aA
Jau senovės actekai šį augalą naudojo šokoladui aromatizuoti ir ruošdavo specifinį gėrimą, „suteikiantį kūnui jėgų, pašalinantį nuovargį, baimę ir stiprinantį širdį". XVI ir XVII a. vanilė buvo naudojama ir medicinoje kaip stimuliuojantis, pilvo ligas gydantis vaistas. Anglijos ir Amerikos farmacininkai naudojo ją nervų ligoms, isterijai, karščiavimui gydyti.
Pirmieji europiečiai, atradę vanilę, buvo ispanai. Jie ir atvežė šį augalą į Europą. Tačiau pirmieji ją pamėgo anglai, jau XVI amžiaus pabaigoje ėmę ja aromatizuoti pudingus ir tortus.

Iš tikrųjų vanilė ne tik puikiai kvepia, bet yra ir viena gražiausių pasaulio gėlių. Ji viena iš gausios orchidėjų šeimos augalų, paplitusių abiejų pusrutulių atogrąžų regionuose. Augalo pavadinimas „vanilė" kilęs iš ispaniško žodžio vaoma, reiškiančio ankštį. Actekiškas jos vardas tllikochitl susideda iš dviejų žodžių: tllil - juodas ir xochitl - ankštis. Lotyniškas vanilės pavadinimas yra vanilia planifolia.

Vanilė - tai vijoklis su labai ilgu žoliniu stiebu, užaugantis iki 10-15 metrų. Ir ne bet koks vijoklis, o aerofitas, kitaip tariant, mintantis vos ne vienu oru. Žemė vanilei reikalinga tik pradžioje, kol sudygsta sėkla. Paskui šis augalas ima vyniotis apie medžius, išleidžia orines šaknis ir minta tik humusu, besikaupiančiu apraizgyto medžio žievės plyšeliuose. Kvapniuosius prieskonius - ankšteles su sėklomis - vanilė pradeda auginti tik tada, kai sunyksta pirmosios jos šaknys, ir ji visai atitrūksta nuo žemės.

Vanilė pradeda derėti tik trečiaisiais metais, o vienas augalas per metus duoda iki pusšimčio ankštelių. Balkšvai žalsvi vanilės žiedai išsiskleidžia tik vienai dienai, todėl svarbu kuo greičiau juos apdulkinti. Neapdulkinti žiedai nubyra. Vanilės tėvynėje Meksikoje žiedus apdulkina mažytės atogrąžų bitės meliponos, drugiai, kolibriai. Kituose kraštuose, kur yra vanilės plantacijos, žiedai apdulkinami teptuku. Sutikit, tai nėra taip paprasta, kai augalas žydi tik vieną dieną.

Vanilės vaisius - pailga žalsva dėžutė, kurioje yra daug sėklų, apgaubtų aliejingomis išskyromis, - susiformuoja per 4 savaites. Išauga iki 10-25 cm ilgio ir 0,8-1,5 mm pločio. Sėklos viduje sunoksią po 6 mėnesių nuo užuomazgos.

Nenuskintos vanilės vaisiai kvapo neturi. Vaisiai renkami dar nesunokę, kai jų spalva pradeda keistis iš žalios į rudą. Jie ilgai brandinami, fermentuojami ir džiovinami. Gaunamos susiraukšlėjusios, tamsiai rudos siauros dėžutės, skleidžiančios nepakartojamą aromatą, - vanilės lazdelės.

Dangiško kvapo pagrindas yra vanilinas. Šviežiai surinktuose vaisiuose yra bekvapio gliukovanilino glikozido. Fermentacijos metu jis suskyla į gliukozę ir aldehidą vaniliną ir įgauna malonų kvapą. Kitos eteriniame aliejuje esančios kvapniosios medžiagos suteikia stebuklingai malonų ir stiprų aromatą.

Kaip jau minėta, vanilės tėvynė yra Meksika. Ten ji puikiai augo drėgnuose atogrąžų miškuose besikarstydama ant kavamedžio šakų. XVI a. buvo bandyta introdukuoti vanilę ir Europoje, bet tai padaryti pavyko tik 1807 m. Anglijoje. Vėliau ji išplito ir kitų Europos šalių soduose. Tačiau vanilė vaisių nedavė.

Išmokus apdulkinti, ji paplito ir Madagaskare, Šri Lankoje, Indijoje, Taityje. Be minėtos rūšies (Vanilla planfolia), vanilinui gauti Ramiojo vandenyno salose auginama ir kita Amerikos rūšis Vanilla pompona, Taityje -Vanilla tabitens. Tačiau jų vaisiai ne taip vertinami.

Vanilę galima auginti ir Lietuvoje, šiltose oranžerijose, kaip dekoratyvinį augalą. Jis puikiai derės su kitais atogrąžų augalais ir sukurs paslaptingą džiunglių kampelį.

Šiandien vanilė naudojama medicinoje kaip priedas vaistams aromatizuoti. Vanilės kvapas neretas ir kosmetikoje bei parfumerijoje. Augalo aromatas suteikia gyvybingumo, tonizuoja, gaivina, dirgina. Vanilinis aliejus maišomas su sandalo medžio, rožių, balzamo, prieskoninių augalų kvapais. Šiuo mišiniu įtrintas kūnas nuostabiai kvepia, žadina norą mylėtis.

