Su kinologų draugijos mokymų vadove kalbamės ne tik apie sparčiai populiarėjančius užsiėmimus ir jų naudą, bet ir apie kitą savaitgalį vyksiančią netradicinę šunų parodą „BIGBANK Match Show“, kurios metus surinkti pinigai bus skiriami vaikų ugdymui.

Kokia šalis yra edukacinių užsiėmimų vaikams su šunimis pradininkė? Ar jie populiarūs visame pasaulyje?

Plačiausiai tokie užsiėmimai su šunimis buvo pradėti taikyti JAV. Ilgainiui buvo pastebėta, kad keturkojai turi puikų poveikį vaikams – juos motyvuoja, vaikai būdami su šiais gyvūnais geriau koncentruoja dėmesį. Tiek JAV, tiek Lietuvoje šiuo metu užsiėmimai su šunimis yra labai populiarūs, o jų poreikis visuomenėje tik didėja.

Kada jūs pradėjote vesti tokius užsiėmimus?

Pirmosios idėjos apie tai, kad Lietuvoje būtų galima organizuoti vaikų užsiėmimus su šunimis, kilo prieš 15 metų. Dabar Lietuvos kinologų draugijos mokymų centras tuo užsiima reguliariai. Jau dvejus metus važinėjame po mokyklas šviesdami vaikus apie saugą su gyvūnais ir tuos užsiėmimus vedame nemokai.

Papasakokite plačiau apie šią veiklą. Kokiems vaikams tokie užsiėmimai taikomi – ar turintiems kokių nors sutrikimų, ar visiems, norintiems išmokti bendrauti su šunimis?

Mūsų užsiėmimai skirti visiems vaikams. Manau, kad visi vaikai turi žinoti, kaip saugiai bendrauti su gyvūnais, kaip su jais sveikintis, kokios pareigos užgula įsigijus šuniuką. Norime suteikti vaikams ne tik džiugių akimirkų, bet ir išmokyti, kaip būti atsakingais šeimininkais.

Ko vaikus mokote tokių užsiėmimų metu?

Visų pirma, edukacinio užsiėmimo metu vaikams yra išdėstoma teorinė medžiaga, vėliau viską su vaikais išbandome praktiškai.

Mažesniesiems papasakojame apie bendravimą su šunimis, pristatome, koks tai gyvūnas. Dažnai net tie vaikai, kurie labai myli gyvūnus, nežino paprastų, bet labai svarbių dalykų, kurie padeda auginant ar tiesiog susipažįstant su šuniuku.

Tuo tarpu vyresniesiems pasakojame apie saugų elgesį būnant šalia gyvūno. Užsiėmimo metu keturkojis yra naudojamas kaip motyvatorius. Rodome vaikams įprastus dalykus – kaip tinkamai pasisveikinti su augintiniu, kaip suprasti jo siunčiamus signalus, kaip atpažinti, kad gyvūnas nusiteikęs nedraugiškai ir geriau prie jo nesiartinti. Kartu su gyvūnu simuliuojame įvairias netikėtas situacijas. Imituojame, jog šuo bėga tiesiai į vaiką, šoka ant žmogaus. Kad situacijos būtų tikroviškesnės, pasitelkiame aplinkos dekoracijas, tokias kaip smėlio dėžė ar žaidimų aikštelė.

Kokių veislių šunys dažniausiai pasitelkiami tokiems užsiėmimams?

Veislė mūsų užsiėmimams nėra labai svarbi. Su mumis dirba daugiausiai auksaspalviai retriveriai, tačiau taip pat turime samojedų veislės šunų, labradoro retriverių.

Kas vaikams būna įdomiausia mokantis bendrauti su šunimis?

Mokytojai, kurie stebi mūsų užsiėmimus, dažnai negali atsistebėti, kad vaikai šalia gyvūnų yra tokie ramūs, susikoncentravę, įdėmiai klauso pasakotojų.

Iš vaikų atsiliepimų galime sakyti, kad jiems įdomi visa susitikimo eiga, bet, mano nuomone, praktinė dalis, kai vaikas gali prisiliesti prie gyvūno – išbandyti išgirstus pamokymus, prisitaikyti prie grėsmės, netikėtumo pojūčio – jiems yra įdomiausia. Tai vaikams yra susitikimo kulminacija. Manau, kad praktinės dalies metu vaikai ir išmoksta daugiausiai, nes savo kaliu patiria, ką reiškia bijoti šuns įkandimo, kaip padėti išsigandusiam draugui.

