aA
Ką daryti, jeigu valgant išsprūsta pokštas ar anekdotas? Atsiprašyti ir toliau tyliai valgyti? Ar „skelti“ dar vieną linksmą nutikimą, kad šventė būtų linksmesnė, o valgiai skanesni?
© Shutterstock

Psichoterapeutas Olegas Lapinas pranešime spaudai teigia, kad valgant prie šventinio šeimos stalo, juokauti pageidaujama: „Priešingu atveju šventė gali virsti rimta ir įtempta procedūra“.

Pasak O. Lapino, šeimos rate, kur žmonės draugiški ir tolerantiški vieni kitiems, juokauti pageidaujama. „Humoras rodo atsipalaidavimą, laisvę, pasitikėjimą aplinka ir žmonėmis. O rimtis parodo rituališkumą, lyg sėdėtume visi susikaupę kaip per laidotuves ar šermenis. Nebijokite juokauti prie šventinių stalų, kad ir velykinio, nes svarbiausia yra jaustis gerai ir sukurti jaukią atmosferą“, – sako psichoterapeutas.

Psichoterapeuto šeimoje Velykos – linksma šventė, kur būna ir anekdotų, juokų, lengvų pašaipų. Juk kiekvienas giminės ar šeimos susėdimas prie stalo nėra vien tik valgymas, bet ir susibūrimas drauge, pabuvimas kartu.

Kad anekdotai prie stalo leidžia atsipalaiduoti ir netrukdo mėgautis maistu mano ir Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų gamintojas ir kulinaras.

„Humoras leidžia ne tik ištrinti nereikalingą įtampą, bet ir daugiau valgių paragauti. Juk net gydytojai juoką prilygina vaikščiojimui ir teigia, kad abiem atvejais sudeginama tiek pat kalorijų. Tad dalindamiesi anekdotais prie Velykų stalo, galėsite suvalgyti ne vieną, o du ar net tris kiaušinius su garstyčiomis, majonezu ar druska“, – sako A. Kairys, tradiciškai jau trečius metus iš eilės renkantis linksmiausią Lietuvos giminę.

Tiek A. Kairys, tiek ir O. Lapinas rimtai nevertina pasakymų, kad kalbėjimas valgant prie vaišių stalo yra neetiškas veiksmas.

„Jeigu valgymą lydi kalbėjimasis, šnekučiavimasis, tai galima vadinti sveiku laiko praleidimo būdu. Tai emociškai kur kas daugiau nei tik pasisėdėjimas kartu. Tai visai kitoks pojūtis nei valgant įmonės valgykloje ar restorane, kur nieko nepažįstate, kur tvyro šiokia tokia įtampa. Manau, kad valgymas kalbantis yra sveikesnė, natūralesnė žmonių bendravimo forma negu valgymas neištariant nė žodžio“, – mano O. Lapinas.

Tiesa, psichoterapeutas siūlo prieš pasakojant anekdotą įvertinti, kokioje giminių ar artimųjų kompanijoje esate. Jeigu pirmą kartą atvažiavote pas uošvius ir nežinote jų humoro jausmo, galbūt vertėtų nuo aštresnių anekdotų susilaikyti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tyli dėlionė prezidento rinkimų šešėlyje: Karbauskis jau rikiuoja savo figūras (276)

Nors pastaruoju metu daugiausiai susidomėjimo kelia prezidento rinkimai, jų šešėlyje tyliai...

„Lidl“ – po atėjimo euforijos perdirbėjų pagirios (353)

„ Lidl “ prekybos tinklui didinant apsukas Lietuvos perdirbėjai pradėjo skųstis, kad jiems...

Eilėje prie naujų sporto regalijų tyli juristė lenkia triukšmingus politikos vijurkus (11)

Gali būti, jog nuo ateinančio sausio šalies sporto ūkį tvarkys išimtinai moteriškos rankos....

Prezidentiniuose rinkimuose – netikėti kandidatų triukai: prabilo apie Lietuvoje dar niekada nenaudotą taktiką (91)

Rinkimai į prezidento postą dar tik kitų metų gegužę, tačiau kandidatai vieni labiau...

Šiame sąraše nenorėtų atsidurti joks politikas: paskelbti naujausi reitingai reitingų lentelė (62)

Naujausios apklausos rodo, kad pastarąjį mėnesį didžiausių palankaus visuomenės vertinimo...

Linas Adomaitis su žmona jau sūpuoja pirmagimį: prisipažinsiu – verkiu

Atlikėjo Lino Adomaičio ir jo žmonos Irmos gyvenime 2018-ieji įsirėš į atmintį kaip vieni...

Lietuvoje siautės smarki stichija: tarnybos ragina ruoštis iš anksto didžiausias pavojus – pajūryje (6)

Artimiausiomis dienomis vis dažniau sulauksime lietaus o vėjo gūsiai kasdien vis labiau stiprės....

Renkamės kavą: ką kiekvienam vertėtų žinoti apie skirtingas kavos rūšis ir jų skonius (1)

Daugelis iš mūsų sunkiai įsivaizduotų kasdienybę be kavos – su jos puodeliu pradedame kone...

Kad pritrauktų naujų darbuotojų, įmonės imasi anksčiau nebandytų priemonių (22)

Šiuolaikinis darbuotojas lepinamas labiau, nei bet kada anksčiau. Išvykos, šventės, nemokama kava...

Kaip tinkamai išskalbti pūkinę striukę, kad ji tarnautų dar porą sezonų (15)

Norint, kad pūkinė striukė tarnautų ne vieną sezoną ir neprarastų prekinės išvaizdos,...