aA
Šeimininkauti virtuvėje Renata Ničajienė, kulinarinio tinklaraščio sezoninevirtuve.lt įkūrėja, išmoko anksti. Nuo mažens stebėjo močiutę, ruošiančią vaišes dzūkiškoms vestuvėms, dažnai gamindavo kartu su broliu lengvas vakarienes tėvams. Ilgainiui, jau sukūrus savo šeimą, Renatos meilė maistui virto kulinariniu tinklaraščiu, kuriame ji dosniai dalijasi virtuvėje sukaupta patirtimi.
© Organizatorių nuotr.

Jos receptai sugulė ir į dvi knygas: „Sezoninė Virtuvė“ bei „Nostalgiški skanumynai“. Neseniai moteris tapo socialinio projekto „Šeimos pietūs“, kurį inicijavo prekybos tinklas „Rimi“, partnere.

Šia iniciatyva siekiama paskatinti šeimas daugiau laiko praleisti drauge, mat, kaip parodė „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa, tėvai nori daugiau bendrauti su vaikais, bet tam neranda laiko. Pasak Renatos, geriausias sprendimas – pradėti kartu ruošti maistą. Juk virtuvė yra ta vieta, kur neišvengiamai susitinka visa šeima.

Kodėl neišnaudojus jos bendroms šeimos tradicijoms kurti ir santykiams stiprinti?

- Kaip atradote meilę maisto gaminimui? Ar anksti praėjote gaminti?

- Mano meilė virtuvei greičiausiai paveldėta. Abi močiutės ir mama puikiai gamino. Viena močiutė net ruošdavo vaišes didelėms dzūkiškoms vestuvėms. Kadangi mama daug dirbdavo, dažniau virtuvėje sukiodavausi su močiutėmis. Padėdavau joms iškepti sausainių, spurgų, paruošti šventinį stalą. Ypač patiko gaminti saldumynus. Dažnai su jaunesniuoju broliu tėvus pavaišindavome ir pačių pagaminta vakariene. Tai teikdavo mums daug malonumo.

- Iš šeimos, matyt, kilusi tradicija susėsti ir prie bendro pietų stalo?

- Tiesa. Mūsų šeimoje buvo ryškus maisto ir stalo kultas. Kiekvieną vakarą visi kartu ilgai sėdėdavome prie stalo, valgydavome, šnekučiuodavomės, kaip kokia italų šeima. Mudu su broliu dažnai patys gamindavome maistą. Kaip dabar pamenu, tuo metu mūsų firminis patiekalas buvo kepti sumuštiniai.

Su didžiausia nostalgija prisimenu anuos laikus. Greičiausiai būtent tie jaukūs prisiminimai iš vaikystės mane įkvepia gaminti ir aplink stalą suburti savo šeimą. Stengiuosi puoselėti iš šeimos paveldėtas pietų tradicijas ir skiepyti naujas, kurias pamėgtų mano vaikai. Viena iš tokių tradicijų – „picadieniai“.

Renatos Ničajienės picos receptas!

- Kaip atrodo jūsų „picadieniai“? Papasakokite plačiau apie jūsų šeimos pietų tradicijas.

- Darbo dienomis visa šeima pietauja atskirai: vieni – darbo vietose, kiti – mokyklose. Tačiau vakare visi bent trumpam prisėdame prie bendro stalo ir vakarieniaujame kartu. Labiausiai atsigriebiame savaitgaliais. Gaminti kartu pradedame jau penktadienio vakarą, kai tradiciškai kartu kepame namines picas. Mano pareiga yra užminkyti tešlą ir paruošti ją kepimui, o toliau vaikai, kiekvienas pagal savo skonį, dėliojasi priedus.

Tokius penktadienius jie vadina „picadieniais“, nekantraudami laukia jų visą savaitę ir pasitinka juos su didžiuliu malonumu, nuolat kartodami, kad namuose kepta pica yra pati skaniausia. Todėl „picadienių“ tradicijos beveik nelaužome, nebent būname išvykę. Savaitgaliais gaminame gausius pietus, sekmadieniais – būtinai kepu ką nors saldaus.

- Kaip manote, kuo vertingos bendrų šeimos pietų tradicijos? Ar jos padeda suartėti su vaikais?

- Kiekviena šeima turi savo susikurtas tradicijas, kurios ją stiprina ir skatina daugiau laiko praleisti drauge. Juk iš tikrųjų labai nedaug laiko praleidžiame su šeima. Jau nuo 8 valandos ryto visi išsibarstome po mokyklas ir darbus, o namo sugrįžtame tik apie 18 valandą, o apie 21-ą – jau ir į lovas metas.

