aA
Špinatai (Spinacia oleracea) yra viena maistingiausių daržovių. Tai puikus geležies, folinės rūgšties šaltinis ir juose gausu vitaminų A ir C. Špinatai yra maistingiausi tuomet, kai valgomi žali, nors jie ir tapo įvairių troškinių, apkepų ir suflė pagrindu.
Špinatai
Špinatai ne tik sveiki organizmui, bet ir puikiai tinka sodui. Špinatai išskiria medžiagas, kurios skatina kitų daržovių, tokių kaip kopūstai, augimą. Jie taip pat padeda išlaikyti dirvožemio ir mikroorganizmų drėgmę.

Kaip teigiama istoriniuose įrašuose, špinatus augino graikai ir romėnai dar prieš Kristaus erą. Šiandien špinatai yra viena iš dažniausiai (deja, ne Lietuvoje) vartojamų daržovių.

ŠPINATŲ PIRKIMAS: pasirinkite lapus, kurie yra traškūs, sodrios žalios spalvos ir skleidžia malonų gaivų kvapą. Venkite minkštų, apgadintų ar dėmėtų.

ŠPINATŲ PLOVIMAS: kaip ir visas žalias daržoves, špinatus reikėtų nuplauti iš karto tik nusipirkus. Palaidi špinatai gali būti labai smėlėti, taigi juos reikia kruopščiai nuplauti (tikrai nebijokite persistengti). Jie auga smėlinguose dirvožemiuose, kurie lengvai prilimpa prie augančių lapų.

Lengviausias būdas nuplauti špinatus – tai sudėti juos į pripiltą vandens kriauklę ar didelį dubenį. Nupjaukite kotelius ir lapus įmerkite į vandenį. Nuplaukite juos ir keletą minučių palaukite, kol purvas nusės ant dugno.

Špinatai

Kruopščiai nudžiovinkite arba nušluostykite. Įvyniokite į sausus popierinius rankšluosčius ir sudėkite į plastikines dėžutes.

Su savo kukurūzų burbuolės pypke ir milžiniškais raumenimis animacinių filmukų herojus Papajus šiandien vaikams simbolizuoja tikrą sveikatos įsikūnijimą, o ir jo mėgiamiausias maistas tikrai prie to turėtų prisidėti. Špinatuose gausu geležies ir folinės rūgšties, o vitaminas B yra laikomas tokiu svarbiu, kad dabar juo labai dažnai papildomi netgi miltai.

Folinė rūgštis ne tik leidžia išvengti kūdikių stuburo smegenų sutrikimų, bet ir leidžia sumažinti kraujyje esančio homocisteino lygmenį – tai amino rūgštis, kuri dirgina kraujagysles ir yra siejama su širdies ligomis. Špinatuose taip pat yra du fitochemikalai, luteinas ir zeaksantinas, kurie neleidžia nusilpti raumenims, kas gali sukelti aklumą.

Vienoje stiklinėje špinatų yra tik 41 kalorija ir nėra riebalų, taigi valgant juos tikrai nereikia rūpintis kūno formų padidėjimu.

DERLIAUS NUĖMIMAS IR SAUGOJIMAS

Špinatai

Špinatai paprastai išauga per vieną ar du mėnesius. Skinti špinatus galite tuomet, kai jie išauga iki 7-12 cm. Verčiau neskinkite špinatų po stipraus lietaus ar rasos, nes lapai bus netvirti ir plyš bei lūžinės. Skinkite išorinius lapus, o viduriniams leiskite augti. Jei norite, galite nupjauti visą augalą maždaug 2,5 cm virš šaknų. Iš likusio krūmelio vėl pradės augti lapai. Nuskinti lapai atrodo dideli, tačiau apdorojami aukštoje temperatūroje jie traukiasi.

Nuskynus špinatai neilgai išlieka švieži, tačiau tinka šaldymui. Apvirkite lapus vandenyje maždaug 2 minutes, po to pamerkite į šaltą vandenį. Popieriniu rankšluosčiu nušluostykite juos ir sudėkite į šaldymui skirtus maišelius. Jei užšaldysite drėgnus lapus, jie suskaidys vitaminus ir sugadins skonį.

