Gydytoja akušerė-ginekologė atsiųstame pranešime spaudai dalinasi mintimis apie žindymo naudą ir sprendimais, kaip išvengti šios dažnai pasitaikančios žindančioms moterims problemos.

Nežindomų kūdikių statistika – nedžiugina

Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) rekomenduoja kūdikius žindyti 2 metus ir ilgiau, nes mamos piene yra maistinių medžiagų, antikūnių ir vitaminų, kurių nėra mišiniuose ar karvės piene. Kiti tyrimai parodė, kad 16 mėn. – 30 mėn. žindyti vaikai serga mažiau, o sergantys greičiau pasveiksta nei nežindyti vaikai.

Įvairūs moksliniai tyrimai parodė, kad dėl ilgalaikio žindymo kūdikių mirtingumas nuo ūmios kvėpavimo takų infekcijos sumažėja iki 3,6 karto, taip pat sumažėja tikimybė susirgti kita pavojinga kūdikiams liga – meningitu. Be to, nustatyta, kad tokiems vaikams ateityje mažiau reikia lankytis pas odontologus, nes turi sveikesnius dantis ir taisyklingą sąkandį.

Pasak specialistų, optimalus laikas žindyti yra 6 mėn. Kūdikiai, iki 6 mėnesių amžiaus maitinti motinos pienu, vaikystėje du kartus rečiau serga vėžiu ir penkis kartus rečiau serga šlapimo takų infekcijomis.

Kur kas prastesni tyrimų rezultatai, jei kūdikis motinos pienu apskritai nebuvo žindomas arba buvo itin trumpą laiką. Nustatyta, kad nemaitintus motinos pienu kūdikius tris kartus dažniau ištinka staigi mirtis ir jie net 14,2 karto dažniau miršta nuo viduriavimo.

Pasak medikų, įvairūs mišinukai ar kiti gėrimai negali atstoti motinos pieno. Vaikai, kurie iki 2 mėnesių maitinti tik mišiniais, du kartus dažniau serga diabetu.

Lina Čiaplinskienė

Pamirštama nauda gimdyvėms

Žindymas dažniausiai siejamas su vienpuse nauda kūdikiui, tačiau iš tiesų šis procesas teigiamai veikia ir moters organizmą. Pasak gydytojos akušerės – ginekologės, medicinos mokslų daktarės Linos Čiaplinskienės, žindymas padeda greičiau susitraukti gimdai, mažina pogimdyvinį kraujavimą ir kas aktualu kiekvienai moteriai – padeda sumažinti kūno svorį.

Medikė akcentuoja ir tai, kad žindant ilgai, mažėja mamai rizika susirgti tokiomis ligomis kaip gimdos, kiaušidžių, skydliaukės vėžiu, II tipo cukriniu diabetu, reumatoidiniu artritu, geležies stokos anemija, išemine širdies liga, metaboliniu sindromu, arterine hipertenzija.

Be to, tyrimai rodo, kad moterys ilgą laiką maitinusios kūdikį savo pienu, sulaukusios vyresnio amžiaus, turi mažiau sveikatos sutrikimų. Tokioms moterims 65 metų amžiuje buvo 2 kartus rečiau nustatyta osteoporozė. Jei motina maitino kūdikį iki 9 mėnesių, kaulų išretėjimo tikimybė sumažėjo net 75 proc.

Skausmingi speneliai apsunkina žindymą

Ne visoms moterims žindymas klostosi taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Daugelis jų vargsta, kol naujagimis išmoksta taisyklingai apžioti spenelius, kurių jautrumas suintensyvėja 5–7 parą, kai atsiranda tikrojo pieno.

Visgi ne visada spenelių skausmui turi įtakos žindymo poza ir netaisyklingas mažylio maitinimasis. Dažnai skausmą speneliuose sukelia įvairios infekcijos – mastito, grybelinės kilmės uždegimo ar krūtų absceso.

„Grybelinės kilmės infekcija yra viena dažniausiai pasitaikančių žindymo laikotarpiu. Naujagimio burna ir mamos spenelio sritis yra drėgnos ir šiltos, o tai sudaro palankias sąlygas daugintis grybeliui. Grybelinės kilmės spenelio uždegimas gali atsirasti bet kuriuo žindymo laikotarpiu, tačiau labai dažnai pasitaiko tuo atveju, jei yra skiriamas gydymas antibiotikais mamai ar vaikui“, – pasakoja L. Čiaplinskienė.

Negalima atmesti galimybės, kad skausmas speneliuose atsirado ir dėl dermatologinių priežasčių. Tokiu atveju specialistas nustatys ar jį sukėlė alergija naudojamiems kremams ar tepalams, ar tai paskatino tokios odos ligos kaip egzema, psoriazė.

Gydoma specialiais kompresais

Siekiant išvengti skausmingų spenelių sindromo, patariama imtis prevencinių priemonių dar prieš tampant speneliams jautriais – pirmą ar antrą parą po gimdymo.

Iš praktinių patarimų, kuriuos gali atlikti kiekviena mama tapusi moteris – stengtis laikyti spenelius sausus, dažnai taikyti oro vonias, naktį nedėvėti liemenėlės. Visgi jei problema jau pasireiškė ir nežymus skausmas jau jaučiamas, galima naudoti specialius gydomuosius kompresus.

Vieni dažniausiai rekomenduojamų gydytojų „Multi-Mam“ kompresai, saugiu ir natūraliu būdu užkerta kelią kenksmingų mikroorganizmų susidarymui, sumažina krūtų patinimą, gerina aplink spenelius esančios odos būklę bei nuramina sudirgusią odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)