Kai buvau jaunesnė, o vaikai dar nedideli, vis galvojau, kaip bus gerai, kai jie paaugs, o dabar, kai jie beveik užaugo, branginu kiekvieną kartu praleistą akimirką ir svajoju sustabdyti laiką, kad kuo daugiau pasidžiaugčiau jų draugija. Patikėkite, niekada nebus tinkamesnio laiko būti kartu su savo vaikais, nei čia ir dabar. Juk jie nebus vaikais amžinai. Manau, maisto gaminimas bei bendravimas prie šeimos stalo ir stiprina, ir suartina jos narius.

R. Ničajienė: „Picadienių“ tradicija padeda suartėti su vaikais
© Organizatorių nuotr.

- Kokiais patiekalais labiausiai mėgstate palepinti savo šeimą?

- Darbo dienomis paprastai gaminu greitus pusryčius ir vakarienes. Vakarieniauti stengiamės kuo anksčiau, todėl dažniausiai renkuosi greitai pagaminamą patiekalą. Vaikai labai mėgsta šnicelius (vištienos, kalakutienos, veršienos ar kiaulienos filė, apvoliotą kiaušinių plakinyje su maltais džiūvėsiais). Kad nebūtų per riebu, mėsą apšlakstau tik alyvuogių aliejumi ir kepu orkaitėje. Prie mėsos patiekiu sezoninių salotų. Mano vaikai labai mėgsta kopūstų „Coleslow“ salotas.

Taip pat dažnai ruošiu makaronų patiekalus, lazaniją. Šiuo metu itin pamėgome visi kartu gaminti naminius kiaušininius makaronus. Juos pasigaminame su specialia makaronų gaminimo mašinėle, parsivežta lauktuvių iš Italijos. Savaitgaliais ruošiu daugiau laiko reikalaujančius, gausesnius pietus. Stengiuosi „netrepsėti vienoje vietoje“ su tais pačiais patiekalais ir atskleisti vaikams platų skonių bei skirtingų virtuvių pasaulį.

- Ar jaučiate, kad vaikai perima iš jūsų meilę maisto gaminimui?

- Mano vaikai labai myli maistą, bet kokio jiems neįsiūlysi. Vaikai mėgsta pavartyti kulinarines knygas ir patys išsirinkti patiekalus pietums. Devynmetė dukra dažnai renkasi saldumynų receptus, o šešiolikmetis sūnus labiausiai mėgsta gaminti namines picas, burgerius, azijietiškus patiekalus. Kuo toliau, tuo labiau, jiems rūpi gaminti patiems. Manau, suaugę jie noriai gamins namuose ir tęs mūsų šeimos tradicijas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (65)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Navickienė: šis balsavimas parodė, kad vienam agrooligarchui ir jo kombainui pasibaigė dyzelis (172)

Seime renkami parašai siekiant inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus pavasarį. Prie iniciatorių...

JK parlamentarai atmetė Johnsono siūlytą „Brexit“ vykdymo planą

Borisas Johnsonas antradienį pagaliau turėjo progą parlamentui pateikti savo „Brexit“...

Maslobojevas pirmoje pasaulio kikbokso čempionato kovoje pasiuntė varžovą į nokautą (40)

Įspūdinga pergale WAKO pasaulio kikbokso čempionatą Sarajeve, Bosnijoje ir Hercegovinoje, pradėjo...

Turintiems didelį darbo stažą – gera žinia iš Seimo (25)

Seimas spręs, ar ne mažesnį kaip 40 metų darbo stažą turintys šalies gyventojau galėtų...

Mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo nuo vėžio ir didina vyrų vaisingumą (70)

Pastaruoju metu selenas sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir nieko keisto, nes jis yra vienas iš...

BMW skrydis Vilniuje: rėžėsi į stulpą, jį nulaužė ir apsivertė (1)

Vėlų antradienio vakarą Vilniuje įvyko avarija. Pirminiais duomenimis, susidūrė du...

Johnsonas skelbia pertrauką „Brexit“ sutarties tvirtinimui (2)

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė stabdantis pastangas...

Situacija Alytuje – pavojingesnė, nei viešai kalbama: padangų degimas yra vienas iš nuodingiausių (216)

Kancerogeninės medžiagos, kaip benzenas ar benzpirenai, gali turėti ilgalaikį efektą, todėl...

„Revolut“ pradėjo klientų sąskaitų perkėlimą: pasislėpti nuo VMI ir antstolių – nebeįmanoma (203)

Panašu, kad lietuviams, kurie naudojasi bankines paslaugas teikiančia įmone „ Revolut “ ir taip...