Kas konkrečiai vyksta smėlio meno terapijos metu?

„Jei kalbėti paprastai, iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo labai nesudėtingai, - vaikas pasisemia smėliuko į delniuką ir beria jį ant stiklinio smėlio dėžės paviršiaus. Taip formuojamas pirminis piešinys. Vėliau vaikai, pagal savo išgales, pirštukais piešia smėlio piešinius, - pasakoja projekto „Smėlio meno terapijos centro“ įkūrėja Jurgita Minderytė. - Taip jie iš savo pasąmonės „ištraukia“ savo prisiminimus, išgyvenimus ir netgi svajones“.

Meno terapija suteikia galimybę sumažinti vidinius žmogaus prieštaravimus. Jos pagalba žmogus išdrįsta pasirodyti pasauliui toks, koks yra iš tikrųjų. Išliedamas vaizduotę, žmogus atkuria tai, kas yra prarasta ar buvę praeityje. Net medikai pažymi, kad smėlio meno terapija gali būti taikoma ne tik sunkiai sergantiems, bet ir sveikiems, tačiau pavargusiems žmonėms. Tai yra ne tik gydomoji, bet ir profilaktinė priemonė.

„Skambant muzikai, „Smėlio terapijos centro“ lankytojams bus sukurta raminanti kūrybinė aplinka, leisianti pašalinti emocinę įtampą ir atsiriboti nuo išorinio, rūpesčių kupino, pasaulio. Kuo stipresni emociniai išgyvenimai klausantis muzikos ir piešiant, tuo didesnis poveikis mąstymui, atminčiai, dėmesiui ir elgsenai“, - pasakoja Jurgita.

Kuo ši išraiškos priemonė ypatinga, kuo kitokia? Specifinė?

Smėlio smiltelės stimuliuoja visus nervinius taškus esančius pirštų galiukuose. Jie suaktyvina smegenų veiklą, taip priverčiant smegenis veikti atitinkama kryptimi. Tarkim, stebėjau tokią situacija, - sunerimęs žmogus neranda sau vietos, vaikšto po kambarį iš vienos vietos į kitą. Keliais judesiais parodžiau jam, kaip yra piešiama smėliu. Jis pabandė tai padaryti pats, pamiršo jį kamavusias problemas nurimo ir atsipalaidavo ir perkėlė savo dėmesį į kūrybą.

Vaikučius, kurie turi raidos sutrikimus, smėlis veikia lyg terapijos atmaina. Jų smegenėlės pradeda dirbti geriau nei iki tol, nes jos yra stimuliuojamos, taip iššaukiant tik teigiamas emocijas ir rezultatus.

Beje, piešimo metu, jaunieji piešėjai, ne tik bus susikoncentravę į pačią „smėlio dėžę“, kurioje gims piešiniai. Projektoriaus pagalba jų piešiniai bus projektuojami ekranuose. Tad, piešiant abejomis rankomis ir tuo pačiu metu žiūrint į projektuojamą vaizdą, vystoma motoriką, kurią ne visi vaikučiai turi.

Smėlio terapija gali pastūmėti į vaiko savarankišką žingsnį bei pirmąjį aiškiai ištartą žodį.

Kokie terapeuto/vadovo tikslai? Kaip ir kur link jis kreipia vaikus?

Kaip jau minėjau, užsiėmimų vadovo tikslai – lavinti vaikučių smegenų veiklą, motoriką, skatinti susikaupimą, vaizduotę, padėti koncentruoti dėmesį bei, per piešinį, vystyti sugebėjimą išreikšti save. Vaikas išmoksta ne tik susikaupti, atsipalaiduoti bet ir pažinti save, valdyti savo jausmus, o kaip žinia atsipalaidavimas ir meninis ugdymas ir taškų esančių pirštukuose stimuliavimas yra esminiai dalykai kurie gali padėti vaikui tiek su kalbos sutrikimais, tiek neurologiniais, tiek ir sergant cerebriniu paralyžiumi, kai vaikai sunkiai valdo rankytes ir kitais būdais išreikšti savęs negali, yra didelis postūmis į priekį, galbūt net žingsnis link pieštuko. Smėlio terapija tuo ir unikali, kad gali ja piešti net ir realiai neturintys galimybių vaikučiai, centre taip pat dirbsime ir su silpnaregiais, kuriems tai yra didelis stebuklas, piešti.

Autistukams labai svarbus dalykas yra žvilgsnio ir dėmesio koncentravimas,susikaupimas, per smėlio užsiėmimus jie tai puikiai gali padaryti ir išlavinti žvilgsnio koncentravimą, savaime suprantama palaipsniui, nes piešiama yra ant specialaus stalo, o žvilgsnis nori nenori su laiku nukrypsta tiesiai, nes visas piešinys realiai yra projektuojamas prieš akis.

Smėlio terapija įtraukia visus vaikus, nors ir, tarkime, mama galvoja kad vaikas kuris koncentruojasi tik į kompiuterį ir televizorių, menų veiklos jam neįbruksi, netiesa, neseniai bendravau su vienu berniuku turinčiu įvairių sutrikimų, nepatikėsit, kai vienoje patalpoje buvo įjungtas televizorius su mėgiamu filmu, rankose kompiuteriukas ir smėlio dėžė, bet per pusvalandį jis pamiršęs savo mėgstamiausius užsiėmimus, stovėjo prie smėlio dėžės ir piešė.

Smėlio piešimas taip užburia, kad prarandi laiko ir realybės nuovoką, jis tave taip įtraukia, kad net nepastebi kaip praėjo valanda, kita. Taip pat šis metodas yra labai tinkantis vaikams nenuoramoms, hiperatyviems, ypač ruošiantis mokyklai, jie ne tik dirbs su smėliu, bet ir užsiiminės mandalų piešimu, keramika, kas lavina kantrybę, nuoseklumą, rezultato siekimą ir darbų užbaigtumą.

Centre taip pat kviesime dalyvauti ir mamytes, kurioms bus ir suteikiamos konsultacijos apie užsiėmimus su vaikais, jos ir pačios galės kartu kurti, kas yra labai svarbu vaiko raidai, mamos dalyvavimas kartu ir bendrų darbų darymas, ko labai trūksta. Taip pat bus užsiėmimai ir nėštukėms, nes mamos ramybė ir harmonija šiuo periodu yra stebuklingai svarbi vaiko raidai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją