinimas yra grynai asmeninis reikalas, priklausantis nuo kiekvieno žmogaus kilmės, kultūros ir įpročių. Vienu atveju vokiečiai pasirinks sausą vyną, o tuo tarpu prancūzams tinkamesnis pasirodys saldusis. Mėgstantys aštrų maistą vyną vertins skirtingai, nei teikiantys pirmenybę bulvėms bei makaronams.
Galiausiai, viskas priklauso nuo to, kas konkrečiam žmogui patinka ir koks derinys jam atrodo tinkamiausias. Be abejo, galima daryti apibendrinimus apie “vidutinio žmogaus pomėgius” – juos pateiksime lentelėse. Tačiau atsižvelgę į savo individualius skirtumus, įvertinę savo skonio suvokimą, jūs atrasite, kokios unikalios yra jūsų idėjos dėl vyno ir maisto derinimo.
Vynas

Taigi, nuo ko pradėti... Gal nuo šių dviejų jutimo organų, kuriuos turi dauguma žmonių – nosies ir liežuvio. Vyno sukelti pojūčiai – skonis ir kvapas – neatsiranda vien liežuvio dėka. Liežuvis turi atskiras “zonas” skirtingų skonių pajutimui, todėl leiskite vynui pereiti per visas jo dalis. Galiukas jaučia saldumą, šonų priekinės dalys – sūrumą, galinės dalys – rūgštumą, o tolimiausia liežuvio dalis – kartumą. Net kiekvienoje “zonoje” yra skirtingo jautrumo ploteliai.

Palyginus su gerai organizuotu, bet apibendrinančiu liežuviu, nosis yra neįtikėtinai jautri pajusti net menkiausius kvapo niuansus. Ji sugeba užuosti tokius kvapus, kurių koncentracija ore yra kelios dalelės iš milijono. Lavinkite šiuos abu jutimus, atkreipdami dėmesį į vyne atrandamus skonius, įvertindami, kokie deriniai jums patinka, kokie – ne. Kuo daugiau skonių jūs išbandysite, tuo didesnis bus jūsų “skonio žinojimo pagrindas”, kai norėsite įvertinti konkretų vyną.

Vynas

Derinimas nėra sudėtingas mokslas. Tai tiesiog apsisprendimas, paremtas jūsų pomėgiais, kuris vynas tinka prie konkretaus patiekalo, ir kuris patiekalas skaniausias su konkrečiu vynu. Palyginkime su ne vyno pasauliu. Juk nedaugelis valgytų sluoksniuotą bandelę su jautienos troškiniu, česnakine duona ir keptomis bulvėmis. Bandelė tiesiog susilietų su fonu, būtų nustelbta kitų skonių.

Tą patį galima pasakyti ir apie vyną. Juk nenorite, kad maistas visiškai nustelbtų vyną, nebejustumėte jo skonio. Ir atvirkščiai, nenorite, kad vynas būtų toks stiprus, kad nejaustumėte patiekalo skonio. Geriausia yra ieškoti aukso vidurio.

Baltasis vynas

Jūs derinate panašų su panašiu – obuolių vyną su obuolių pyragu desertui? Ar jums patinka kontrastai – pikantiškas mėsos troškinys su pusiau saldžiu vynu? Bet kuris iš šių variantų yra tinkamas, kaip ir daugybė kitų. Įdomus užsiėmimas yra eksperimentuoti su skirtingais deriniais, kol atrasite tokius, kurie jūsų gomuriui atrodo tikrai skanūs. Pasidalinkite savo atradimais su kitais, kad įvertintumėte, kokie skoniai yra jiems priimtini, o kokie yra būdingi tik jums vienam.

Vienas iš tipiškų vyno-maisto derinių yra vynas su sūriu. Daugumoje vyno vakarėlių sūris yra pagrindinis užkandis. Kodėl taip yra? Sūrių įvairovė yra didžiulė, todėl tikrai atrasite tokį, kuris tiks prie bet kurio jūsų pasirinkto vyno.

Sūris pagerina vyno skonį. Sūris “sušvelnina” vyną ir atskleidžia geriausias abiejų savybes. Ir vynas, ir sūris yra natūralūs produktai, sukurti su rūpesčiu ir subrandinti iki tobulybės. Daugeliu atvejų raudonas vynas tinka prie kietų sūrių, o baltas prie minkštesnių. Tačiau, vėlgi, tai priklauso nuo jūsų asmeninių pomėgių ir jums patinkančių skonių derinių. “Vyno ir sūrio derinimo” lentelė parodys jums, kokius derinius renkasi dauguma žmonių.

Kaip dėl deserto? Atšaldyti vynai gerai tinka prie vaisių, bet šokoladas yra “sunkiai suderinamas” desertas. Norėdami pamaloninti visus vyno mėgėjus, rinkitės baltąjį rislingą, cabernet ar portveiną.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Išvarytieji? Emigrantas 10 metų skynė agurkus, bet savo pasiekė (29)

Prisistatydamas Virgilijus Šauklys net susinepatogina – jau seniai pats savęs šiuo vardu...

Ekonomistas pasiūlė idėją, leisiančią pakelti vidutinį atlyginimą iki 1440 eurų ir susigrąžinti emigrantus (116)

Idėjos Lietuvai, leisiančios iki 2042 metų susigrąžinti daugiau nei pusę milijono tėvynainių...

Orai: šaltesnės permainos jau pakeliui

Savaitgalį šiluma trauksis iš šalies, pūs nemalonus vėjas , numatomi drėgni orai – vis...

„Patys kalti?“ Viena žiopla klaida – ir antstoliai persekioja visą gyvenimą (247)

Lietuvoje reikalų su antstoliais turi kas 10-as gyventojas. Šalies gyventojai ir įmonės iš viso...

Dukters neteko socialinę darbuotoją pavadinusi „žiurke“ (254)

Į redakciją užėjusi sudėtingo likimo jauna moteris guodėsi, kad jos penkiametę dukrą Palangos...

Svarbiausiu metu Kalniečio vedamas „Emporio Armani“ patiesė vokiečius, iš dugno atsispyrė „Barcelona“ gynėjo nesustabdė ir pasruvęs kraujas (2)

Tris su pusę kelinio sunkiai taškus rinkęs Milano „Emporio Armani“ klubas namuose 71:62...

Gyvai / NBA čempionato rungtynės: „Oklahoma City Thunder“ - „San Antonio Spurs“

NBA čempionato rungtynės: „Oklahoma City Thunder“ - „San Antonio Spurs“.

Dmitrijus Trockis: šiuolaikinis žmonių gyvenimas baugus lyg zombių (64)

Rytų filosofijos mokyklose dažnas postulatas apie tai, kad laimės pagrindas – disciplina ....

Lietuva JAV minima dėl Klaipėdos SGD laivo (119)

Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Rolandas Kriščiūnas sako, kad ryšys tarp Europos...

Porų santykiai, kai trūksta sekso (18)

Sunku kalbėtis apie sekso trūkumą, nes paprasčiausiai bijoma išgirsti, kad esi negeidžiamas.