Tabakui aromatizuoti naudojama kita vanilės atmaina - Vanilla pompona Schiede.

Vis dėlto plačiausiai vanilė naudojama maisto pramonėje ir kulinarijoje. Ja skaninami kremai, tortai, pudingai, vaisių ir saldžios sriubos, varškėčiai, vaisių salotos, omletai, šokolado gėrimai, punšai, pyragaičiai, sausainiai,ledai. Kiek neįprastas derinys - vanile pagardinti patiekalai iš veršienos ir vėžiagyvių.

Vanilės lazdelė yra tokia aromatinga, kad ją galima naudoti kelis kartus. Užpylus ją spiritu, gaunamas vanilinis ekstraktas ir esencija, o įdėjus į sandariai uždengtą indą su cukrumi - vanilinis cukrus. Jis naudojamas patiekalams aromatizuoti. Vanilė laikoma sandariuose induose.

Natūrali vanilė yra labai brangi. Tai brangiausias prieskonis po šafrano, nes vanilė dera negausiai, plantacijos reikalauja daug rankų darbo. Todėl pasaulyje vis dažniau naudojami jos pakaitai - vanilinas ir vanilininis cukrus. Gaila, bet tas vanilinas, kurį mes įpratę naudoti, neturi nieko bendro su vanile. Šis dirbtinis vanilinas daromas iš lignino, liekančio iš medienos gaminant celiuliozę. Jį sumaišius su cukraus pudra, gaunamas vanilininis cukrus.

Lietuvoje tikros vanilės nedaug

Neįtikėtina, tačiau Lietuvoje sunkiai kur įsigysite tikros vanilės ar paragausite patiekalų su šiuo gan egzotišku prieskoniu. Didžiuosiuose prekybos centruose natūralios vanilės nė su žiburiu nerasi, čia galima įsigyti tik vanilininio cukraus. Lietuvoje beveik visi naudoja stipraus kvapo sintetinį vanilės pakaitą - vanilininį cukrų.

Na, o jei nusprendėte išsikepti pyragą ar pasigaminti pudingą su tikra vanile, mūsų patarimas: kad gaminys geriau prisigertų vanilės kvapo, užpilkite vanilės lazdelę verdančiu pienu ir palaikykite. Po to vanilės kvapo prisigėrusį pieną pilkite į gaminamą konditerijos gaminį.

Beje, labai savito skonio yra arbata su vanile. Galite įmesti vanilės gabaliuką tiesiog į arbatą arba nusipirkti aromatizuotos arbatos su tikra vanile.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mirusiųjų kūnus ruošiantis tanatopraktikas – apie išnarstytus organus ir paskutinius artimųjų prašymus (14)

„Po trijų mėnesių iškastas ketvirčiuotas kūnas, kurį reikėjo surinkti ir pašarvoti atvirame...

Kaip sekasi verslininkams, dėl vaikų persikėlusiems į ekologišką gyvenvietę (20)

Noras sukurti geresnį gyvenimą savo vaikams vilnietę Darija su šeima atvedė į ekologiškos...

Tapinas apie į Latviją neišskridusią Grybauskaitę: man nesueina galai niekaip (67)

Sekmadienį Lietuvą apskriejo žinia, kad dėl lėktuvo gedimo prezidentė Dalia Grybauskaitė...

Užkalnis norėjo atsikąsti šviestuvo ir pakramsnoti baldus (91)

Jeigu šviestuvai, baldai ir baro puošmenos būtų valgomi, „Pachamama Dinner Club“ būtų...

Po atimtų vaikų skandalų motina pratrūko: augindama du vaikus jaučiuosi nesaugi (61)

Apie tūkstantį žmonių sekmadienį 11 val. susirinko į mitingą prieš vaikų atiminėjimą...

Bioarcheologė: prieš kelis šimtus metų lietuviai gyvendavo tik iki 40 m. ir mirdavo nuo baisių ligų (120)

„Žmogaus griaučiai yra nuostabūs tuo, kad jie ne tik suteikia galimybę judėti ar apsaugo...

Broliai Antetokounmpo: Nigerijos palikuonys kelią į krepšinio sėkmę skynėsi per skurdų uždarbį gatvėje (1)

Meilę gimtajai Graikijai išpažinę ir rasizmo išpuolius išgyvenę broliai Antetokounmpo...

Autobuso vairuotojas: pasitaikydavo, kad ir autobuso durys iškrisdavo, ir žieminių padangų nedėdavome

Anksčiau buvo paprasčiau – žiemą visuose autobusuose šalta, vasarą karšta, atidaryti liukai...

5 mitai apie investicinius fondus

Visuomenėje apie rizikos kapitalo fondus vyrauja įvairūs mitai, kurie dažnai yra neigiami ir netgi...

Eksperto prognozė: kaip kriptovaliutų rinka atrodys 2019 metais (92)

Londono universiteto koledžo mokslininkas Paolo Tasca sako, kad kriptovaliutų rinka tampa vis...