Senovės išmintis pataria, kaip įskiepyti vaikams dėmesingumą ir pagarbą aplinkiniams. Juose galime rasti patarimų, kaip sukurti namuose palankią savitarpio supratimo ir pagarbos atmosferą, kuri taptų dvasinio gyvenimo standartu.

Štai keletas senolių patarimų:

1. Vaikai neturi vadinti tėvų (ir senelių) vardais. Jau kūdikiai, nors žavimasi bet kokiais jų poelgiais, turi būti mokomi pagarbos suaugusiems, juk jie dažnai nieko nesuprasdami peržengia leistinas ribas. Jei mes juokiamės iš jų netinkamo elgesio, jie taip tik padrąsinami ir toliau taip daryti. Po to jau sunkiau priversti laikytis taisyklių, kai jie paauga, tada nepagarbus elgesys nebeatrodo toks žavus.

2. Vaikai turi paprašyti leidimo prieš sėsdamiesi į tėvų vietą. Pavyzdžiui, įprasta tėvų vieta virtuvėje ar valgomajame negali būti užimta be leidimo. Jei vaikas sėdi prie kompiuterio, o suaugęs prieina pasižiūrėti, vaikas turi pasiūlyti prisėsti šalia ar užleisti vietą.

3. Vaikas turi būti mokomas reikalauti to, ko nori, pagarbiai. Pavyzdžiui, jei vaikas žaidžia ir jūs kviečiate valgyti ar praustis, jis rėkia „ne”, jūs turite ginčytis su juo visą vakarą. Reikia išmokyti vaiką, kai reikia keisti veiklos pobūdį, eiti ruošti namų darbų ar valgyti, tartis dėl laiko, mandagiai paprašyti dar keletą minučių pažaisti.

Tai nereiškia, kad jo norų nepaisoma, bet vaikas turi suprasti, kai jam pasakoma „ne”, o ne pradėti trankyti durimis ar trypti kojomis, rėkti. Toks nepagarbus elgesys nepriimtinas. Jei jis negali paprašyti pagarbiai, nereikia ir pildyti vaiko norų. Parodykite vaikui pavyzdį, paaiškinkite, kokio elgesio jūs iš jo tikitės. Jei susinerviname ir pradedame bartis, taip tikrai nerodome vaikui gero pavyzdžio. Jis turi žinoti, kaip mandagiai pasiekti tai, ko trokšta.

4. Negalima leisti vaikui lįsti į tėvų rankines ir pinigines pasiimti pinigų, jei jam reikia. Taip pat vaikai neturėtų be leidimo naudotis tėvų daiktais ar drabužiais.

5. Paraginkite vaikus galvoti ne tik apie save, bet ir apie aplinkinius. Jei vaikas įsipila sau stiklinę gėrimo, jis turėtų būti išmokytas paklausti, ar kiti nenorėtų atsigerti. Jei paauglys eina nusipirkti picos ar ledų, jis neturėtų pamiršti paklausti, ar kiti šeimos nariai ko nenorėtų. Mes turime pasistengti, kad mūsų vaikai augtų jautrūs ir atidūs kitiems.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)