Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Pasidalinote gana rezervuota informacija apie savo, tiksliau jūsų dukros sunkumus. Kita vertus, yra pora dalykų, ties kuriais galima stabtelėti. Vienas jų yra pagalba kitam. Net jei tai yra jūsų dukra, atrodytų, labai artimas asmuo, kurį greičiausiai matote kiekvieną dieną, labai svarbu išties pajausti, kokios pagalbos jai reikia. O kad tai įvyktų, visgi reikalingas laikas ir buvimas kartu.

Minėjote, kad daug dirbate ir greičiausiai lieka mažai laiko galimybei pabūti tiesioginiame santykyje su savo dukra. Jei šias kelias eilutes prilygintumėte laikui, kurį būnate kartu, jos gražiai atskleidžia, kad kuo mažiau sakinių, tuo mažiau galimybės pataikyti, kas išties svarbu žmogui, ko jis nori.

Žmogaus gyvenimas nėra toks paprastas, kad pasakius, elkitės taip ir taip, jis ims ir pasikeis. Kad galėtume padėti kitam asmeniui, labai svarbu pajusti, kuo jis gyvena, kas jį neramina, galiausiai, būnant kartu atrasti, ko jis ieško. O tas jautrumas kitam galimas tik per ryšį, kurio stiprumas dažniausiai tiesiogiai proporcingas jam skiriamam laikui. Taigi pirmas dalykas, jei išties norite padėti savo dukrai atrasti save, vertėtų ieškoti grįžimo į judviejų tiesioginį glaudesnį santykį.

Kita, ne ką mažiau vertinga nuostata, yra patarimų vengimas. Žinau, jog tai labai gaju mūsų kultūroje ir iš esmės žmonių bendravime, tačiau patarinėjimas yra mažiausiai efektyvus judėjimo būdas. Vertingiausi yra tie atradimai, kuriuos padaro pats žmogus, o atsakymai, kuriuos jis pats atranda, jam tinka labiausiai. Visgi artimo, kito asmens buvimas labai svarbus, bet ne kaip patarėjo, o kaip to, kuris yra šalia, labai tikras, realus, nepaliekantis vykstant dideliems pasikeitimams, ieškant savo kelio krypties ir panašiai.

Per pokalbius, dalinimąsi, kartais tiesiog ilsinančią tylą kartu ar bendrą veikimą, žmogus įgauna jausmą, jog jis yra kažkam svarbus. Svarbus tiek, jog su juo yra leidžiamas laikas, jog jo yra klausomasi, žvelgiama rimtai į jo pamąstymus, sunkumus. O tai leidžia patirti savo vertingumą. Vertė savo akyse savaime padeda priimti sprendimus, drąsiau rinktis ir plačiau matyti gyvenimo perspektyvas, pasiūlymus bei savo galimybes visame tame.

Taigi, jei klausiate, kaip galite padėti savo dukrai atrasti save, tai pirmiausia ieškoti erdvės judviejų santykiui ir jo stiprinimui, per kurį mergina galėtų patirtį saugumą ir pasitikėjimą judėti į priekį. Gaila, bet nėra jokių stebuklingų būdų, kaip kitą kur nors nukreipti kaip tik būti su juo ir savo buvimu jam leisti augti.

Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt

Rekomenduojama literatūra:

Julija Gippenreiter „Bendrauti su vaiku. Kaip?“, 2008

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)