„Patyčių Lietuvoje yra neleistinai daug – iš naujausio 2014 metais atlikto Tarptautinio moksleivių sveikatos ir gyvensenos tyrimo (angl. HBSC) matome, kad patyčių pradėjo daugėti. Tai reiškia, kad pastangų, sprendžiant šią problemą Lietuvoje, nepakanka. Organizuodami „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“, net nekeliame tikslo sumažinti patyčių per savaitę, o siekiame sukelti didelį rezonansą, kad visi, nuo kurių priklauso, kad patyčių būtų mažiau – pergalvotų savo elgesį, planus, prioritetus“, – teigia „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis.

Per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ Lietuvos mokyklose, darželiuose ir kitose ugdymo įstaigose vyks įvairūs renginiai, pakviesiantys kalbėtis apie patyčias bei kartu ieškoti būdų, kaip jas sustabdyti. „Vaikų linijos“ dvyliktus metus vykdomos kampanijos „BE PATYČIŲ“ naujoje svetainėje www.bepatyciu.lt šiemet visos užsiregistravusios organizacijos turės galimybę talpinti savo naujienas su nuotraukomis apie „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ veiklas ir taip dalintis gerąja patirtimi su kitais.

Įvairių renginių, susijusių su patyčių prevencija ir jų mažinimu, pristatys „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ partneriai. Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras pakvies mokyklų bendruomenes į paskaitas „Patyčių prevencija mokykloje. Olweus patyčių prevencijos programa“, kurias skaitys sertifikuoti „Olweus“ programos instruktoriai. Paskaitas pedagogams ir tėvams pasiūlys ir Paramos vaikams centras bei organizacija „Vaiko labui“, bendradarbiaudama su „Vaikų linija“.

Švietimo ir mokslo ministerijoje bus organizuojama apskritojo stalo diskusija apie patyčių situaciją Lietuvoje ir jos sprendimo būdus. „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokykla, dalyvaudami „Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ“, kvies pedagogus į Forumo teatro mokymus.

Lietuvos žmogaus teisių centras savo paveikia socialine kampanija „Eksperimentas VERTIMAS“ kviečia visus būti neabejingus patyčioms ir neapykantos kurstymui, ragina reaguoti ir padėti kitiems bei sau. Taip pat kovo 26 d. kartu su partneriais organizuoja tarptautinę konferenciją „Nuomonės raiška internete: žmogaus teisės, etika ir teismų praktika“.

Nacionalinis socialinės integracijos institutas, vykdydamas nacionalinę kampaniją „Myliu Panda“, skatins jaunimą aktyviai reaguoti į neapykantos kalbą internetinėje erdvėje, pristatydamas populiarius paveiksliukus – memus. Tuo tarpu Lietuvos vaikų ir jaunimo centras kvies moksleivius dalyvauti improvizaciniuose žaidimuose „Improvizacijos draugystės temomis“, o teatrų festivalyje „Žodžiai“ bus rodomi vaikų ir jaunimo teatro grupių etiudai, orientuoti į žodžius, verčiančius susimąstyti, ar verta tyčiotis iš kito.

Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centras per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ teiks nemokamas psichologų ir socialinių darbuotojų konsultacijas jaunimui, ves seminarus moksleiviams ir tėvams, pakvies į atvirų durų dienas.

Lietuvos mokinių parlamentas inicijuoja jau tradicija tapusią „Šypsenėlių“ akciją – per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ mokyklos kviečiamos kurti šypsenos formos figūrą iš mokinių ir ją įamžinti. O taip pat visose mokyklose kabinetų duris siūloma papuošti iš popieriaus iškirptais delnais. Lietuvos moksleivių sąjunga skelbia lipduko/ženklelio konkursą „Aš esu toks, koks esu“ žmogaus teisių bei patyčių tema.

Vilniaus miesto ir rajonų policijos komisariatų specialistai moksleiviams pristatys paskaitų ciklą, organizuos praktinius užsiėmimus, filmų peržiūrą apie smurtą ir patyčias, vykdys prevencinius renginius „Mes prieš patyčias“ ir „Priimk mane tokį, koks aš esu“ bei kartu su moksleiviais dalyvaus jau tradicija tapusiose tinklinio, futbolo ir krepšinio draugiškose varžybose.

Saugesnio interneto informavimo centras kviečia 5-8 klasių moksleivius ir jų mokytojus prisijungti prie iniciatyvos „Mano mokykla be elektroninių patyčių“. Daugiau informacijos apie visus partnerių renginius rasite čia.


„Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ organizatorė „Vaikų linija“ kovo 23-29 dienomis dirbs visą parą ir konsultantai stengsis atsiliepti į kuo daugiau vaikų ir paauglių skambučių numeriu 116111 bei kreipimųsi internetu.

Kartu su bendrove „Teo“ „Vaikų linija“ organizavo moksleivių trumpų filmų konkursą „Stabdyk elektronines patyčias“, kviesdama paauglius susimąstyti apie savo ir bendraamžių elgesį socialiniuose tinkluose.

Šio konkurso nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti per „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ renginį šią iniciatyvą palaikančiame Vilniaus kino teatre „Multikino“. Per šį renginį „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ partneriams, draugams ir „Vaikų linijos“ savanoriams Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ padovanos filmo „Niekieno vaikas“ peržiūrą.

Siekdama keisti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų palankias nuostatas apie patyčias, „Vaikų linija“ į pagalbą pasitelkė žinomus žmones. Bendradarbiaujant su „Western Union Foundation Lithuania“, bus pristatyti vaizdo klipai ir kortelės su žinomų žmonių mintimis apie patyčias, padėsiančias mokyklos bendruomenėms kalbėtis apie patyčių situacijų sprendimą ir saugesnės aplinkos kūrimą.

Nuo kovo 23 d. iki balandžio pabaigos „Vaikų linijos“ informacinis rėmėjas LRT Televizija transliuos socialinę reklamą „Neprižiūrima virtuali erdvė – ginklas vaiko rankose“. Šią reklamą, pelniusią tarptautinių apdovanojimų, sukūrė „Vaikų linijos“ veiklą savo darbais palaikanti reklamos agentūra „Not Perfect“.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ palaiko: Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos psichologų sąjunga, asociacija „Langas į ateitį“, Ryšių reguliavimo tarnyba, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Švedijos Karalystės ambasada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)