Atsako psichologė Rūta Bubelienė

Sunku ar smagu būti žinomo žmogaus atžala? Paprastai manoma, kad smagu, tačiau psichologai pastebi, kad smagumo mažiau nei problemų.
Kol aplinkinių dėmesys glosto vaiko savimeilę, kol jis gali žaisti tėvų medaliais ir naudotis jų privilegijomis, smagu.

„Ak, čia to N. dukrytė? Kokia panaši į tėtį, turbūt seks jo pėdomis!“ Tačiau paaug­lystėje tėvų žinomumas ima slėgti. Paaugliui kartais norisi su plaukais nusiplėšti žymios pavardės kepurę, su kuria dar neseniai jis jautėsi toks reikšmingas.

Jauną žmogų žeidžia tai, kad aplinkiniai lygina jį su žymiais tėvais, negana to, priskiria jam tėvų talentus ir nuodėmes. Tačiau juk žmogus gimsta tam, kad taptų savimi, o ne būtų tėvų užvadėlis, kopija ar varžovas. Tėvų žymumo ar garsumo įtaką vaikams žmonės pernelyg sureikšmina, tai parodė ir psichologiniai tyrimai.

Tačiau prancūzų psichologo parašytame „Vadovėlyje vaikams, turintiems sunkius tėvus“, „sunkių tėvų“ kategorijai priskiriami ir žymūs tėvai, ypač tie, kurie kuria, dirba ar tarnauja visuomenei, pamiršę šeimą bei vaikus, apleidę tėvystės pareigas.

Įžymybių atžalos dažnai gniaužia nuoskaudą, kad neturėjo tėvo ar mamos tada, kai jų labiausiai reikėjo, kai juos turėjo visas pasaulis. Vadovėlio autorius siūlo tokių tėvų atžaloms pakankamai subręsti, kad savo gimdytojus pajėgtų priimti tokius, kokie jie yra, o save laikytų savarankiškomis asmenybėmis.

Branda reiškia savojo kelio radimą, savo talento puoselėjimą ir atsisakymą beatodairiškai naudotis tėvų privilegijomis. Kitaip nei šios, talentas yra dovana, neatlygintinai ir teisėtai vaiko gauta iš tėvų. Daugelis nė neįtariame, kad talento puoselėjimas susijęs su meile. Be meilės tėvams, mokytojams net ir paveldėtas talentas atsiskleisti negali. Graikų mąstytojas Aristotelis vieną savo mokinį po kelių dienų išsiuntė namo apgailestaudamas: „Aš negaliu jo nieko išmokyti, nes jis manęs nemyli.“

Taigi, gerbiama Stefanija, ir jūs galite padėti savo mylimai dukterėčiai... būtent nuoširdžia meile! Nereikia būti Aristoteliu, kad išmokytum vaiką svarbių dalykų. Žmonių neužčiaupsi, tačiau suprasdama ir palaikydama mergaitę padėsite jai rasti savo kelią.