Pirmieji pamąstymai

Turbūt kai sužinosite, kad laukiatės vaikelio, neskubėsite pirkti įvairiausių daiktų, sukti galvos, kur ir ką įsigyti, o mėgausitės gera žinia ir tuo jausmu, kad tapsite tėveliais.

„Lizdelio sukimą“ reikėtų po truputį pradėti antroje nėštumo pusėje. Tada galite pagalvoti, kur norite, kad būtų mažylio kambarys, ar keisite kambario spalvas (jei keisite, tai rinkitės šviesias spalvas ir dažyti leiskite tėveliui), kur statysite lovelę ir pan.

Geriausia, kad vaikiška lovelė būtų medinė su aptvara ir reguliuojamu čiužinio aukščiu, nes, mažyliui augant ir tvirtėjant, čiužinio aukštį reikės pakeisti. Čiužinį, antklodę, paklodę, pagalvės užvalkalus pirkite kuo natūralesnius, ekologiškesnius (medvilnės, vilnos). Beje, pagalvės kūdikiui iki 1–2 metų naudoti nerekomenduojama, nes mažylis auga, vystosi jo stuburas.

Kokių reikės higienos priemonių?

• Galvytei šukuoti reikės šukelių ir šepečio.

• Nosytei valyti – nosies siurbtuko ir jūros vandens.

• Ausytėms – vatos arba specialių higieninių lazdelių kūdikiams, kad bevalydami ausų landas jų nepažeistumėte.

• Nagams – reikės žirklučių su užapvalintais (bukais) galais, tuomet nebijosite ir bus saugu mažyliui nukirpti nagučius.

• Odos raukšlėms apsaugoti – aliejus (odos sausumas, luobelės problema), pantenolis, medetka tinka esant lengviems atvejams.

• Odos po sauskelnėmis priežiūrai ar atsiradus odos sudirgimui: jai paraudus, šlapiuojant ar pan.; rekomenduojamas cinko oksido tiksotropinė suspensija – purškalas..

• Bambutei valyti – virintas vanduo arba medicininis spiritas.

• Rekomenduojama turėti tris termometrus – kambario temperatūrai ir drėgmei matuoti, termometrą maudymui ir termometrą vaikeliui susirgus, sunegalavus.

• Sauskelnės, vystyklai turi būti medžiaginiai, ekologiški. Sauskelnės ar vystyklai turi būti keičiami kas 2–3 val.

Kaip taisyklingai naudoti higienos priemones, arba rytinis tualetas

Pirmiausia reikia turėti stalą arba kietą pagrindą, ant kurio atliksite visas švaros procedūras. Nepamirškite, kad iki 3 mėnesių kūdikiui reikia prilaikyti galvytę.

Taigi pirmiausia virintu vandeniu pradedame valyti akytes nuo išorės į akies kampelį (nosies link). Esant gelsvoms apnašoms akių kampučiuose, tinka ramunėlių nuoviras.

Po to valome išorines ausų landas vata arba specialiai kūdikiams skirtais ausų krapštukais, sudrėkinę vandeniu ar aliejumi.

Jeigu nosytė neužsikišusi, užtenka pirštais perbraukti per nosies sparnelius ir švelniai pavalyti, o jei užsikišusi, paburkusi, tada gali prireikti išskyras ištraukti nosies siurbtuku ir perplauti jūros vandeniu.

Toliau svarbu prižiūrėti kaklo raukšles, vietas už ausų, pažastis, tarpupirščius. Medvilninio audeklo gabalėlį suvilgykite tekančiu vandeniu ir raukšles bei kitas vietas nuplaukite braukiamais judesiais ir nusausinkite sausu audeklu. Visada stebėkite, kokia yra raukšlių spalva. Jeigu jos paraudusios ar šlapiuoja, naudokite tam skirtus cinko oksido preparatus, pvz., tiksotropinę cinko oksido suspensiją - purškalą.

Nagus rekomenduojama kirpti specialiomis žirklutėmis bukais ar apvalintais galais, kai vaikas miega. Rankų pirštų nagai kerpami lanko forma, o kojų – tiesiai, maždaug kas 10 dienų.

Galvytė šukuojama pirma pagal plauką, po to galima šukuoti prieš plauką, taip masažuojama galvos oda, suaktyvinama kraujotaka, gerinamas ir stiprinamas plaukų augimas. Jeigu atsirado pleiskanų, kelis kartus galima patepti vaikišku aliejumi ir vakare prieš maudymą tankiomis šukomis nuvalyti.