Špinatus galima įtraukti į pagrindinius patiekalus, patiekti žalius su salotomis ar paprasčiausiai išvirti ar iškepti ir patiekti kartu su kitu patiekalu.

Kadangi špinatus galima lengvai šaldyti ir jie auga beveik visus metus, jūsų šeima gali mėgautis šia maistinga daržove visus metus.

ŠPINATŲ PYRAGĖLIAI

7 stiklinės stambiai pjaustytų špinatų be kotelių,
1 stiklinė smulkintų pievagrybių,
4 smulkintos česnako skiltelės,
1 smulkintas raudonas svogūnas,
1 stiklinė rikotos sūrio,
½ stiklinės feta sūrio,
2 kiaušiniai su atskirtais tryniais,
½ stiklinės pieno,
½ stiklinės miltų,
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,
2 šaukštai augalinio arba alyvuogių aliejaus,
druskos ir pipirų.

Didelėje keptuvėje pašildykite pusę alyvuogių aliejaus. Sudėkite grybus, pabarstykite druska ir pipirais. Pakepinkite, kol grybai suminkštės. Sudėkite svogūnus ir česnaką. Paskrudinkite dar dvi – tris minutes. Visą mišinį sudėkite į dubenį ir pastatykite į šalį.

Špinatai

Likusį alyvuogių aliejų pašildykite ir jame pakepkite špinatus. Pakepę nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Patapšnokite špinatus popieriniu rankšluosčiu ir pašalinkite skysčių perteklių. Sudėkite špinatus į dubenį su grybais ir viską sumaišykite.

Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, rikota sūrį ir pieną. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir ¼ arbatinio šaukštelio druskos. Sudėkite daržoves. Išplakite kiaušinių baltymus ir masę taip pat įmaišykite.

Šiek tiek patepkite aliejumi keptuvę. Kepkite 5-10 cm pyragėlius. Kepkite juos, kol jie įgaus auksinę rusvą spalvą. Porcija 4-6 asmenims.

ŠPINATŲ SRIUBA

Tai skani kreminė sriuba, kurioje gausu geležies ir folinės rūgšties.

Porcija 4 asmenims

1 šaukštas alyvuogių aliejaus arba sviesto,
1 smulkiai pjaustytas svogūnas,
1 nulupta ir skiltelėmis pjaustyta česnako skiltelė,
1 vidutinio dydžio bulvė, supjaustyta 1 cm dydžio kubeliais,
0,5 kg kruopščiai nuplautų špinatų,
2/3 stiklinės neriebios grietinėlės, pieno ar sojos pieno,
druskos ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų,
tarkuoto muškato.

Didelėje keptuvėje pašildykite alyvuogių aliejų arba sviestą, tuomet sudėkite svogūnus, česnakus ir bulves; gerai išmaišykite, uždenkite ir pakepkite 5-10 minučių, kol suminkštės. Sudėkite špinatus, išmaišykite ir pakepkite, kol jie suminkštės, tuomet įpilkite 1 ¼ stiklinės vandens. Pertrinkite mikseriu ir supilkite atgal į keptuvę. Įmaišykite grietinėlę, pieną arba sojos pieną ir, jei reikia, daugiau vandens, kad gautumėte reikalingą sriubos tirštumą. Pagardinkite druska, pipirais ir muškatu; pašildykite ir patiekite.

ŠPINATŲ TROŠKINYS

Šiame patiekale gausu geležies. Patiekite su rudaisiais ryžiais ir pomidorų padažu.

Porcija 2-4 asmenims

2 šaukštai žemės riešutų aliejaus,
2 nulupti ir smulkiai supjaustyti svogūnai,
1 žaliasis čili pipiras,
2 nuluptos ir smulkiai supjaustytos česnako skiltelės,
2 šaukštai maltų kmynų,
¼ arbatinio šaukštelio kurkumos,
3-4 kardamono ankštys,
½ stiklinės raudonųjų lęšių,
0,5 kg špinatų,
druskos ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų.

