Tėvams sunkiau nei atžaloms

Didmiesčiuose į darbų karuselę įsisukę mažamečių tėvai vis dažniau vasarą mažylius ryžtasi išvežti pas senelius į kaimą. Mokiniams baigiasi pamokos, o darželinukams – užsiėmimai darželyje. Leisti savo atžalas į brangiai kainuojančias vasaros stovyk­las gali ne visi, o ir ten vaikai būna tik savaitę ar 10 dienų. Tad ką daryti likusį laiką? Pasirinkimo galimybių nedaug – auklė arba seneliai kaime. Nors prie savo vaikų itin prisirišusiems tėvams ramiau, kai dienomis į namus ateina auklė, o vakarais su atžalomis jie būna patys, labiau pasisekė tiems, kurie turi nedirbančius tėvus, galinčius pasirūpinti anūkais.

Tiesa, išsiskyrimą neretai sunkiau išgyvena mažylių tėvai, ypač mamos, nei patys vaikai. „Kristupui jau treji. Šiemet pirmą kartą išvežėme jį savaitei pas močiutę į kaimą. Nors protas sako, kad vaikui taip tik geriau, mums labai liūdna. Išvažiuojant sūnus džiaugsmingai mojavo, o man byrėjo ašaros. Namai be Kristupo klegesio – tušti ir nykūs“, – prisipažino Vilniuje gyvenanti Jolita.

Įtraukia į kasdienę veiklą

Kuo mažesni vaikai, tuo jiems įdomiau pas senelius. Kaime gyvenantys seneliai kiekvieną dieną yra užsiėmę, turi įvairių darbų: nuravėti ir palaistyti daržus, ką nors pasodinti ir išrauti, nuskinti uogas, pamelžti karvę, palesinti vištas, surinkti kiaušinius ir t. t.

„Laukiu nesulaukiu, kada sūnus ryšis mums atvežti anūką. Jam dar tik dveji su puse, bet esu įsitikinusi, kad Jokūbui pagyventi pas mus būtų labai įdomu. Esu prigalvojusi begalę veik­los“, – sakė Kauno rajone gyvenanti Irena. Paklausta, ar nebijo, kad vaikui gali kas nors nutikti, o ji nežinos, kaip elgtis, Irena tik nusijuokė.

„Iš akies nė minutei jo nepaleisčiau. Kas gi gali nutikti?! Jis – didžiausia mūsų brangenybė. Be to, šiais laikais yra mobilieji telefonai, tad jei kiltų klausimų, visada galėčiau paskambinti sūnui arba marčiai“, – tvirtino moteris.

Tyko pavojai

Patys savo atžalas auginę ir prižiūrėję jauni tėvai dažnai tiki, kad niekas kitas geriau jų vaikais nepasirūpins. Erkių, uodų, vorų, gyvačių ir įvairių kitokių pavojų kupinas kaimas jiems kelia didelį nerimą.

Jauniems tėvams kyla begalė klausimų: ar vaikui neįkąs benamis šuo, ar neįsisiurbs erkė, ar jis nenuskęs, ar nenukris, ar nepasimes ir t. t. Tačiau dažnai privalumų būna daug daugiau.

„Žinau, kad vaikas dienas leis gryname ore, valgys šviežias uogas, daržoves, vaisius, grūdinsis, užsimegs dar artimesnis ryšys tarp jo ir močiutės. Nauda nugali“, – neabejojo Jolita.

Moteris mano, kad vaiko buvimas su seneliais yra visapusiškai naudingas: vaikai daug sužino, išmoksta buities darbų, o seneliai jiems perduoda šeimos tradicijas, savo patirtį. Su tuo sutinka ir Tabariškėse (Šalčinin­kų r.) gyvenanti Aleksandra. Lenkakalbė moteris apgailestauja, kad sostinėje gyvenanti jos duktė nemoko savo sūnaus gimtosios lenkų kalbos, todėl, jam atvykus į kaimą, močiutė negali su anūku susikalbėti.

