„Interjero sprendimai gali padėti išauginti sveiką, judrų ir vėliau sportą pamėgsiantį mažylį“, - įsitikinusi trenerė. Ji dalijasi 14+ idėjų vaikų kambariui.

Švediška sienelė

Iš baldų gamintojų užsakyta laipiojimo sienelė mažyliui nuo vienerių metų tiks tik su suaugusiojo priežiūra, vėliau vaikas galės ja naudotis pats. „Mėgindamas užsiropšti mažylis stiprins savo rankų ir stuburo raumenis, o vyresnis vaikas jau galės atlikti ir pratimų – pakibęs ant viršutinio skersinio kelti kelius ir taip stiprinti pilvo presą ar padaryti prisitraukimų“, – pasakoja M. Kvietkutė – Greimienė. Tokia sienelė pagyvina interjerą, kambarys atrodo žaismingesnis. „Sienelės skersinius kartu su vaikais galite nudažyti skirtingomis spalvomis ar raštais, o vertikalią kraštinę išnaudoti kaip spalvingą ūgio matuoklį“, – idėjas vardija trenerė.

Pasak jos, vyresnių vaikų tėvai, taupantys vietą ir pinigus, sienelę gali keisti ir durų staktos ertmėje įtaisytu skersiniu. „Kaip ir sienelė, jis vertingas ne tik jėgos, bet ir tempimo pratimams: po mokyklos suole praleistos dienos, kurią dažnas paauglys užbaigia sėdėdamas automobilyje ar autobuse, tiesiog būtina išsitempti“, - kalbėjo M. Kvietkutė-Greimienė.

Jogos maišas

Kalbant apie tempimo pratimus ir raumenų atpalaidavimą nuo įvairių įtampų, pati trenerė šiuo metu yra susižavėjusi vadinamąja joga ore. Jai reikalinga įranga – specialus hamakas iš 9-10 metrų ilgio ir apie 3 m. pločio audinio, kabliais pritvirtinto prie lubų. Suaugusiesiems tokios jogos užsiėmimai vyksta įvairiuose sporto klubuose, tačiau vaikams asanų – jogos pozų – mokytis dar anaiptol nereikia.

„Jiems toks maišas bus žaidimas ir sūpynė. Labai naudinga tai, kad jame galima kyboti žemyn galva. O pavargęs mažylis gali tiesiog patogiai įsitaisyti kybančiame maiše, pagulėti embriono poza ir pajusti beveik nesvarumo būklę. Pamatysite, kaip jis atsigaus po judrių žaidimų arba užmigs dar patogiau nei lopšyje,“ – sako trenerė.

Augant vaikui, daugės ir būdų išnaudoti jogos maišą, ypač, jei tėvai patys mėgins juo naudotis ir vaikas tai matys.

Virvė

Dar paprastesnis prie lubų kabinamas daiktas – tvirta gimnastikos virvė. „Kai pakabiname virvę užsiėmimų salėje, vaikai tuoj ima būriuotis: kiekvienas nori pirmas pamėginti lipti ar suptis“, – dalijasi M. Kvietkutė-Greimienė. Ji siūlo virvę kabinti tokiame aukštyje, kad mažylis laikydamasis galėtų ant jos gale užrišto mazgo užkabinti koją.

„Virvę kabinkite dvigubą ir pradžiai suriškite po mazgą kas 20-30 centimetrų. Virš mazgo iš dvigubos virvės susidarys tarsi kilpa, į kurią vaikas lipdamas statys koją. Tik turėkite mintyje, kad aplink virvę turėtų būti pakankamai vietos, nes vaikas naudosis ja ir kaip sūpynėmis. To nereikėtų drausti, nes supdamasis jis iškart save apdovanoja už sunkų užsiropštimo ant virvės darbą“, – įspėja vaikų trenerė.

Iš gimnastikos salės – į namus: kamuoliai ir „akmenėliai“

Vieni iš saugiausių ir daugeliui mamų žinomų daiktų kūdikių fiziniam ugdymui – kamuoliai: nuo mažų masažinių kamuoliukų pėdutėms iki didelių gimnastikos kamuolių įvairiems balanso pratimams.

„Yra nemažai pratimų su gimnastikos kamuoliais nėštukėms. Jau sulaukusios mažylių mamos, mankštindamosi pačios, kamuolius vėliau pritaiko ir kūdikių mankštai. Tokia mankšta kartais būna geriausias vaistas nuo pilvo dieglių.

Su kamuoliu galima atlikti labai daug pratimų nugaros, pilvo, kitiems balanso raumenims. Ant jo vaikai mokosi išlaikyti lygsvarą, šokinėja, galų gale, didžiulis kamuolys – ir gana žavus žaislas bei interjero detalė“, - pasakoja M. Kvietkutė – Greimienė.