Didelėje keptuvėje pašildykite aliejų, sudėkite svogūnus, ir uždengę juos paskrudinkite 10 minučių. Tuo metu per pusę perpjaukite čili ir išimkite sėklas, tuomet supjaustykite skiltelėmis. (Kol pjaustysite nelieskite rankomis veido ir po to iš karto gerai nuplaukite rankas, nes aštrios čili sultys gali nudeginti odą.) Sudėkite čili, česnakus, kmynus ir kurkumą į svogūnus. Susmulkinkite kardamono ankštis ir sudėkite jas į keptuvę. Išmaišykite ir keletą minučių pakepkite, tuomet sudėkite lęšius ir įpilkite 2 stiklines vandens. Užvirkite, uždenkite ir patroškinkite 20-30 minučių arba kol lęšiai visiškai suminkštės.

Kai lęšiai jau bus beveik išsitroškinę, 2-3 kartus pakeisdama vandenį nuplaukite špinatus ir nupjaukite kietus kotelius. Sudėkite špinatus į sausą keptuvę ir pakepkite ant vidutinės ugnies, kol špinatai suminkštės ir susitrauks – apie 7 minutes. Gerai nusausinkite. Sudėkite špinatus į lęšius, gerai išmaišykite ir pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite troškinį iš karto arba pašildykite; kitą dieną skonis taip pat išlieka puikus.

KARŠTAS ŠPINATŲ SŪRIO PADAŽAS

2 stiklinės

280 g šaldytų smulkintų špinatų, atšildytų ir nusausintų,
225 g švelnaus kreminio sūrio,
½ stiklinės pjaustytų laiškinių svogūnų,
½ arbatinio šaukštelio česnakinių pipirų,
1 stiklinė tarkuoto čederio sūrio,
1/3 stiklinės džiovintų pomidorų,
krekerių arba pjaustytų daržovių.

Sumaišykite špinatus ir kreminį sūrį. Įmaišykite laiškinius svogūnus ir česnakinius svogūnus.

Uždenkite ir kaitinkite 20 min.

Atidėkite 2 šaukštus sūrio pabarstymui ant viršaus. Įmaišykite likusį sūrį ir pomidorus. Pabarstykite sūrio ant viršaus. Šiame padaže mirkykite krekerius arba daržoves.

MAKARONAI SU SAULĖJE DŽIOVINTAIS POMIDORAIS IR ŠPINATAIS

Nors kai kurie produktų kiekiai priklauso nuo asmeninio pasirinkimo, šis receptas tikrai puikus.

0,5 kg jūsų mėgiamų makaronų,
alyvuogių aliejaus,
smulkintų raudonųjų pipirų,
itališkų prieskonių,
šviežio baziliko,
0,5 kg skiltelėmis pjaustytų grybų,
½ stiklinės saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
3/5 smulkintos česnako skiltelės,
½ - ¾ stiklinės baltojo vyno,
280 g šviežių mažų špinatų,
2-4 šaukšteliai sviesto (gali būti ir margarinas) ,
Parmezano sūrio, jei pageidaujate.

Paruoškite makaronus kaip nurodyta ant pakelio, nusunkite ir supilkite atgal į puodą. Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Sudėkite špinatus ir uždenkite. (Nevirkite.)

Pašildykite keptuvėje alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus raudonuosius pipirus, itališkus prieskonius ir smulkintą šviežią baziliką. Sudėkite grybus ir saulėje džiovintus pomidorus ir pakepkite 1-2 minutes. Sudėkite česnaką ir vyną. Pakepkite, kol suminkštės grybai.

Į grybus po vieną įmaišykite 3 šaukštelius sviesto. Sumaišykite gautą mišinį su makaronais. Patiekite su Parmezano sūriu, jei pageidaujate.

ORKAITĖJE PARUOŠTAS ŠPINATŲ APKEPAS

¾ stiklinės rudųjų ryžių,
½ stiklinės tarkuoto Čederio sūrio,
2 išplakti kiaušiniai,
2 šaukštai smulkintų šviežių petražolių arba žiupsnelis džiovintų,,
½ šaukštelio druskos,
¼ šaukštelio pipirų,
0,5 kg gerai nuplautų šviežių špinatų,
2 šaukštai džiūvėsėlių arba smulkintų kviečių,
1 šaukštas lydyto sviesto.