Kokią naudą vaikai gauna iš tokių užsiėmimų?

Mūsų pirminis tikslas yra suteikti vaikams žinių. Po užsiėmimo jie jaučiasi daug artimesni gyvūnui, labiau pasitiki bendravimo su šunimis įgūdžiais. Praleistas laikas taip pat suteikia vaikams teigiamų emocijų.

Tikimės, kad ateityje sugalvoję įsigyti augintinį, jie lengviau apsispręs, ar rūpinimasis gyvūnu nepareikalaus per daug laiko, ir ar užteks atsakomybės tinkamai jį prižiūrėti. Tokiu būdu stengiamės auginti atsakingą gyvūnų mylėtojų visuomenę, kad pasitaikytų kuo mažiau atvejų, kai žmonės augintinius išmeta į gatvę, nes jiems pritrūksta kantrybės arba gyvūno laikymas pasirodo ne toks smagus ir lengvas užsiėmimas kaip buvo galvota.

Esate vedę edukacinius užsiėmimus vaikams iš Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro. Kaip jus sutiko šie vaikai?

Vaikai po susitikimo tryško geromis emocijomis ir dėkojo mums. Jie išmoko, kaip taisyklingai vedžioti šunis, kaip išvengti susidūrimų, stebėti aplinką. Apskritai tiek vaikai, tiek centro kolektyvas buvo labai atviri mūsų idėjoms, noriai bendravo su gyvūnais.

Iš kur gaunate lėšų tokiems užsiėmimams? Kodėl šiemet nusprendėte rinkti jiems lėšas „BIGBANK Match Show“ metu?

Stengiamės rengti tiek užsiėmimų, kiek turime lėšų jiems padengti, tačiau šiuo metu užsiėmimų poreikis yra labai išaugęs. Nuo tada, kai pradėjome šią veiklą iki dabar, labai patobulėjome, žinia apie mūsų vedamus užsiėmimus pasklido po visą Lietuvą. Mes nuolat važiuojame į skirtingas mokyklas ir stengiamės savo žinias perduoti kuo didesniam vaikų skaičiui. Tam reikia daugiau lėšų, nes norime, kad mūsų užsiėmimai koncentruotųsi ne tik sostinėje, bet vyktų ir mažesniuose miesteliuose. Dažnai mums trūksta ir dirbančių žmonių, ir šunų.

Tiesa, turime nemažai savanorių, kurie labai palengvina mūsų veiklą.
Šiemet nusprendėme bendradarbiauti su „BIGBANK Match Show“, nes šio renginio koncepcija atitinka ir mūsų skatinamas vertybes. Tai – ne tik pramoginis, bet ir edukacinis renginys šunų augintojams ar tiesiog jų mylėtojams. Parodos metu galima artimiau susipažinti su įvairiomis šunų veislėmis, pabendrauti su gyvūnais bei jų šeimininkais, įsigyti reikiamų gyvūnėliams daiktų tam skirtoje mugėje. Tradicinėse šunų parodose dažnai tokiems dalykams pritrūksta laiko, nors augintojų bendravimas labai reikalingas.

Renginyje taip pat vyks talentų šou. Mums patiems smalsu išvyksti, kokių triukų šeimininkai Lietuvoje išmoko savo šunis. Labai svarbu, jog vyktų tokių renginių, kurių metu būtų viešinamos gerosios šių gyvūnų savybės, nes Lietuvoje kinologinio švietimo labai trūksta. Parodos metu savo edukacinę programą pristatysime ir mes. Parodysime, kuo užsiimame susitikimų su vaikais metu.

Kam ketinate panaudoti renginio metu surinktas lėšas – gal esate numatę kokiems vaikams vesite užsiėmimus?

Žadame neapsiriboti viena įstaiga ar tam tikra vaikų grupe. Lėšos daugiausiai bus skiriamos finansuoti kurui, nes žadame lankyti atokiau nuo Vilniaus esančias mokyklas. Norime apimti visą Lietuvą, kad mūsų edukaciniai žaidimai padėtų kuo didesniam skaičiui vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)