Ji pridūrė, kad balansą padeda lavinti ir perpjauto kamuolio formos grublėti guminiai „akmenėliai“. Jie dedami ant grindų, ant jų mažylis mokosi išstovėti ir neprarasti lygsvaros, užlipęs abiem kojomis. „Tarp lavinamųjų žaislų ir sporto įrangos rasite ir jų, ir kitokių balansavimui skirtų daiktų, tačiau norintieji sutaupyti gali tokį daiktą pasidaryti patys. Jei šildymo pūslę pripilsite vandens, padėta ant grindų ji taps puikiu balansiniu padėkliuku, ant kurio basas vaikas mokysis išstovėti. Galima pakaitalioti vandens temperatūrą ir kartais pripilti šaltesnio, kartais – šiltesnio, kad kontrastai pagrūdintų pėdutes“, - patarė trenerė.

Grindys: neišnaudota erdvė

Jei suaugusiesiems grindys ir kiti namų paviršiai yra tik dulkių šlavimo ar siurbimo erdvė, vaikams tai – kliūčių ir nuotykių ruožai. Tokį jų požiūrį verta išlaikyti.

Ant koridoriaus grindų priklijuoti lipdukų, žyminčių startą ir finišą, ar vaikų kambaryje nupiešti „klases“ – paprasta, bet genialu. Grindis galima išmarginti krokodilais, kuriuos reikia apeiti, ar kitomis kliūtimis – kuo tik norite, priklauso nuo tėvų ir vaiko fantazijos. Ant grindų vietoje įprasto kilimo ar itin nepraktiško kilimėlio–dėlionės daug vertingiau turėti sportui skirtą kilimėlį, kuris tiks vaikui šokinėti ir vartytis.

Norintiems didesnių iššūkių siūlyčiau įsigyti trapecinį kilimėlį, skirtą kūlvirsčiams. Kūdikiai jį naudos kaip saugią ir minkštą čiuožynę, o vėliau galės imti verstis per galvą“, - kalbėjo trenerė. Ji įspėja, kad kūlvirsčiai jau nebėra laikomi pakankamai saugiu ir vertingu pratimu, todėl reikėtų atidžiai prižiūrėti, kaip vaikai juos daro.

Kalbant apie grindis, jos – svarbiausias namų paviršius mažyliams iki 3 metų. „Tiems, kurie pradeda vaikščioti, labai rekomenduočiau pėdučių takelį: iš įvairių paviršių pagamintą taką, skirtą vaikštinėti basomis. Švelnūs, rupūs ir akmenuoti paviršiai pamainomis skatina pėdų jautrumą, gerina kraujotaką ir saugo nuo pilnapadystės. Kadangi žmogaus pėda formuojasi iki 5-6erių metų, pavaikščiojimai tokiu takeliu padės jai sveikai vystytis“, - pasakoja M. Kvietkutė – Greimienė. Ji pati gamina šiuos takelius gimnastikos salėms ir namams.

Grindis galima išnaudoti ne tik kojų, bet ir rankų judesių vystymuisi. „Kūdikių smulkioji motorika sparčiai lavėja, kai jie gali žaisti su įvairiomis medžiagomis. Todėl mažylių mamoms patariu į grindis integruoti „Metų laikų dėžę“. Tai – negili, plati dėžė, kurioje priklausomai nuo metų laiko gali būti priberta kankorėžių, kaštonų ar gilių, kinetinio smėlio ar akmenukų, audinio skiaučių ar kamuoliukų, svarbu, kad daiktai būtų saugūs ir vaikas jais nepaspringtų“, - kalbėjo trenerė.

Siena ar laipiojimo zona?

Taip pat, kaip kūrybiškai pažvelgėme į grindis, galima vaikų akimis pažvelgti į sienas ir neapsiriboti švediškos sienelės pritvirtinimu prie vienos iš jų. „Yra tekę matyti vaikų kambarį, kuriame visos sienos buvo nusagstytos uolų laipiojimo kybiais. Jie tvirti, žaviai atrodo, gali būti išnaudoti kaip kabliukai daiktams, kai vaikas nelaipioja. Kitas variantas – įvairios virvių konstrukcijos, tokios kaip voratinklis ar „lianų“ tinklas,“ – idėjomis dalijasi trenerė.

„Bet pagrindinė mintis, kurią noriu palikti sportiškus vaikus auginantiems tėvams – kad įrenginėdami jų kambarį dairytųsi ne vien baldų ar dažų, o ir sportinės įrangos salonuose, kad prisimintų, kokias sporto šakas patys mėgo ar tebemėgsta, ir nebijotų prie pirkinių sąrašo pridėti dvipusio gimnastikos suolelio, krepšinio lanko ar šokinėjimo gumos. O jei abejoja, žinotų, jog gali pasikonsultuoti ne tik su interjero dizaineriu, bet ir su vaikų treneriu“, - užbaigė pokalbį pašnekovė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)