Pataria pediatrė, šeimos gyd. Audronė Kirdeikienė:

Tėvams: pasirūpinkite vaistinėle

Ruošiantis poilsiui kaime, visada reikia pagalvoti ir apie vaistinėlę. Paliekant vaikus ilgesniam laikui senelių priežiūrai, reikėtų nepamiršti paprasčiausių medikamentų, padedančių sukarščiavus, apsinuodijus ar susižeidus. Taip pat svarbu nepamiršti apsauginių kremų nuo saulės ir nudegimus gydančio tepalo. Jei vaikas serga kokia nors lėtine liga, būtina viską nuodugniai išaiškinti seneliams, kad šie teisingai mokėtų įvertinti vaiko būklę, laiku duotų vaistų, tiksliai vykdytų gydytojo nurodymus.

Seneliams: atidžiai stebėkite

Ką daryti, jei vaikas per ilgai užsibuvo vandenyje, jo lūpos pamėlynavo ir jį ėmė krėsti drebulys?

Jei besimaudančio vaiko lūpos ima mėlti, atsiranda drebulys, jam nedelsiant reikia lipti iš vandens. Sausai nušluostykite vaiko odelę ir iš karto imkitės judrių žaidimų. Jokiu būdu neleiskite jam sėdėti įsisupus į drėgną rankšluostį ir drebėti. Drebulys ir pamėlusios lūpos nėra persišaldymas, tai – tik įspėjimas atidžiau sekti, kiek laiko vaikas praleidžia vandenyje.

Kaip apsisaugoti nuo erkių?

Erkės nebus tokios baisios, jei vaikas bus paskiepytas nuo erkinio encefalito, tačiau net ir tokiu atveju reikia būti itin atidiems. Iškylauti geriausia pušynuose, vengti krūmynų, aukštos žolės. Mėgstamiausia erkių vieta yra drėgnas, gausiai sužėlęs, be saulės spindulių miškas. Žinoma, erkių pasitaiko ir kitur, net miesto parkuose.

Nuo jų apsisaugoti padeda apranga, specialūs vabzdžius atbaidantys purškikliai ir tepalai. Nepamirškite kartkartėmis apžiūrėti mažylį, ar niekas neropoja jo drabužėliais, o vakare ar grįžę iš iškylos būtinai apžiūrėkite visą kūnelį, taip pat ir galvą. Renkite vaiką šviesiais drabužiais, taip lengviau pastebėsite nekviestą svečią.

Kaip apsisaugoti nuo uodų?

Apsisaugoti nuo uodų padeda specialūs preparatai, kurių galima įsigyti vaistinėse. Uodų sukandžiotas vaikas ilgai kasosi, susiformuoja ryškus patinimas, kartais net prasideda infekcija. Todėl po įkandimų odelę galima patepti niežulį malšinančiais tepalais, balzamais ir duoti išgerti antialerginių vaistų.

Ką daryti, jei įgėlė bitė?

Įgėlus bitei, pirmiausia atsargiai ištraukite geluonį, stengdamiesi nesuspausti nuodų maišelio. Tada įgėlimo vietą dezinfekuokite ir uždėkite ką nors šalta. Jei įgėlimo vietoje atsiradęs patinimas ima plisti, vaikas darosi apa­tiškas, vangus arba nenumaldomai verkia, būtina sugirdyti antialerginių vaistų ir nedelsiant kreiptis į gydytoją. Tokia reakcija dažniau būna sugėlus ne vienai bitei, bet kai kurie vaikai sunegaluoja ir dėl vieno įgėlimo.

Ką daryti įkandus gyvatei?

Įkandus gyvatei, pirmiausia reikia uždėti tvarstį, guminę timpą ar vadinamąjį varžtą ant galūnės virš įgėlimo vietos, kad nuodai neišplistų visame kūne, ir nedelsiant vykti pas medikus.