Idėja graži, sakysite, bet nuo ko pradėti? Visų pirma, susirinkite reikiamas priemones.

Darbui reikalingų įrankių galima rasti kone kiekvienoje virtuvėje. Muilo gamybai galima naudoti įprastinius virtuvės indus. Labiausiai tinka emaliuoti arba stikliniai indai, tik jie turi būti atsparūs karščiui ir lengvai plaunami.

Taip pat reikalinga tarka, medinis šaukštas maišymui, sietelis ar grotelės muilui padėti, kad jis išdžiūtų, rėžtukas arba peilis bei formelės – tinka indeliai nuo jogurto, šaldymo formelės, vaikiškos smėlio formelės ir visa kita, ką sugalvosite pritaikyti.

Muilo pagrindui naudoti galima ir paprastą vaikišką muilą. Tačiau naudojant jį susiduriama su problemomis – vaikiško muilo kvapo nepanaikina jokie papildai ar kvapai, be to, reikia apsišarvuoti kantrybe, nes jį sunku išlydyti. Paprasčiau naudoti specialų muilo pagrindą – baltą arba skaidrų glicerino muilą (kitaip dar gali būti vadinamas muilo baze). Jis kiek brangesnis, bet sutaupys Jums laiko ir nervų.

Muilo priedams galima naudoti tiek natūralias medžiagas: eterinius bei augalinius aliejus, augalinius priedus, tiek dirbtinius priedus: dažiklius, perlamutrą, blizgučius, kvapus.

Eteriniai aliejai suteikia muilui kvapą, tačiau jie yra didelės koncentracijos skysčiai, todėl geriau įlašinkite mažiau negu padauginkite. Viename 100 gramų muilo gabalėlyje turi būti ne daugiau 7 vieno eterinio aliejaus lašų. Jeigu kvapas stiprus (pvz. gvazdikėlių ar citrinžolės), lašų skaičių reikėtų sumažinti iki 3.

Verdant muilą rekomenduojama naudoti ir augalinius aliejus, kurie gerai tirpina eterinius aliejus ir yra puiki gydomoji kosmetinė priemonė. Tik reikėtų rinktis šalto spaudimo aliejų, nes jame likę daugiau naudingųjų medžiagų.

Kaip kitus muilo papildus galima naudoti džiovintas žoleles ir gėles, prieskoninius augalus, medų.

Gaminimo eiga paprasta – susmulkinkite muilą ir gabalėlius suberkite į ugniai atsparų stiklinį indą. Jį įstatykite į vandens vonelę 10-15 minučių. Indą uždenkite dangteliu, kad kaitinimo metu neišgaruotų drėgmė. Stebėkite, kad muilo pagrindas neužvirtų.

Išlydytas muilas primena labai skystą kisielių be gumulėlių. Į gautą muilo masę įlašinkite eterinio aliejaus ir supylę į pasirinktą formelę, palikite mažiausiai pusvalandžiui. Muilo išorei išdžiūvus, išimkite jį iš formelės ir padėkite ant grotelių ar sietelio kelioms valandoms, kad išdžiūtų ir muilo vidus.

Keli receptai ieškantiems įkvėpimo

Muilas su levandomis

Reikės:

150 g gryno balto glicerino muilo,
10 g džiovintų levandų,
alyvinės, mėlynos ir rožinės spalvų mišinio
truputėlio levandų eterinio aliejaus

Eiga:

1. Susmulkinti levandas ir pridėti jų į ištirpintą muilą, tada įpilti reikiamos spalvos dažų ir kelis lašus eterinio aliejaus.

2. Supilstyti į formeles ir palikti sustingti.

Levandų kvapas turi raminančių savybių, puikiai padeda esant depresijai; taip pat dezinfekuoja ir yra priešuždegiminis. Levandos plačiai naudojamos kosmetikos priemonių gamyboje, tinka bet kokio tipo odai ir plaukams.

Muilas su apelsinais

Reikės:

150 g gryno skaidraus glicerino muilo,
2 apelsinų,
kelių lašelių apelsinų kvapo;
oranžinės spalvos dažų, sumaišytų su trupučiu raudonos ir geltonos spalvos dažų,
spaudiklio.

Eiga:

1. Puodelyje ištirpinti skaidrų muilą ir sudėti susmulkintas apelsinų žieveles, supilti gerai nukoštas dviejų apelsinų sultis, truputėlį spalvos ir kvapo.

2. Išpilstyti masę į formeles ir palikti sustingti.

Muilas su apelsinais labai tinka riebiai odai. Puikiai atgaivina pavargusią odą, suteikia jai gyvybiškumo ir grąžina elastingumą.

Kaimiškas muilas

Reikės:

100 g balto glicerino muilo,
0,3 šaukštelio šaltalankių aliejaus,
po 3 lašus saldaus apelsino ir eukalipto eterinio aliejaus,
2-3 žiupsnelių džiovintų medetkos žiedlapių.

Eiga:

1. Išlydyti muilą ir į jį supilti šaltalankio bei eterinius aliejus. Šaltalankio aliejus suteiks muilui oranžinę spalvą.

2. Viską labai gerai išmaišyti plakikliu.

3. Į muilo mišinį įberti medetkos žiedlapių.

4. Vėl viską permaišyti, kad žiedlapiai tolygiai pasiskirstytų. Paskubėkite, nes masė turi būti karšta.

5. Supilti masę į formeles. Dalis žiedlapių nusės ant formos dugno ir sukurs įdomų piešinį.

6. Ant viršaus užberkite dar žiedlapių, jie gerai prilips prie karšto paviršiaus.

Darbo sėkmė priklauso nuo jūsų išradingumo. Kurkite savo receptus ir jų mišinius, ieškokite naujų tinkamų priemonių ir įrankių – eksperimentuokite ir jūsų artimieji tikrai bus nustebinti!

Parengta pagal Marisa Lupato, Gina Cristanini Di Fidio ir Wilma Strabello Bellini knygą „Kurianti moteris“ bei Vera Kornilova knygą „Viskas apie dekoratyvinio muilo gamybą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)