Vaikelio laukimo džiaugsmas sutuoktiniams dažnai nustelbia mintis apie tai, kokie pokyčiai laukia poros santykių. Tapimo tėvais periodas – vienas sunkesnių etapų šeimos gyvenime. Apie tai, kaip įveikti krizę, kaip išlaikyti meilės ir bendrumo jausmą, kalbamės su psichologe Gintare Jurkevičiene.

- Kuo ypatingas tapimo tėvais periodas?

- Kai gimsta vaikas, ypač – pirmagimis, kiekviena šeima išgyvena krizę. Ji šeimą ištinka nepriklausomai nuo to, ar vaikas buvo planuotas, ar netyčiukas. Tuo metu vyksta kokybiniai pokyčiai.
Iš žmonos, draugės, mylimosios, meilužės, gražuolės, darbuotojos, dukros moteris tampa MAMA, o vyras iš meilužio, draugo, partnerio virsta TĖVU. Reikia persidėlioti prioritetus, dienotvarkę, darbų pasidalijimą. Pokyčiai sukelia didžiulį stresą.

- Kaip pasikeičia poros santykiai gimus vaikui?

- Susilaukus mažylio dažniausiai poros santykiai „nueina“ į antrą planą, nes dauguma laiko, dėmesio ir energijos skiriama vaiko priežiūrai. Prie to dar prisideda nuovargis, nemiegotos naktys ir moters hormonų pokyčiai. Visa tai sukelia vidines ir išorines emocijų audras.

- Kokie psichologiniai sunkumai užklumpa?

- Tiek moteriai, tiek vyrui gali būti sunku susitaikyti su tuo, kad nebe jis/ji yra dėmesio cent­re, kad pasaulis pradeda suktis aplink vaiką. Atsiranda nerimo dėl vaiko, savo ir antros pusės naujo vaidmens. Gali kilti įvairių minčių: ,,Ar aš gera mama?“, ,,Ar mano vaikui viskas gerai?“, ,,Ar jis kada nors nustos verkti?“, ,,Ar aš kada nors išsimiegosiu?“, ,,Ar jis bus geras tėvas?“, ,,Ar aš vis dar graži jam?“, ,,Ar jis ištvers sunkumus?“, ,,Ar jis vis dar mane myli?“, ,,Ar aš nepastosiu?“, ,,Ar gyvenimas kada nors vėl bus toks pat, koks buvo?“

- Kaip su jais tvarkytis?

- Pirmiausia reikia įsisąmoninti faktą, kad gyvenimas niekada nebebus toks, koks buvo. Jis bus kitoks: nei geresnis, nei blogesnis, tiesiog kitoks. Svarbu nebijoti paprašyti aplinkinių pagalbos, skirti laiko sau, nepamiršti kitų savo interesų, pomėgių, bendrauti su kitomis mamomis, naudinga yra bet kokia fizinė veikla, judėjimas.

- Kaip gimus vaikui puoselėti santykius su sutuoktiniu?

- Į vaiko priežiūrą įtraukti senelius, auklę (nes nuvarytus arklius nušauna, o ne myli...) ar ką nors, kas leis su antra puse praleisti šiek tiek laiko tik dviese.

Planuokite romantiškus pabuvimus dviese, nes progų spontaniškumui gali ir nepasitaikyti.

Kurkite naujus ritualus. Pavyzdžiui, jei iki vaiko gimimo turėjote tradiciją kiekvieną penktadienį eiti į kiną, tai dabar penktadienio vakarą skirkite filmo peržiūrai namuose, kai vaikas miega. Darbus dirbkite kartu su vyru ir smagiai laiką leiskite dviese – valgyti gaminkite kartu, namus tvarkykite kartu, o paskui visi eikite pasivaikščioti, nes taktika, kai vyras su vežimėliu –
į lauką, o mama eina kuopti namų, – nepasiteisina.

- Kas svarbiausia santuokos stabilumui išsaugoti?

