Kiek vaikui reikia miego?

Kiekvienas mažylis yra individualus, todėl pasakyti, kiek valandų per parą jis turėtų miegoti, sunku. Naujagimiai paprastai miega 16–20 valandų per parą, vaikai iki vienerių metų – tris kartus per dieną, vienerių metų – du, o vyresni iki mokyklinio amžiaus vaikai – vieną kartą. Tačiau yra ir išimčių, kai mažyliai pietų miegelio nemiega. Vis dėlto gydytojai vienbalsiai sutaria: pietų miegas vaikui yra būtinas jo augimui, raidai ir vystymuisi. Artėjant pietų metui sumažėja ne tik mažųjų, bet ir suaugusiųjų fizinis bei protinis aktyvumas. Norėdami jį padidinti suaugusieji išgeria kavos, tačiau augančiam vaikų organizmui poilsis būtinas. Penkerių metų mažylis jau atsisako dienos miego. Tokio amžiaus vaikui jis nėra būtinas, nebent mažasis pats parodo, kad jam norisi poilsio.

Kada reikėtų sunerimti?

Pastebėjus, kad mažylis neramus, mažai miega, o užmigęs dažnai pabunda, derėtų apsilankyti pas gydytoją. Pastarasis galės pasakyti, ar vaiko vystymasis normalus, įvertins bendrą sveikatos būklę ir jei nieko blogo neras – tiesiog nuramins tėvelius. Kai kuriems visiškai sveikiems mažyliams pakanka gana trumpai numigti ir jie vėl būna aktyvūs, linksmi ir judrūs, nors gydytojų teigimu, optimalus pietų miego laikas – 90 min. Kartais miegui įtaką daro ligos arba kiti sveikatos sutrikimai. Kai trūksta miego, sutrinka vaiko sveikata, smegenų veikla, silpnėja imuninė sistema, tampa sunku susikoncentruoti ir pan.

Kaip suprasti, ar vaikui trūksta miego?

Tėveliai klysta galvodami, kad mažylis nori miego tik tada, kai ima žiovauti, nurimsta arba be priežasties pradeda verkšlenti. Visiškai priešingos vaiko savybės taip pat gali išduoti, kad jam jau laikas į lovytę. Jeigu mažasis tapo agresyvus, perdėtai energingas, nekantrus, sunkiai susikoncentruoja – tai ženklai, jog mažyliui reikia miego. Vaikai, kurie nori miegoti, gali sunkiai kontroliuoti savo judesius, prarasti koordinaciją, griuvinėti – tai padidina traumų tikimybę. Kartais mažiesiems, kuriems pietų miegas yra būtinas, tačiau jie jam priešinasi, vakare gali būti labai sunku užmigti dėl pervargimo. Taigi taip paneigiamas mitas, kad per pietus nemiegantis vaikas lengviau užmiega vakare ir geriau miega naktį (tai nebūdinga vyresniems vaikams).

Nemiega darželyje – ką daryti?

Pedagogai su tėvelių ir psichologų pagalba jau ne vienus metus bando spręsti šią problemą. Geriausia išeitis – bandyti susitarti su nenorinčiais miegoti vaikais, kad pastarieji pagulės, kol auklėtoja skaitys pasaką prieš miegą ir kol kiti vaikai užmigs. Dauguma tokių vaikų, klausydami mokytojų skaitomų pasakų, užmiega, tačiau tie, kuriems nepavyksta, grįžta į grupę žaisti. Dažniausia priežastis, kodėl mažieji nemiega darželyje, – režimo nebuvimas namuose.

Svarbiausia – režimas

Jeigu vaiko raida nesutrikusi ir nėra jokių sveikatos problemų, tačiau su miegu jis „nedraugauja“, tėvai namie privalo laikytis griežto režimo. Mažylis turi kiekvieną dieną tuo pačiu metu valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę, tą pačią valandą per pietus ir vakare eiti miegoti. Kartais režimo nebuvimas išbalansuoja vaiką, todėl jam būna sunku užmigti.

Artėjant miegelio laikui, mažasis neturėtų įsidūkti, persivalgyti, žaisti kompiuteriu ar telefonu, žiūrėti televizorių. Miegančiam vaikui būtina ramybė, todėl jo kambaryje neturėtų veikti jokie prietaisai, o tėvai ir kiti šeimos nariai turi tą ramybę užtikrinti. Suaugusieji, manantys, kad mažylis, pripratęs prie triukšmo, lengviau užmiega arba miega ne taip jautriai, klysta. Todėl negalima daryti išimčių. Jeigu tėvai vieną dieną vaikui lieps miegoti, kitą – leis žaisti ilgiau, o apsilankius svečiams išvis leis neiti gulti į lovą, tada jo nepavyks pripratinti prie režimo arba prireiks daug laiko ir kantrybės. Taip pat labai svarbūs ritualai, atliekami prieš einant miegoti. Mažylis nurimsta, kai kiekvieną kartą prieš užmiegant jis nuprausiamas, perrengiamas, jam paskaitoma pasaka, tada pastarasis atsisveikina su visais šeimos nariais. Taip nutinka dėl to, kad mažojo pasąmonėje užsifiksuoja, jog po šių veiksmų jis netrukus keliaus į miego karalystę.

Patarimai tėvams

Jeigu vaikutis dar mažas ir pietų miegas jam iš tiesų yra būtinas, reikia bandyti susitarti. Suaugusieji turi paaiškinti, kad per dieną yra skirtos kelios valandos ramybės, kai niekas nežaidžia, netriukšmauja, neišdykauja, bet gulasi į lovytę pailsėti, paaugti ir gauti energijos. Jei vaikas atsisako eiti miegoti, nes prieš tai buvo užsiėmęs jam įdomia veikla, payzdžiui konstravo, lipdė, piešė ir pan., tėveliai turėtų jį nuraminti ir paaiškinti, kad atsikėlęs jis galės toliau žaisti. Mažyliui taip pat galima pasiūlyti pasiimti mėgstamą lėlę ar meškiuką ir pamigdyti jį šalia savęs. Jei vaikui sunku vienam užmigti, mama arba tėtis turėtų šiek tiek pasėdėti šalia, pasekti pasaką arba tiesiog palaikyti už rankytės. Būtina žinoti, kad mažieji turėtų įprasti miegoti tik savo lovytėje. Dažni užmigimai prie televizoriaus, žaidžiant ar tėvų lovoje – nusižengimai taisyklėms.

Tai įdomu

Miego sutrikimų turi 20–25 % vaikų.
Kai mažylis pervargsta, jis gali užmigti sėdėdamas, žaisdamas, valgydamas ir pan. Jis gali netgi nenubusti nešamas į lovytę, perrengiamas ir paguldomas.
JAV atliktų tyrimų duomenimis, mažiau miegantys vaikai dažniau turi antsvorio problemų.
Įrodyta, kad pakankamai laiko miegantis vaikas daug geriau įsisavina informaciją ir naujoves.
Mažylį guldyti pietų miego geriausia praėjus valandai po maitinimo.
Mažasis miegos geriau, jei kambaryje bus prieblanda.
Vaiko miegas bus ramesnis ir geresnis, jeigu prieš tai pabus gryname ore.