Špinatų apkepas

Išvirkite ruduosius ryžius pagal instrukciją, nurodytą ant pakelio. Sumaišykite virtus ryžius su tarkuotu Čederio sūriu. Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius, petražoles, druską ir pipirus. Sumaišykite šį mišinį kartu su ryžiais ir sūriu ir sudėkite žalius špinatus. Viską supilkite į sviestu išteptą 2,7 litro troškintuva. Išmaišykite kartu duonos džiūvėsius ar kviečių grūdus su 1 šaukštu lydyto sviesto. Užtepkite ant apkepo viršaus.

Kepkite špinatų apkepą 350 laipsnių karštumo orkaitėje 30-35 minutes.

ŠPINATŲ LAZANIJA

0,5 kg lazanijos makaronų lakštų,
1 kg pjaustytų ar trintų pomidorų,
3 skiltelės smulkintų česnakų,
1 šaukštas džiovinto raudonėlio,
1 šaukštas džiovintų petražolių,
0,5 kg Rikotos sūrio,
85 g tarkuoto Parmezano sūrio,
230 g trinto Mozarelos sūrio,
2 plakti kiaušiniai,
280 g šaldytų smulkintų špinatų,

Įkaitinkite orkaitę. Sudėkite šaldytus špinatus į smulkintuvą ir susmulkinkite beveik iki vientisos masės. Sudėkite česnakus, raudonėlį, petražoles, Rikotą, kiaušinius ir Mozarelą. Trumpai paplakite, kol gausite beveik vientisą masę. Maždaug ¼ pomidorų supilkite ant kepimo formos dugno ir uždenkite lazanijos makaronais (nevirtais). Užtepkite 1/3 špinatų-sūrio mišinio. Vėl sluoksniais dėkite makaronus, pomidorus, sūrį-špinatus ir ant viršaus uždenkite makaronais.

Ant makaronų užpilkite likusius pomidorus. Užbarstykite Parmezano sūrio. Uždenkite folija. Kepkite 1 valandą. Nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių. Jei makaronai kepdami nesuminkštėjo, padarykite taip, kad jie atsidurtų po pomidorų padažo sluoksniu ir suminkštėtų per likusias 15 minučių. Prieš patiekdami leiskite lazanijai pastovėti maždaug 10 minučių.

ŠPINATŲ PYRAGAS

0,5 kg šviežių špinatų,
1 šaukštas druskos,
1 šaukštas sviesto,
¼ stiklinės pjaustytų svogūnų,
3 plakti kiaušiniai,
350 g Rikotos sūrio,
100 g tarkuoto Provolone sūrio,
500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,
½ stiklinės lydyto sviesto.

Nuplaukite špinatus, kad ant jų neliktų smėlio. Sudėkite juos į dubenį, užpilkite 1 šaukštu druskos, vandeniu, nusausinkite ir susmulkinkite.

Keptuvėje išlydykite 1 šaukštą sviesto ir paskrudinkite svogūnus; leiskite jiems atvėsti. Sumaišykite svogūnus su kiaušiniais ir sūriais ir išmaišykite su špinatais. Atšildykite tešlą ir išklokite ja kepimo skardą. Ant tešlos supilkite špinatų mišinį ir uždenkite kitu tešlos gabalu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių arba kol tešla įgaus rusvai auksinį atspalvį.

Porcija 4 asmenims.

VOKIŠKAS ŠPINATŲ KREMAS

2-3 dideli pundeliai (1 kg) šviežių špinatų lapų,
baltojo padažo,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Špinatų kremas su kiaušiniais

Kruopščiai nuplaukite špinatus. Didelėje keptuvėje pakepkite špinatus su šiek tiek vandens, kad jie suminkštėtų. Kai tik jie suminkštės, nuimkite nuo ugnies ir gerai nusunkite. Sudėkite ant pjaustymo lentos ir labai smulkiai supjaustykite.

Nedideliame dubenyje sumaišykite kreminį padažą ir špinatus. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite iš karto.

PASTABA: Jei špinatų pundeliai yra ypatingai dideli, jums gali prireikti dvigubos kreminio padažo porcijos.

