Ar leidžiate laiką su vaikais? Ar jums tai patinka? Atsakysite taip arba ne, nuo to nepriklausys tai, kaip žiūrėsite į savo vaikus, tačiau gali suteikti šiek tiek informacijos apie jūsų požiūrį į gyvenimą su vaikais.

* Šalia kokio amžiaus vaikų būdami jaučiatės geriausiai? Jei nesijaučiate patogiai šalia tam tikro amžiaus vaikų, galbūt tai byloja apie jūsų pačių tokiame amžiuje patirtas problemas, kurias verta panagrinėti giliau. Atminkite, būti tėvais nėra laikina ir vaikus turėsite auginti būnant jiems visokių amžiaus tarpsnių.

* Kokios jūsų mintys apie tėvystės atsakomybes ir įsipareigojimus? Šiuo klausimu siekiama įsitikinti, ar esate pasiruošę būti atsakingais už kitą.

* Kaip susidorojate su stresu? Kaip mokate susikaupti? Tyrimai rodo, kad stresas gali paveikti jūsų galimybę tinkamai auginti vaikus. Jei jaučiate, kad dar nemokate susidoroti su stresu, pats metas pradėti to mokytis.

* Ko tikitės iš buvimo motina arba tėvu? Kas jei lūkesčiai neatitinka realybės? Tėvystė tai ne tik apsikabinimai ir juokas. Bus ir sunkių laikų, ir nusivylimo, o vaikai gali būti ne tokie, kokių tikitės.

* Kokios jūsų baimės? Tėvystės aspektai kartais gąsdina – tai atsakomybė. Įsiklausykite į savo vidų ir išsiaiškinkite, kokių baimių turite.

* Ar buvote laukiamas kūdikis? Ar lauktumėte savo kūdikio jūs? Mūsų tėvai geriausi modeliai, kokius turime vaikams auginti. Kai kurios iš jų pamokų yra geros, kai kurios blogos. Paanalizuokite savo ir tėvų santykius, apsvarstykite, ko galėtumėte pasimokyti ir ką darytumėte kitaip.

* Kai buvote vaikas, kaip įsivaizdavote, kas tai yra tėvai? Tai dar vienas klausimas, padėsiantis išsiaiškinti, ko tikitės iš tėvystės.

Jūsų šeimos istorija

Šie klausimai gali padėti prasibrauti prie užblokuotų jausmų, kurie gali užgožti sprendimų priėmimo procesą. Dažnai neišspręstos ir galbūt neatpažintos nuoskaudos iš ankstesnių praradimų trukdo priimti svarbius sprendimus, pavyzdžiui tokius, kaip tapimas tėvais.

* Kas jums patiko būnant vaiku? Kas nepatiko? Jei susiduriate su sunkumais priimant sprendimą ar tapti tėvais, gali būti kad tai neišspręstų vaikystės problemų pasekmė.

* Kokius gautus iš tėvų dalykus vertinate? Kas, jūsų nuomone, tėvams nepavyko? Pagalvokite, ką kartotumėte ir ką norėtumėte pakeisti auklėdami savo vaikus.

* Ar kuris nors iš jūsų tėvų, o gal šeimos narių mirtinai sirgo kai buvote vaikas? Gal jūsų tėvai mirę? Kaip išgyvenote šią netektį? Vaikystėje patirtas netekties skausmas gali būti dvejojimo tapti tėvais priežastimi.

Šie klausimai gali padėti tiksliai nustatyti jūsų asmenines nuostatas ir vertybes, kurias priskiriate tėvystei. Taip pat padės identifikuoti skirtumus, kurie gali egzistuoti tarp jūsų su partneriu, jei tokį turite.

* Kokius reikalavimus keltumėte savo vaikams? Pavyzdžiui, norėtumėte, kad jie mokytųsi universitete? Kokias vertybes juose išugdytumėte? Dar prieš tapdami tėvais mes jau turime tam tikrų lūkesčių, dažnai neišsakytų. Šis klausimas padės išsiaiškinti lūkesčius ir svajones, susijusias su jūsų vaikais.

* Kokios jūsų mintys apie vaikų auklėjimą? Pasitarkite su partneriu ir palyginkite užrašus. Tai sritis, kurioje partneriai dažnai nesutaria. Pasikalbėję apie tai dabar, išvengsite problemų ateityje.

Jūsų dabartinis gyvenimas ir kaip jis pasikeistų

* Pasikalbėkite su žmonėmis, kurie nusprendė neturėti vaikų ir su tais, kurie jų nusprendė turėti. Kaip jų kalbos veikia jus? Nesiūloma pasikliauti kitų nuomone, tačiau išgirdus draugus ir giminaičius kalbant apie tėvystės pasirinkimą gali būti lengviau nustatyti naujus klausimus.

* Kaip atrodo jūsų palaikymo komanda? Nereikia viso kaimo, kuris išaugintų jūsų vaiką, tačiau turi būti keletas žmonių, kurie galėtų padėti. Ar turite partnerį, šeimos narių ar draugų, gyvenančių netoliese, kurie prireikus galėtų pabūti su vaiku? Tai nėra būtinybė, veikiau privalumas.

* Ką veikiate laisvalaikiu? Ką darysite, kai jo nebeturėsite? Tai viena iš praktinių tėvystės pusių. Daugiau niekada negalėsite daryti ką užsigeidę. Vaikams turėsite teikti pirmenybę. Ar jūs tam pasiruošę?

* Ar žinote, kad jūsų gyvenimas pasikeis neatpažįstamai. Daugelis tėvų sako, kad į gera. Atsikvėpkite minutėlei ir rimtai pagalvokite apie gyvenimo pokyčius ir ar jie jums priimtini.