Atsako medicinos centro „Neuromeda“ psichologė Gintarė Dailydė

Iš jūsų sūnaus elgesio apibūdinimo aišku, kad sūnus įžengė į paauglystės laikotarpį (berniukams paauglystė prasideda maždaug 13-16 metų). Paauglystė iš tiesų yra sunkus išbandymas tėvams. Atsikalbinėjantis, žeidžiantis, prieštaraujantis vaikas iš tėvų pareikalauja ypatingos kantrybės.

Neatsargus žodis, griežtesnis reikalavimas dažnai išprovokuoja įvairias paauglio reakcijas, kurios kartais net neprognozuojamos – paauglys gali stipriai užgauti žodžiais, iškeikti, užtrenkti prieš pat nosį duris ir panašiai. Vieni tėvai nuleidžia rankas, kiti – imasi įvairių priemonių sudrausminti paauglį. Dažnai tėvai patenka į aklavietę – kuo daugiau drausmina ir neleidžia, tuo labiau paauglys maištauja. Paauglys pradeda ignoruoti šeimoje nusistovėjusias taisykles, atvirai jas laužyti, įrodinėti savo tiesas. Toks paauglio maištas ir noras praplėsti leidžiamo elgesio ribas kelia stiprią baimę tėvams.

Kas gi vyksta paauglystėje, kad taip kardinaliai pasikeičia vaiko elgesys?

Tėvams svarbu suprasti, kad šiuo laikotarpiu vyksta autoritetų perskirstymas, kitaip vadinamas autoritetų krize. Jeigu prieš tai autoritetu buvo tėvai, dabar jau tėvus keičia ir ypatingą svarbą paauglio gyvenime užima jo bendraamžiai. Paauglys nenori priimti tiesų ir elgesio normų, kurias „perša“ suaugusieji. Noras atmesti visuomenės ir šeimos taisykles, joms priešintis ir sukilti yra visiškai normalus brendimo procesas.

Sėkmingai išsprendęs autoritetų krizę, paauglys vėliau sėkmingai perims visuomenės vertybes, tačiau jis prieš tai jas turi atmesti ir joms priešintis. Be to, kartu paauglys išgyvena tapatumo krizę – ieško savęs, stengiasi save pažinti, tapti asmenybe. O tai nėra lengva taisyklių pilname pasaulyje. Šiuo laikotarpiu svarbiausia, kad paauglio elgesys neperžengtų sveiko proto ribų, tapti pavojingu sau ir aplinkiniams, susirgti depresija ir pan.

Štai keletas patarimų Jums

Nors Jus sūnaus elgesys skaudina, nenusigręžkite nuo jo. Iš tiesų širdies gilumoje jam labai svarbu jaustis mylimam. Ypač, jeigu šeimoje „gerasis“ vaikas yra sesuo ir jai akivaizdžiai visose srityse sekasi geriau. Suradę tinkamą laiką, priminkite vaikui, už ką jį mylite ir pagirkite nors už menkiausią teigiamą elgesį tą dieną.

Atkakliai brėžkite elgesio ribas – tam tikros elgesio ribos turi išlikti. Vienas iš būdų tą užtikrinti – aiškios pasekmės už nepageidaujamą elgesį. Ypač efektyvios bausmės yra teigiamų pastiprinimų atėmimas, pavyzdžiui:

- telefonas yra labai svarbi paauglio bendravimo su bendraamžiais priemonė. Paaugliui peržengus tam tikro elgesio ribas, galite iš jo atimti galimybę bendrauti mobiliuoju telefonu. Tikėtina, kad į tokią bausmę paauglys turėtų atsižvelgti. Kita vertus, tai gali būti ir teigiamo elgesio paskatinimo priemonė, t.y., paaugliui įvykdžius įsipareigojimą (pvz., nuėjo į parduotuvę, padėjo nudirbti sodo darbus ir pan.), galite pasiūlyti pakeisti mobiliųjų telefoną naujesniu ar suteikti didesnį limitą pokalbiams.

