Kas nugalės: viryklė ar televizorius?

Visose Baltijos šalyse ištyrus beveik 2200 respondentų įpročius skaitmeninėje eroje ir technologijų vaidmenį jų gyvenime, paaiškėjo, kad iš trijų kaimyninių šalių valgio gaminimu dažniausiai rūpinasi Lietuvos vyrai – net 85 proc. lietuvių mėgsta suktis virtuvėje. Palyginimui – Estijoje maisto gamybos nesikrato 83 proc. vyrų, Latvijoje – 76 proc. apklaustųjų.

Lietuviai kaimynus pranoko ir paklausus apie įsitraukimą į namų ruošos darbus. Tyrimas atskleidė, kad net 82 proc. lietuvių vyrų rūpinasi švara namuose: tvarko kambarius, skalbia drabužius, plauna indus. Tuo tarpu Estijoje moterims buityje padeda tik 74 proc. partnerių, Latvijoje vyrai linkę prisidėti mažiausiai – 71 proc.

Pasiteiravus 704 apklausoje dalyvavusių 18–65 metų amžiaus lietuvių apie dažniausiai naudojamus prietaisus namuose, televizorių ir kompiuterį į antrą planą nustūmė viryklė ir skalbimo mašina. Pasirodo, kad 96 proc. lietuvių vyrų – viryklė ir skalbyklė – neatsiejama gyvenimo dalis! Be televizoriaus savo namų neįsivaizduoja 94 proc. tyrimo dalyvių, be kompiuterio – 92 proc.

„LIVING tyrimas atskleidė, kad šiandien visi šeimos nariai vis labiau įsitraukia į maisto gamybos ir namų ruošos darbus. Įvairūs šiuolaikinės buitinės technikos prietaisai ne tik palengvina žmonių kasdienybę, bet ir turi įtakos geriems šeimos tarpusavio santykiams. Tobulėjančios namams skirtos technologijos neabejotinai prisideda prie darnių tarpusavio santykių kūrimo“, – sako „Samsung Electronics Baltics“ vadovas Lietuvoje Simonas Skupas.

Lygybe pagrįsta partnerystė

O kaip jūs savo namuose pasidalijate namų ruošos darbus? Kuris iš jūsų gamina valgį, rūpinasi skalbiniais, valo grindis? Kuriuos darbus darote noriai, o kuriuos tik po nuolatinių sutuoktinio raginimų? Ar jūsų šeimoje kyla konfliktų dėl nenuvalytų dulkių ar nešvarių indų krūvos?

Sveika santuoka yra tada, kai aiškiai susitariama dėl vaidmenų pasiskirstymo šeimoje, kai lygybe pagrįstus santykius papildo meilė, pagarba, pasitikėjimas ir pagalba buityje.

Šiuolaikiniai psichologai teigia, kad kai moteris ir vyras dalinasi namų ruošos darbais, abu sulaukia naudos. Nelygybė rūpinantis maisto gamybos ir namų ruošos darbais, turi gilias moterų nepasitenkinimo santuoka pasekmes. O jausdamos vyrų palaikymą ir pagalbą buityje, moterys jaučiasi mylimos ir gerbiamos, tai teigiamai paliečia porų gyvenimo kokybę. Kaip sakoma, laiminga žmona – laiminga visa šeima.

Ieškokite bendrų sprendimų

Vyras ar žmona namie bus atsakingas už vakarienės ruošimą, o kuriam atiteks rūpestis nešvarių skalbinių dėže? Specialistai pataria pasiskirstyti namų ūkio pareigas, kurios jums malonios. Galbūt vienam labiau patinka ruošti valgį, o kitam rūpintis, kad spintoje netrūktų švarių drabužių?

Pažiūrėkite į darbų dalybas kaip į žaidimą. Nereikalaukite, o paprašykite savo partnerio pagalbos. Jei vieną dieną grįžtate iš darbo anksčiau, įjunkite siurblį, sutvarkykite namus, pagaminkite vakarienę. Tas, kuris rytais keliasi anksčiau, tegul paruošia pusryčius. Ieškojimas bendro sprendimo jau gali palengvinti namų ruošos naštą.

O svarbiausia – nepamirškite pastebėti mylimojo pastangų prisidėti prie buities darbų. Nebijokite kasdien parodyti savo dėkingumo. Užteks paprasto „ačiū“. Juo laimingesnis ir labiau suprastas jausis jūsų partneris, juo dažniau jis stengsis jums padėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)