aA
Kečupą galima valgyti ne tik su dešrelėmis ar šašlyku, bet ir su juo marinuoti įvairiausią mėsą, konservuoti grybus ir daržoves, gaminti padažus troškiniams, salotoms, jūros gėrybėms bei kitiems įvairiausiems patiekalams. Beje, jo galima pasigaminti ir namuose.
Pomidorų padažas
Įvairiose šalyse kečupo skonis priklauso nuo tradicinio skonio, naudojamų prieskonių ir priedų. Jei paragausite Skandinavijoje ir Vokietijoje pagamintų kečupų, jie jums gali pasirodyti per saldūs, Estijoje - be druskos ir per švelnūs, o Pietų Europos kečupai - aštroki, turtingo skonio, juose dažnai naudojamos prieskoninės daržovės: svogūnai, paprika, agurkai. Jei kečupuose naudojamos daržovės, paprastai jos smulkinamos mažais gabalėliais, kad neišsiskirtų iš visos produkto masės.

Siūlome pabandyti pasidaryti kečupą patiems ir atrasti savo mėgstamą skonį. Jis daromas tiek iš šviežių pomidorų, tiek iš pomidorų pastos. Jei naudosite šviežius pomidorus, jums reikės:

1 kg pomidorų,
0,5 l vyno acto (arba kito acto pagal skonį),
6 raudonųjų paprikų,
4 arbatinių šaukštelių druskos,
2 arbatinių šaukštelių garstyčių miltelių,
3 arbatinių šaukštelių maltų prieskonių mišinio (jį siūlome pasidaryti patiems iš mėgstamiausių prieskonių: įvairių pipirų, gvazdikėlių, kari, muskato riešuto, cinamono ir t.t.).

Nulupkite pomidorus ir sudėkite juos į virimo indą kartu su actu ir kitomis minėtomis žaliavomis. Virkite apie 4 valandas, kol sutirštės. Išpilstykite į buteliukus ir palaikykite parą, kad susiformuotų skonis. Jei naudosite pomidorų pastą, procesas gerokai sutrumpės.

Jums reikės:

Pomidoras

300 g pomidorų pastos,
100 g cukraus,
20 g druskos,
40 g acto,
2-3 šaukštelius įvairių prieskonių (pagal skonį).

Į virimo indą įpilkite apie 0,5 l vandens, sudėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Kaitindami supilkite visas kitas sudedamąsias dalis ir pavirkite iki norimo tirštumo. Išpilstykite, palaikykite 24 valandas ir kečupas paruoštas.

Kečupui gaminti galite naudoti ir įvairiausias daržoves: šviežius smulkintus svogūnus, salierus, paprikas, marinuotus ar raugintus agurkus, morkas. Kaip prieskonių mišinio pavyzdį galime pasiūlyti sumaišyti 1,5 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių, 1,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 1 arbatinį šaukštelį saliero grūdelių, 0,4 arbatinio šaukštelio uogines paprikos ir 1 vidutinio dydžio susmulkintą svogūną.

Jei nenorite ar neturite laiko patys pasigaminti kečupą, tai nusipirkite jo jau paruošto ir panaudokite kitų valgių gaminimui.

Štai keletas įdomesnių variantų:

Krabų kokteilio padažas

3/4 puodelio kečupo,
2 valgomieji šaukštai paruoštų krienų,
1/8 arbatinio šaukštelio aštraus padažo (gali būti „Tobasco"),
1 puodelis sūrio kremo,
pusė griežinėliais pjaustyto svogūno,
1/8 arbatinio šaukštelio druskos,
1/2 puodelio (apie 170 g) krabų mėsos (dribsnių ar kt).

Sumaišykite kečupą, krienus ir aštrų padažą, j masę sudėkite krabus ir gerai išmaišykite. Sudėkite visas likusias sudedamąsias dalis ir išmaišykite iki vientisos masės. Turi išeiti apie 2,5 puodelio. Patiekite kambario temperatūros. Siūloma ragauti su bulvių traškučiais, skrudintomis bulvytėmis, paprikos ar ropės gabaliukais, balta pakepinta duona.

Barbekiu šonkauliukai su kečupu

Pomidorų padažas

6 porcijos
1,5 kg jauno gyvulio šonkaulių juostos,
2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
2 arbatiniai šaukšteliai maltų juodųjų pipirų,
obuolių sulčių laistymui,
1 puodelis raudonojo vyno acto,
2 smulkinti svogūnai,
2 smulkintos česnako skilteles,
¼ puodelio garstyčių,
1/2 puodelio cukraus,
1/2 arbatinio šaukštelio aštraus padažo (gali būti „Tobasco" ar kt.),
2 puodeliai kečupo,
2 citrinos.