Porcija 6-8 asmenims.

Baltasis padažas

2 šaukštai sviesto,
2 šaukštai smulkiai pjaustytų svogūnų,
2 šaukštai miltų,
druskos ir pipirų pagal skonį,
1 stiklinė pieno.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą. Sudėkite svogūnus ir paskrudinkite, kol šie suminkštės; sudėkite miltus ir gerai išmaišykite. Kai išmaišysite visus miltų gumulėlius, įberkite druskos ir pipirų. Palaipsniui pilkite pieną; sumažinkite ugnį ir nuolat maišykite, kol padažas užvirs (vietoj pieno galite panaudoti špinatų sultis).

ŠVELNIOS ŠPINATŲ SALOTOS SU ŠPARAGAIS

2 porcijos

2 stiklinės šviežių špinatų lapų,
0,5 kg šparagų, nuplautų ir be galiukų,
3 šaukštai geros kokybės švelnaus acto,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai pjaustytų raudonųjų svogūnų,
1 pjaustyta česnako skiltelė,
¼ arbatinio šaukštelio stambiai maltų juodųjų pipirų,
1 pjaustytas kietai virtas kiaušinis.

Nupjaukite špinatų kotelius ir suplėšykite kąsnio dydžio gabalėliais; sudėkite špinatus į atskiras lėkštes.

Pavirkite šparagus šiek tiek pasūdytame vandenyje apie 3 minutes arba kol jie šiek tiek apvirs, tačiau išliks traškūs; nepervirkite. Nuimkite nuo ugnies ir nuplaukite šaltu vandeniu; nusunkite; padėkite į šalį.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies sumaišykite actą, alyvuogių aliejų, raudonus svogūnus, česnaką ir pipirus; pašildykite mišinį nuolat maišydama. Sudėkite šparagus ir sušildykite juos.

Nuimkite nuo ugnies. Sudėkite šparagus ant špinatų. Supilkite šiltą padažą ant šparagų ir špinatų. Pabarstykite smulkintu kiaušiniu ir patiekite.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Audringas savaitgalis Kijeve: vietos, dėl kurių čia keliauja tūkstančiai lietuvių (392)

Tūkstančiai lietuvių keliaują į Ukrainos sostinę ieškodami ten pigių pramogų, restoranų ir...

„Bayern“ vedlys įsidėmėjo „Žalgirio“ pasiųstą žinutę, žvaigždė – agresyvų kauniečių stilių specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno

Penktadienio vakarą Eurolygos 12-ojo turo rungtynėse Miunchene akis į akį susirems dvi vienodą...

Traumą patyrusiam Valančiūnui atlikta operacija – „Raptors“ pasikvietė kitą centrą (16)

Absoliutūs NBA lygos lyderiai Toronto „Raptors“ (23/7) neribotam laikui neteko savo centro iš...

Dėl atnaujintos gatvės pasiskundę Kauno vairuotojai tokio valdininkų atsakymo nesitikėjo (93)

Kauno centre esanti Kęstučio gatvė yra svarbi miesto transporto linija. Lygiagrečiai Laisvės...

Šaltiniai policijoje: Strasbūro šaulys nukautas (56)

Šaltiniai iš Prancūzijos policijos praneša, kad Strasbūro šaulys nukautas. Jis buvo sandėlyje...

„Valstiečiai“ kandidatu į Vilniaus merus išsirinko Sinkevičių (128)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vilniaus skyrius ketvirtadienio vakarą nusprendė, kad...

Iš Europos – vieningas smūgis Rusijai (255)

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį dar pusmečiui pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai,...

Klausiamas dėl pažymų Skvernelis įkando Grybauskaitei, konservatoriams ir prisiminė dešimtmečio įvykius (1205)

Klausiamas dėl mįslingo kreipimosi į specialiąsias tarnybas ir pareiškimų apie galimą Kremliaus...

Evelina Anusauskaitė-Young: man sakė, kad su tokia figūra niekada nebūsiu popmuzikos atlikėja (172)

Lietuvą Evelina Anusauskaitė-Young paliko prieš penkerius metus, tačiau susidomėjimas ja, regis,...