Pataria psichologė Jūratė Selilienė

Noriu pradėti nuo jūsų klausimo, ar yra normalu, patyrus namo gaisrą, jausti baimę. Jūs patyrėte kritinę situaciją, kuri natūraliai sutrikdė vidinę jūsų pusiausvyrą, sukėlė tam tikrų emocinių bei mąstymo pokyčių, įnešė nesaugumo. Natūralu, kad jūs išgyvenate baimę po itin nemalonios patirties, kad dabar tampa nesaugu būti vienai su vaiku, užmigti, nes, tikriausiai jums atrodo, kad ta pati situacija atsikartos ir jūs negalėsite apsaugoti savęs, vaiko – sukontroliuoti situacijos.

Kaip įveikti baimę?

* Svarbiausias dalykas – kalbėkite apie įvykį kuo įmanoma detaliau, t. y. ką matėte, girdėjote, darėte, ką patyrėte, kokius jausmus išgyvenote, kokios buvo jūsų reakcijos – visa tai padeda įveikti negatyvią patirtį. Būtų šaunu, kad kreiptumėtės pagalbos į psichologą ar psichoterapeutą ir su juo pasikalbėtumėte apie įvykį.

* Taikykite įvairius streso valdymo būdus:

darykite kvėpavimo pratimus, nes kvėpavimas yra tarsi inkaras, padedantis sugrįžti į save, nusiraminti, įveikti tą akimirką iškilusį nerimą;

klausykitės muzikos, skaitykite knygą, užsiimkite bendra veikla su vaiku – darykite tai, kas pradžiugins jūsų vidinį pasaulį ir padės atsipalaiduoti;

sportuokite.

Pateiksiu vieną iš galimų atsipalaidavimo technikų, orientuotų į dėmesingą kvėpavimą. Jeigu vakare vėl išgyvensite baimę, bandykite daryti šį pratimą: atsisėskite patogiai ant kėdės, padėkite pėdas ant grindų pilnu padu ir kojas laisvai vieną šalia kitos, nugarą ištieskite, tačiau neįtempkite. Švelniai užmerkite akis arba nukreipkite žvilgsnį žemyn per keletą metrų nuo savęs. Pastebėkite, ar kūne nėra įtampos. Jeigu ji yra, pasistenkite atsipalaiduoti.

Sutelkite dėmesį į savo kvėpavimą. Kad būtų lengviau stebėti savo kvėpavimą, pasirinkite vieną iš kūno vietų: nosį (pastebėkite, kaip oras įeina ir išeina pro jūsų nosies šnerves), krūtinę ar pilvą (stebėkite, kaip pakyla ar nusileidžia krūtinė ar pilvas). Sutelkite dėmesį į kūno pojūčius, kylančius pasirinktoje kūno vietoje (krūtinėje, pilve ar nosyje), orui keliaujant į jūsų kūną įkvėpimo metu ir iš jo išeinant, kai iškvepiate.

Stebėdama kvėpavimą, jo niekaip nekontroliuokite, nekeiskite – tiesiog leiskite jam vykti savaime. Jeigu dėmesys nuo kvėpavimo pojūčių nukryps prie minčių, tiesiog pastebėkite tai ir toliau dėmesį nukreipkite į kvėpavimą. Jums nieko daryti nereikia – tiesiog dėmesingai stebėkite savo kvėpavimą. Ir kai būsite pasiruošusi, norėsite, atsimerkite. Pratimą darykite apie 5 minutes (gali trukti ir ilgiau). Šis pratimas turėtų jums padėti susikoncentruoti ir jaustis ramiau, kai apims nerimas, baimė.

Pasirūpinkite savimi!

Jūratė

Rašykite: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją