Indijos gydytojai įsitikinę, kad ryžius valgyti labai sveika, jie ilgina mūsų gyvenimą. Ypač vertingi yra nevalyti ryžiai - šala. Jų auksinėje luobelėje yra B grupės vitaminų ir daugybė kitų vertingų medžiagų. Iš ryžių galima pasigaminti įvairių patiekalų - tai įvairūs plovai su daržovėmis ir vaisiais, apkepai, įdarai.
Ryžiai
Ryžių valgius galima derinti su šviežių vaisių sultimis, daržovėmis ir šviežiais bei džiovintais vaisiais ir, be abejo, su grietinėle ir sviestu.

Ryžius patariama mirkyti 6-8 val, paskui virti ir pastatyti šiltoje vietoje (vandens nereikia nupilti). Daugelyje šalių pagal tradicijas vanduo ne nupilamas, o palengva išgarinamas. O jei vartojate "tamsiųjų" ryžių rūšis, vandenį nupilti būtina, ir net kelis kartus.

Pateikiame keletą ryžių receptų.

Krevetės su laukiniais ryžiais

200 g laukinių ryžių;
65 g tirštos grietinės;
200 g krevečių;
10 gabalėlių virtos plekšnės file;
3 stiklinės balto sauso vyno;
0,25 l vandens;
1 stiklinė pjaustytų krapų;
pagal skonį- druskos, pipirų, citrinos sulčių.

Ryžiai

Ant silpnos ugnies vandenyje su 2 stiklinėmis vyno ryžius virkite apie 40 minučių, nupilkite skystį, sumažinkite ugnį, dėkite grietinę ir krevetes. Maišydami mažinkite ugnį, kol krevetės bus rožinės. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, dėkite citrinos sulčių ir krapų. Plekšnės file gabalėlius likusiame vyne palaikykite 10 minučių, dėkite į lėkštes ir patiekite su ryžiais.

Ryžiai milanietiškai

250 g ryžių;
50 g sviesto;
1 vidutinio dydžio svogūno galvutė;
1/2 l daržovių arba mėsos sultinio;
150 g tarkuoto kieto sūrio;
šampinjonų sauja;
5- 6 pomidorai;
pagal skonį- druskos ir pipirų.

Ryžiai

Smulkiai pjaustytą svogūną iki auksinio atspalvio apkepinkite aliejuje. Ryžius nuplaukite, nusausinkite ir dėkite į svogūnus. Kai svogūnas bus permatomas, įpilkite mėsos sultinio, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir troškinkite, kol ryžiai taps birūs. Pusę porcijos sūrio išlydykite su sviestu. Dėkite troškintus pomidorus ir šampinjonus, supilkite ryžius ir išmaišykite. Paruoštą patiekalą apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu.

Salotos “Santa- Fe”

125 g baltų arba rudų ryžių;
150 g tarkuoto sūrio;
450 g aštraus pomidorų padažo;
1 indelis konservuotų baltųjų pupelių;
1 indelis konservuotų kukurūzų;
1 salotų gūžė;
saldžios žaliosios paprikos;
1 vidutinio dydžio svogūno galvutė;
3-4 valg. šaukštai grietinės;
1 pakelis kukurūzinių čipsų;
1 valg. šaukštas aliejaus;
pagal skonį- druskos.

Ryžiai

Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje. Supjaustytus svogūnus ir pipirus patroškinkite išlydytame svieste. Dėkite pomidorų padažo, pupelių, kukurūzų, ryžių ir pakaitinkite. Į lėkštes dėkite ryžius, ant viršaus- daržoves ir salotų lapus, pabarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite su grietine.

Plovas su daržovėmis ir džiovintais vaisiais

1-2 stiklinės ryžių;
½ kg saldaus moliūgo, pjaustyto griežinėliais;
keletas nuvalytų obuolių, supjaustytų griežinėliais;
truputis džiovintų abrikosų ir razinų;
2 valg. šaukštai sviesto;

Nuplaukite 1 1/3 stiklinės ryžių. Puode su storu dugnu išlydykite sviestą, ant puodo dugno dėkite moliūgo griežinėlius, pilkite ryžių sluoksnį, sluoksnį džiovintų vaisių, sluoksnį moliūgų griežinėlių, vėl ryžių ir t.t. Visa tai užpilkite pasūdytu vandeniu tiek, kad apsemtų viršutinį ryžių sluoksnį. Plovą virkite uždengę dangtį, kol išvirs.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Kremliaus ruporai vilniečius baugina: jūs net nežinote, kas jus vežioja sostinės gatvėmis (33)

Ar žinojote, kad Vilniuje važiuodami autobusu 3G iš oro uosto į Fabijoniškes ir įsigiję...

Karbauskis ruošia sprendimą, kuris perbraižys Lietuvos verslo ribas (111)

Valdančioji „valstiečių“ frakcija netrukus ketina Seime teikti Konkurencijos įstatymo...

Kas vyksta Luhanske: pateikė dvi versijas miesto centrą apsupę ginkluoti asmenys (37)

Šiuo metu vadinamojoje „Luhansko liaudies respublikoje“ (LLR) tvyro įtampa - antradienį į...

Masiulis: Seimo komisija vykdo „archeologinius kasinėjimus“, o rusiška įranga diegiama toliau (14)

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), tęsiantis neteisėtų verslo ir politikų...

Pataria, kaip gauti vaistų receptą ilgesniam laikui (13)

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai primena, kad tam tikromis lėtinėmis ligomis sergantiems...

Indrė Makaraitytė. Kodėl Matijošaitis gali ramiai varyti poršu? (265)

Yra žmogus Lietuvoje, kuriam leidžiama būti turtingam. Netgi labai turtingam.

DELFI kviečia į kalėdinės dainos, kurioje – ir Grybauskaitės balsas, klipo filmavimo užkulisius (1)

Pasitikdami gražiausias metų šventes garsiausi Lietuvos muzikantai jau trečią kartą inicijuoja...

Kepenio pareiškimai atvėrė skaudžią žaizdą: partizanai išžudė stribus ar paprastus sodiečius? (1069)

Seimo narys Dainius Kepenis , prabilęs, kad jo bičiulio Jurgio Lebriko šeimą išžudė partizanai...

Tyrimas patvirtino: atotrūkis nuo Estijos jau nebejuokingas (602)

Pagal ekonomikos augimą Lietuvą jau lenkia ne tik Estija , bet ir Latvija . Be to, nors visų...

Bevertei medžiagai žada aukso amžių: kai kas jau dabar džiaugiasi pigesne šiluma (8)

Brangstant ir mąžtant tradicinėms energijos gamybos žaliavoms, atsinaujinanti energetika tampa...