„Šiemet mugė nešurmuliuos!“, ― juokiasi šventės organizatorius Vytenis Urba. „Norime atsikratyti pabodusių stereotipų, ir skirtingų šalių tautinį paveldą mugės svečiams pristatyti šiuolaikiškai. Į Gedimino prospektą kviečiame atvykti šeimas, vaikus, jaunimą, turistus – užtikriname, kad kiekvienas ras smagios veiklos!“

Šiemet mugėje nacionalinius valgius ir amatus pristatys būrys svečių iš užsienio: Gedimino prospekte įsikurs prekeiviai iš 16 užsienio miestų, atstovaujantys Marokui, Ukrainai, Lenkijai, Rusijai, Latvijai, Baltarusijai.

Pirmąsyk per aštuonerius metus Tautų mugė išsiplės ir už Gedimino prospekto ribų: S. Daukanto aikštėje vyks akcija „Visa Lietuva šoka“, kurios tikslas – per tradicinius šokius vienyti bendruomenes, ir, šokant atvirose erdvėse, stiprinti lietuvių kultūrinės tapatybės pajautą.

Gedimino prospekte – Vaistažolių kiemelis ir Bukinistų skveras

Pirmąkart į vieną erdvę Tautų mugės metu bus sukviesti žolininkystės tradicijų puoselėtojai, kurie svečių lauks V. Kudirkos aikštėje įrengtame „Vaistažolių kiemelyje“. Čia bus galima ne tik paragauti įvairiausių arbatų, išsirinkti prieskonių ir eterinių aliejų, bet ir išgirsti apie senąsias žolininkystės tradicijas, jaunystės ir grožio eliksyrus. Antrąją mugės dieną, šeštadienį, „Vaistažolių kiemelyje“ netrūks pramogų: mažieji lankytojai bus kviečiami prisidėti prie ypatingos vaistažolių suknelės kūrimo ir kartu su tėveliais sudalyvauti bei paragauti Dilgėlių sriubos, kuri bus verdama ypatingai didelės talpos katile. Vienos žymiausių šalies žolininkių, Habil.dr. Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondo iniciatyva mugės išvakarėse bus išleista speciali E. Šimkūnaitės sudarytų horoskopų knyga.

Specialus kampelis bus įkurtas ir tiems, kurie rudens vakarų neįsivaizduoja be geros knygos: rašytojos Žemaitės skvere įsikurs bukinistai – skaitytų knygų prekeiviai, kurie siūlys įsigyti senas, sentimentus keliančias, retai surandamas knygas.

Dviratukų varžybos ir krepšinio kovos dėl tonos daržovių

Antrąją mugės dieną, šeštadienį, vilniečių ir miesto svečių lauks Lietuvoje dar nematytas reginys – Dviratukų varžybos „Herojai linksmais ratais“. Suaugusiems skirtų varžybų pagrindinis tikslas – įveikti kliūčių trasą su vaikiškais dviratukais. Tokios išskirtinės varžybos jau kelis kartus buvo surengtos Hamburge. Specialiai į mugę iš Vokietijos atvykstantis varžybų idėjos autorius M.K. Koeseoglu pasakoja, kad vaizdas, kuomet suaugusieji mina išpuoštus vaikiškus dviratukus, yra neįtikėtinai smagus, o lenktynių atmosfera – itin šventiška. Išskirtinėse lenktynėse galės varžytis visi mugės svečiai nuo 16 metų amžiaus, turintys vaikišką dviratuką, kurio rato skersmuo – ne didesnis nei 45 centimetrai. Apdovanojimus pelnys ne tik greičiausiai trasą įveikęs varžybų dalyvis, bet originaliausiai savo dviratuką varžyboms papuošęs herojus.

Dar viena šventės programoje numatyta pramoga – Tautų mugės šeimų krepšinio turnyras, kuriame šeimos galės rungtis komandomis po tris ir po du. Krepšinio turnyro dalyviams organizatoriai pažadėjo ypatingą prizą – toną vaisių ir daržovių, kurios bus atgabentos tiesiai į veiksmo vietą – Nepriklausomybės aikštę prie LR Seimo rūmų.

Mažųjų šalies kultūros sostinių prisistatymai

Arkikatedros aikštėje įsikurs projektas „2017 m. Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių dienos Vilniuje“. Projekto organizatoriai kvies susipažinti su 10-ies skirtingų regionų ir miestelių kultūriniu gyvenimu, surengs gyvo garso koncertus, kuriuose pasirodys maestro Virgilijus Noreika, Jurgis Didžiulis, Veronika Povilionienė, „Naisių vasaros teatro“ aktoriai ir kiti atlikėjai.

Kasmet Tautų mugėje vykstančios meno šventės „Draugystės žiedas“ metu į renginio didžiąją sceną, įkurtą V. Kudirkos aikštėje užlips daugiau nei 300 jaunųjų šokėjų, dainininkų ir muzikantų.

Smaližiams – ilgiausia keptų obuolių virtinė

Mugės metu vilniečiai ir miesto svečiai ragaus ne tik skirtingų tautų nacionalinių valgių, bet ir bus vaišinami lietuviškomis daržovėmis ir vaisais. Lietuvos daržovių augintojų asociacija, jungianti 94 augintojus ir 14 įmonių visoje Lietuvoje, mugėje surengs šventę „Jo didenybė kopūstas“. Staigmeną žada ir Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacija – antrąją mugės dieną, šeštadienį, bus siekiamas ilgiausios keptų obuolių virtinės rekordas, kurio paragauti galės visi mugės lankytojai.

Aštuntoji Tautų mugė vyks rugsėjo 16- 18 dienomis Vilniuje, Gedimino prospekte. Kasmet mugę aplanko apie 150 tūkst. Vilniaus miesto gyventojų ir svečių, savo produkciją pristato ne vienas šimtas prekeivių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)