- Svarbu nepamiršti maloniai leisti laiką kartu, nes taip gimsta ir vystosi meilė. Naudinga porai turėti bendrų pomėgių, interesų, bet nėra blogai pabūti ir atskirai, skiriant laiko tik sau ir savo veiklai.
Svarbus momentas šeimos stabilumui yra bendros vakarienės prie vieno stalo ir vakarinis pokalbis apie praėjusią dieną. Apskritai kalbėjimasis yra tvirtų santykių pamatas, nes ,,nekalbadieniai“, nuoskaudų slėpimas, norų neišsakymas yra tiesus kelias į skyrybas.

Taip pat reikėtų nepamiršti padėkoti vienas kitam net ir už tai, kas atrodo savaime suprantama (už mašinos remontą), pagirti (vyrus reikia girti už konkrečius darbus, o moteris – ir už abstrakčius dalykus, tokius kaip grožis) ir atsiprašyti už padarytas klaidas.

Naudingi patarimai

Nedarykite už vaiką darbų, kuriuos jis pagal savo amžių jau gali atlikti pats, pavyzdžiui, susitvarkyti žaislus, apsirengti, pavalgyti ir pan. Jei už vaiką viską stengiasi atlikti tėvai, vaikas gali jaustis nevykėlis, bejėgis ir nustoti stengtis. Ta nevykėlio etiketė gali prilipti visam gyvenimui. Pasiūlykite vaikui ką nors padaryti pačiam, o jei jam nepavyks, padėkite.

Neauginkite vaiko lyg po stikliniu gaubtu, saugodami jį nuo bet kokių nesėkmių, susidūrimo su ne visada malonia realybe. Negalime vaiko apsaugoti nuo gyvenimo. Mokykime jį įveikti nesėkmes ir kliūtis, siekti savo tikslo.

Kad ir kaip labai mylite savo vaiką, nepildykite kiek­vieno jo noro, nes priešingu atveju jis neišsiugdys valios, gebėjimo laukti.
Nesisielokite, jei neturite galimybių patenkinti vaiko norų. Svarbiausia jam – meilė ir šiluma, o ne krūva dovanų. Leiskite laiką kartu, sugalvokite savų žaislų.

Nereikalaukite iš vaiko, kad jis įgyvendintų jūsų svajones. Jei jūs vaikystėje svajojote dainuoti, piešti ar sportuoti, tačiau nebuvo galimybių, dar nereiškia, kad jūsų vaikas nori tuo užsiimti. Jo galbūt visai kitokie gabumai, interesai.

Kasdien raskite vaikui laiko: pasikalbėkite, paskaitykite knygą, pasaką prieš miegą, aptarkite dienos įvykius. Jei mažyliui trūks dėmesio šeimoje, jis ims jo ieškoti iš pašalinių. Vaikui reikia jausti tėvų meilę ir dėmesį.

Nesistenkite būti tobulais tėvais, nes vaikas gali sekti jūsų pavyzdžiu ir visą gyvenimą siekti būti idealus. Šis jo siekis bus pasmerktas nesėk­mei, nes juk tobulų žmonių nebūna.

Tai įdomu

Vyrai, kaip ir moterys, patiria įvairių hormonų svyravimų, o po vaiko gimimo depresija užpuola ne tik moteris, bet ir kai kuriuos vyrus.
Su depresija po gimdymo, kurią išprovokuoja nemigo naktys ir naujos didžiulės atsakomybės našta, susiduria maždaug 5 proc. vyrų, susilaukusių pirmagimio (tuo skundžiasi dvigubai daugiau moterų).
Oksfordo universiteto mokslininkai teigia, kad po mažylio gimimo depresiją patiriantys vyrai gali labai neigiamai paveikti savo atžalų vystymąsi.

Nuo depresijos kenčiantys tėvai su vaikais praleidžia mažiau laiko. Jeigu pirmaisiais gyvenimo mėnesiais vaikui trūksta tėviškos šilumos, ateityje jam gali kilti labai rimtų psichologinių problemų.

Iki galo neaišku, kodėl tėvais tapusius vyrus apima depresija. Tyrimo rezultatai atskleidžia, jog kelios iš tėvų depresijos priežasčių – atsiradus vaikui smarkiai išaugusios išlaidos, pasikeitę santykiai su mylima moterimi ir naujos atsakomybės baimė.