Kaip išvengti streso ir tinkamai pasiruošti mokslo metų šventei pranešime spaudai pataria vaikų psichologė Asta Blandė ir knygynų tinklo „Pegasas“ rinkodaros vadovė Greta Kalvaitytė.

Bendraukite su vaiku kaip su sau lygiu

Šiuo laikotarpiu šeimoms prasideda didžiosios nerimo dienos. Vaikų paruošimas mokyklai gali sujudinti ir kantriausių tėvų pusiausvyrą. Psichologės Astos Blandės teigimu, mokyklinio amžiaus vaikai šią dieną dažniau išgyvena pakilias emocijas, tačiau pradinukams jos persipina su baime ir nežinomybe.

Vaikų reakcijos dažnai priklauso nuo to, kaip į pokyčius reaguoja jų artimieji. Jei mama ar tėtis nerimauja, blaškosi ir iki paskutinės minutės nebūna pasiruošę tiek fiziškai, tiek emociškai, tuomet ir vaikas rugsėjo pirmosios lauks su baime“, – įsitikinusi A. Blandė.

Norėdami pirmoką tinkamai paruošti mokyklai, tėvai visų pirma turi papasakoti, ką jis veiks mokykloje ir su kokiomis naujovėmis susidurs. Tai padės vaikui labiau pasitikėti savimi ir suprasti prasidedantį naują gyvenimo etapą. Vienas iš būdų tai padaryti – kartu įsigyti mokyklinius reikmenis, paaiškinant vaikui jų funkcijas ir svarbą.

„Tėveliai turėtų įdėmiai perskaityti iš mokyklos gautą pirmoko atmintinę ir įsidėmėti ko tikrai reikia, o kas nėra būtina. Mokyklinių reikmenų sąrašą reikėtų aptarti kartu su vaiku ir išgirsti jo nuomonę – galbūt jis jau iš anksto žino, kokios kuprinės norės. Jei taip, žygiuokite jos pirkti, tačiau neužsivėlinkite. Paskutines rugpjūčio dienas verčiau praleiskite su vaiku ir ramiai pasitikite naujus mokslo metus“, – pataria knygynų tinklo rinkodaros vadovė G. Kalvaitytė.

Leiskite pasirinkti

Sunkiausia pasiruošti naujiesiems mokslo metams pirmokų tėvams, ypač, jeigu į mokyklą išleidžiamas pirmasis šeimos vaikas. Tuomet tenka kruopščiai apmąstyti ne tik būsimas išlaidas, bet ir susitaikyti su mintimi, kad vaiko augimas – neišvengiamas.

Psichologės A. Blandės teigimu, tėvai su moksleiviais, net ir vyresniais, turėtų pasikalbėti ir apie galimus sunkumus, įspėti bei išklausyti. Specialistė sako, kad šiuo jautriu periodu ypač svarbu reaguoti ir stebėti pirmokėlių emocijas.

„Kartais mažos smulkmenos, ypač vaikams, stipriai kelia motyvaciją. Iš anksto pasidomėkite kokios potencialios mokyklinės priemonės sužadina vaikų smalsumą ir paskatina norą tyrinėti. Tai atlikite kartu – kalbėkite, išklausykite, ieškokite. Kartais mes neįvertiname visiškai paprastų akimirkų, kurios išties daro gerus darbus ir labai padeda mūsų vaikams“, – sako A. Blandė.

Dažniausiai vaikui sunku įsivaizduoti, kas jo laukia mokykloje, todėl, pasak A. Blandės, itin svarbu kalbėtis apie mokyklą: „Pasidalinkite savo asmeniniais prisiminimais apie pirmąsias dienas mokykloje“.

Knygynų tinklo atstovės teigimu, mokyklinių prekių įsigijimas kartu su vaikais padeda tėvams užmegzti papildomą ryšį su savo atžalomis.

„Patį apsipirkimo procesą supaprastinsite, jei į mokyklinių prekių „medžioklę“ atsinešite būtiniausių reikmenų sąrašą. Tačiau nereikia pamiršti, kad šioje situacijoje svarbiausias yra būsimas moksleivis, todėl leiskite jam pačiam išsirinkti pirmąją pieštukinę ar rašiklius – tai labai simboliška ir be galo svarbu“, – pataria G. Kalvaitytė.

Svarbiausia – laiko planavimas

Nors rugsėjo pirmoji – smagi ir įsimintina šventė, tačiau vaikai, pirmą kartą peržengę mokyklos slenkstį, susiduria ir su pirmaisiais rimtesniais iššūkiais.

„Pradėjus lankyti mokyklą neretai daliai vaikų sunku laikytis susitarimų, mokyklinio bei dienos režimo. Kartais vaikai nemoka susitvarkyti daiktų, nesupranta, kad mokykloje žaislus keičia kiek kitokios ugdymo priemonės. Tačiau šie klausimai puikiai sprendžiami, jei šeima investuoja laiko ir pastangų bei kartu su mokytoja turi aišku planą sprendimų link“, – neabejoja psichologė.

A. Blandės teigimu, pats svarbiausias pasiruošimas rugsėjo pirmajai – tikslingas laiko planavimas mokyklinių prekių pirkimui bei dialogas su vaiku.

„Laiku planuokite, daug bendraukite ir svajokite, bet kartu būkite arti realybės: ugdykite vaiko gebėjimus bendrauti, laikytis susitarimų bei stiprinkite nuostatą tausoti savo ir kitų aplinką“, – primena psichologė.

Dažniausiai visiems būsimų moksleivių tėvams be galo svarbu, kad viskas, ko reikia naujiems mokslo metams, būtų vienoje vietoje, todėl pasak G. Kalvaitytės, svarbu iš anksto žinoti apsipirkimo vietą ir netgi laiką.

„Paruošti mokinius mokslo metams įmanoma ir vienu apsipirkimu – tuomet nereikia lakstyti po skirtingas parduotuves. Tą padaryti galima specializuotuose parduotuvėse arba knygynuose, siekiant išvengti eilių prekybos centruose. Jei tiek suaugęs, tiek vaikas nuo pat mažumės yra pripratę prie skaitymo aplinkos ir knygų – apsipirkti Rugsėjo 1–ąjai jiems bus simboliška ir malonu knygynuose, kur galima rasti ne tik mokyklos reikmenų, tačiau ir reikalingų vadovėlių, pratybų, atlasų ar užsienio kalbos mokymosi priemonių“, – sako G. Kalvaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)