- dienpinigiai taip pat naudinga priemonė skatinti pozityvų paauglio elgesį ir bausti už nepageidaujamą elgesį. Būkite atsargūs ir neperlenkite lazdos – paauglys negali reikalauti vis daugiau pinigų. Aiškiai sutarkite kada ir už ką pinigai yra duodami ir laikykitės savo pozicijos.

- išvaizda paaugliui tampa ypatingai svarbi individualumo išraiškos priemonė. Aprangą taip pat galite naudoti norimam elgesiui paskatinti (nupirkti gražų drabužį už tai, kad visą savaitę neatsikalbinėjo ir nesikeikė) ir bausti už nepageidaujamą elgesį (į gimtadienio vakarėlį teks eiti su senais marškinėliais).

- laisvė – jeigu paauglys pasielgė brandžiai ir atsakingai, už tai jį apdovanokite didesne laisve. Nors ir kaip maištauja, jam labai svarbu išgirsti ar pajusti, kad jį laikote suaugusiu žmogumi, galinčiu priimti savo sprendimus. Parodydami, kad pasitikite juo ir leidžiate, pavyzdžiui, važiuoti prie ežero su draugais, jį skatinsite tokį jūsų pasitikėjimą išlaikyti. 

- kalbėkitės ir ieškokite kompromisų – nors kartais kalbėtis būna sunku, vis dėl to tai yra jūsų vaikas ir kartais teks sukąsti dantis. Priimdami kokį nors sprendimą, informaciją pateikite taip, lyg tai sprendimą turite priimti kartu ir parodykite, kad jums svarbi ir jo nuomonė bei indėlis. Venkite sprendimus nuleisti „iš viršaus“, net tokiu atveju paauglys būtinai priešinsis. Sakiniai gali būti formuojami įvairiai: „Norėčiau pasitarti su tavimi“, „Ką manai apie“, „Pasitarkime, kaip padaryti, kad ir tu, ir aš liktume patenkinti sprendimu“.

- būkite lankstesni – kai kurie nurodymai buvo lengvai pildomi, kai jam buvo aštuoneri. Pavyzdžiui, grįžimas namo 21 val. Toks nurodymas gali būti kaip žibalas į ugnį paaugliui, kurio gyvenimas persikėlė į kiemą ir bendravimą su bendraamžiais. Gal vertėtų pavėlinti grįžimo namo valandą arba surasti tinkamą paskatinimą ir padidinti paauglio motyvaciją. Pavyzdžiui, jeigu grįš laiku, galės nueiti į kiną (gauti pinigų bilietui) ir pan.

- nekeiskite reikalavimų – paaugliai yra labai jautrūs įsipareigojimų laikymuisi ir, jų nuomone, „apgavystė“, „melas“ gali tik dar labiau sustiprinti nepasitikėjimą tėvais ir jų autoritetu.

Šiuo laikotarpiu svarbu, kad šeimos politiką formuotų visa šeima kartu. Reikia nepamiršti tėvo vaidmens, kuris ypač stipriai lemia paauglio sūnaus elgesį. Tėvo indėlis į vaikų auklėjimą turi būti ne mažesnis nei mamos. Paaugliui ypač svarbu turėti autoritetingą tėvą, kuris rodo pavyzdį savo vaikams. 

Sėkmės!

---------------------------------

Jūsų vaikas negali susirasti draugų? Jis labai drovus, o gal drąsus, bet nesuvaldomas peštukas? O gal jūsų vaikas tinginėlis, kurį nuolat reikia lenkti prie knygų? O gal jis tiesiog įsimylėjo ir dėl to jums kelia nerimą?

Nespėliokite, verčiau klauskite psichologo: jis jums išvardins tikėtinas vaiko elgesio priežastis ir patars, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Rašykite mums klausimus el.p.: gyvenimas@delfi.lt

Straipsnius - atsakymus į klausimus kiekvieną savaitę publikuosime DELFI Gyvenimo rubrikoje "Namai ir šeima".