Bambutė valoma vieną ar du kartus per dieną virintu vandeniu. Virkštelė iki 10 d. paprastai nukrenta ir bambutė užgyja maždaug per 2 savaites. O iki tol ją reikia saugoti, neuždengti vystyklu, jo kraštą gražiai atlenkti. Žaizdelė valoma vatos gabalėliu, pamirkytu virintame vandenyje braukiamais judesiais iš viršaus į apačią spaudžiamuoju švelniu būdu, kad po truputį nusiimtų šašas.

Maudymas

Grįžus į namus, mažylį rekomenduojama maudyti kas 2–3 dienas vaikiškoje vonelėje. Tam tinka paprastas vanduo iš čiaupo, jeigu naudojamas šulinio vanduo, tai jis turi būti virinamas.

Optimali maudymui vandens temperatūra 37– 8ºC, o oro – apie 22–24ºC, ją galite pamatuoti nusipirktu termometru.

Į maudymo vonelę galite įpilti medetkų ar ramunėlių nuoviro. Galima naudoti muilą be šarmo, prausiklį. Vandens vonelėje turi būti apie 10–13 cm, svarbiausia, kad neapsemtų bambutės, kol ji dar neužgijusi. Maudymo trukmė – apie 5–7 minutės ir maudoma dažniausiai vakare. Reikia stebėti, jei, mažylį išmaudžius, vakare jis tampa aktyvesnis, tada geriau jį maudyti dienos metu.

Maudymo metu mažylį apglėbkite per pažastį ir leiskite į vonelę po truputį, kad vanduo pirmiausia apsemtų pėdutes, po to užpakaliuką, saugokite, kad nesušlaptų bambutė. Visą maudymo laiką mažylį daugiau laikykite statmenai. Prausiama švelniais braukiamais judesiais. Pirmą mėnesį kempinės naudoti nerekomenduojama, nes iki mėnesio susiformuoja kūdikio apsauginis odos sluoksnis. Išmaudžius mažylis apgaubiamas rankšluosčiu, švelniai nusausinamas ir aprengiamas.

Vystyklų keitimas

Prieš keičiant vystyklą, mažylis nuplaunamas kambario temperatūros vandeniu. Berniukai plaunami nuo sėdmeninės dalies žemyn, o mergaitės – atvirkščiai, nes į lytinius organus gali patekti infekcija. Po to švelniai su audeklu ar rankšluosčiu nusausinam, kūdikio sėdmenis apipurškiame tiksotropine suspensija su cinko oksidu, kuri apsaugo odelę nuo drėgmės poveikio ir gydo sudirgimus po sauskelnėmis;. vystom ir rengiam.

Apranga

Apranga turėtų būti natūralaus pluošto, minkšta, lengvai išsitempianti, kad būtų patogu aprengti. Pats mažiausias drabužių dydis yra 56. Tačiau mažyliai greitai auga, ir geriau drabužėlius pirkti truputį didesnius, pvz., 62 dydžio.

Parduotuvėje įsigykite drabužėlių maždaug tiek, kiek laiko būsite gimdymo namuose (gimdant natūraliu būdu, jeigu nebūna jokių komplikacijų, ligoninėje būnama apie 3 paras, o jei atliekama operacija – apie savaitę), nes naujagimį rekomenduojama kasdien perrengti. Tad turėkite su savimi keletą natūralaus pluošto kepuryčių su išvirkščiomis siūlėmis, medvilninių marškinėlių trumpomis ir ilgomis rankovėmis, glaustinukų, šliaužtinukų, keletą porų kojinių (vienas vilnones), sauskelnių arba vystyklų. Pagal tai, kokiu metu gims mažylis, gali reikėti plonesnių arba storesnių, šiltesnių drabužėlių. Taip pat, pirmą kartą naudojant drabužėlius, juos rekomenduojama išplauti paprastu ūkišku muilu ir išlyginti.

Kada eiti į lauką?

Į lauką rekomenduojama eiti po savaitės ar 10 dienų sugrįžus į namus. Pirmą kartą rekomenduojama pabūti 5–8 minutes, kitą dieną penkiomis minutėmis ilgiau ir t.t.

Esant neigiamai lauko temperatūrai (-11ºC), į kiemą vežti griežtai draudžiama. O ar ne per šiltai vaiką aprengėte, galite patikrinti per pečių juostą – ar sausa nugara, ar nėra drėgni marškinėliai.