Pataria psichologė Rūta Bubelienė:

Gerbiama Janina, jums ši jūsų draugo yda užkliuvo, matyt, ne šiaip sau – suveikė moteriška intuicija. Kaip pastebėjo psichologai, vyrai dažniausiai moterų paliekami dėl šių priežasčių: girtuoklystės, neištikimybės ir... šykštumo.

Šykštumas, godumas, gobšumas – neretos, tarpusavyje susijusios, tačiau retai pripažįstamos žmogiškos ydos. Tiesa, kartais jos laikomos netgi pranašumu: šykštiesiems pavydima susikrautų turtų, „mokėjimo gyventi“.

Tačiau pavydintieji vargu ar įsivaizduoja tokio gyvenimo kainą: štai
legendinio turtuolio Rotšildo dukterys garsėjo kaip itin kuklios nuotakos, o iš tikrųjų jos bijojo viešumos, mat mūvėjo kelis kartus sulopytas kojines.

Šykštumą, gobšumą neišvengiamai lydi nerimas, įtarumas, baimė, pavydas. Šykštumas trukdo skleistis kitiems asmenybės bruožams ir ją skurdina: jei nieko neatiduodi, nepalieki vietos kažkam atsirasti. Todėl ši yda žaloja santykius su artimaisiais, giminėmis, šykštuoliui gresia vienatvė. Neretai šykštumas įspėja apie rimtą psichikos patologiją.

Giminėje vis atsiranda toks, kurio nagai labiau į save lenkti. Iš kartos į kartą sekamos istorijos apie vienišą senelį, kuris kažkur užkasė pinigus ir juos supūdė, apie tetą, kuri savo motiną palaidojo su skylėta suknele, mat gailėjo padoraus drabužio. Pasikėsinimą į turtą šykštuolis vertina kaip kėsinimąsi į gyvastį, nes jis susitapatinęs su savo turtu.

Šykštuolis gaili atiduoti, nes atidavęs jaučiasi sumenkęs, tarsi praradęs dalį gyvasties. Jis nejaučia, kad skaudina kitus, nes nėra užmezgęs ryšio ne tik su kitais, bet ir su savimi.

Kas gali tokiam padėti? Draugų šykštuolis neturi, vidinio balso negirdi. Mylinti moteris? Abejoju, nes nesulaukdama atsako meilė ilgai netveria. Meilė ir šykštumas yra nesuderinami, naikina vienas kitą. Meilės esmė yra dalijimasis, o šykštumas ir atsiranda iš nesugebėjimo mylėti.

Dalytis ir mylėti vaiką išmoko motina beatodairiškai jį mylėdama, juo besirūpindama. Šykštumas ir yra motiniškos meilės trūkumo vaikystėje pasekmė. Tėviška meilė to kompensuoti nepajėgi, mat šios esmė – teisingumas: ji moko vaiką teisingų dalybų ir davimo pagal nuopelnus.

Liaudies išmintis sako, kad šykštuolis blogiau už girtuoklį ar mergišių: girtuoklis dar gali liautis gėręs, mergišius galiausiai pasensta, o šykštuolio kuprą tik karstas ištiesins. Šykštuoliui žmona – nemokama darbo jėga, o santuoka – pigesnis pragyvenimo būdas. Toks žmogus praregėti gali nebent patyręs stiprų sukrėtimą – visišką finansinį krachą arba mirties alsavimą į veidą. Tik paprastai šis praregėjimas ateina per vėlai.