Šonkaulių vieną pusę pabarstykite druska ir pipirais. Padėkite ant grilio grotelių nepabarstyta puse ir kepkite apie 1,5 val. kas 15-20 min. apversdami ir palaikydami reikiamą karštį. Laistykite obuolių sultimis kiekvieną kartą apvertę.

Išmaišykite actą, svogūnus, česnaką, garstyčias, cukrų ir aštrų padažą iki vientisos masės. Supilkite masę į maišytuvą, sudėkite kečupą ir plakite 10-15 min. Po to sudėkite citrinos griežinėlius ir gerai išmaišykite. Kepimo periodui įpusėjus, tepkite gautu padažu šonkaulius, tik būkite atsargūs, kad neprisviltų. Patiekite kartu su šiuo padažu.

Saldžiarūgštis viščiukas

6 viščiukų krūtinėlės,
1/2 puodelio ananasų sulčių,
1/2 puodelio kečupo,
2 valgomieji šaukštai medaus,
2 valgomieji šaukštai baltojo vyno acto,
1 1/2 arbatinio šaukšteliai garstyčių,
1/4 arbatinio šaukštelio druskos,
4 arbatiniai šaukšteliai krakmolo,
2 valgomieji šaukštai vandens.

Sudėkite krūtinėles į kepimo indą. Atskirame inde sumaišykite ananasų sultis, kečupą, medų, garstyčias ir druską. Gautą masę užpilkite ant krūtinėlių. Uždenkite kepimo indą ir ant mažos ugnies kepkite 30 min, po to nuimkite dangtį ir kepkite dar apie 30 min., kol mėsa taps švelni ir minkšta. Išimkite iškepusią vištieną iš keptuvės ir sudėkite į pašildytas lėkštes. Likusias keptuvėje sultis perpilkite į indą padažui gaminti. Jei jose yra juodulių ar degėsių, perkoškite. Ištirpykite krakmolą šaltame vandenyje ir taip pat supilkite į indą. Masę užvirkite, visą laiką maišykite, kol sutirštės ir pasirodys burbuliukai. Gautu padažu užpilkite krūtinėles ir patiekite.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

„Didysis sprogimas“ laivininkystėje viską verčia aukštyn kojomis: kai kurie kraunasi turtus (4)

Prieš daugiau nei dvi savaites didžioji dauguma laivų visame pasaulyje buvo priversti pakeisti savo...

Užkalnis. Trikojų priešai su trimis smegenų vingiais (112)

Daugelis šio straipsnio adresatų nepratę prie ilgų tekstų, nepažįsta daug raidžių, todėl...

Atsiliepė liūdnai pagarsėjusių verslininkų apkaltintas buvęs pareigūnas: man tai didelė naujiena (21)

Buvęs Valstybinio turizmo departamento turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas...

Gyvai / Europos taurės TOP-16 etapas: „Rytas“ – „Monaco“ (4)

Vilniaus „Ryto“ (1/1) krepšininkai trečiadienio vakarą stoja į itin svarbų Europos taurės...

Kaip atrodo pesimistinis „Toyota“ pardavimų scenarijus: milijonas elektromobilių per metus specialiai „Motorams“ iš Amsterdamo (22)

Amsterdame (Nyderlandai) vienas pirmaujančių pasaulyje automobilių gamintojų „ Toyota “...

Viktorija Siegel pakraupo dėl Lietuvos policijos veiksmų: kaip gali taip besielgiantis žmogus dirbti pareigūnu? (117)

Internete ėmė plisti vaizdo įrašas , kuriame užfiksuotas nekasdienis sulaikytos apsvaigusios...

Nėščia 13-metė – ne pirmas atvejis pasaulyje: šokiruojančios jauniausių mamų istorijos (30)

Praėjusią savaitę visą pasaulį šokiravo žinia apie besilaukiančią 13-metę Rusijoje ir jos...

Naujas meilės romanas – Tapinas ir Valinskienė parašė bendrą knygą: sureagavo ir Valinskas (24)

Žinomas žurnalistas, TV laidų vedėjas Andrius Tapinas trečiadienį savo sekėjus pradžiugino...

Žiniasklaida: Kremliaus ruporo vadovė iš prezidento administracijos išgabenta į ligoninę (228)

Rusijos propagandinio kanalo RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian nugabenta į N. V....

Svečiai jūsų namus įvertina akimirksniu: 10 būtinų sąlygų, kad pirmas įspūdis būtų geras

Nuomonę apie jūsų namus svečiai susidaro įvertinę tokius dalykus, kaip, pavyzdžiui, namų...