Merilendo universiteto tyrėjai teigia, kad geri ketinimai gali turėti didelės įtakos ne tik emocinei savijautai, bet ir fiziniams potyriams. Kitaip sakant, geri ketinimai yra labai galingi.

Daugybę eksperimentų atlikęs knygos „The Power of Good Intentions“ („Gerų ketinimų galia“) autorius Kurtas Gray teigia, kad mūsų geri ketinimai sustiprina kitų žmonių potyrius.

Skausmo tyrimai

Vieno tyrimo metu K. Gray suskirstė dalyvius į tris grupes ir paprašė jų partnerių sukelti jiems nedidelį elektros šoką. Pirmajai grupei buvo pasakyta, kad šokas įvyko per klaidą ir kad jų partneris čia niekuo dėtas.

Antrajai grupei buvo pasakyta, kad elektros šokas sukeltas specialiai, bet be rimtos priežasties, o trečiajai – kad jis buvo sukeltas specialiai, bet tik todėl, kad tokiu būdu partneris norėjo padėti jam uždirbti pinigų. Trečiosios grupės dalyviai teigė jautę daug mažesnį skausmą nei kitų grupių dalyviai, nors visi elektros šokai buvo tokio paties stiprumo.

Kodėl šis tyrimas yra svarbus? Juk nesame kasdien kratomi elektros! Ne, bet šiuos rezultatus galima pritaikyti ir kitiems kasdienio gyvenimo aspektams. Pavyzdžiui, visi mes žinome, kas yra skausmas ar nemalonūs pojūčiai (pavyzdžiui, pas stomatologą). Ar negalima jų sumažinti didele doze gerumo ar gerų ketinimų? Gali būti, kad tai kur kas veiksmingiau, nei manome.

Malonumo tyrimai

Kitų tyrimų metu K Gray lygino žmonių, kuriuos masažavo elektrinis prietaisas, ir žmonių, kuriuos masažavo jų partneris, potyrius. Nors masažų technika buvo labai panaši, partnerio atliekamas masažas žmonėms teikė daug didesnį malonumą.

Šie rezultatai rodo, kad žmonių ryšiai (ir juos lydintis gerumas) turi galios mūsų potyrius paversti malonesniais.

Skonio tyrimai

Trečiųjų tyrimų metu K. Gray išdalino dalyviams po saldainį, kurį išvynioję jie rado arba lapelį su užrašu „Šį saldainį išrinkau specialiai tau. Tikiuosi, bus skanu.“, arba „Tai nesvarbu. Man tai nerūpi. Šio saldainio nerinkau specialiai tau.“ Tada abi grupės buvo paprašytos įvertinti saldainio skonį – paaiškėjo, kad su meile dovanotas saldainis buvo ne tik skanesnis, bet ir žymiai saldesnis!

Ko galime pasimokyti iš šio tyrimo? Kad net maži dalykai gali būti labai svarbūs.

O ką galime padaryti mes?

Norite skleisti gerumą ir suteikti artimiesiems daugiau laimės? Štai keletas patarimų:

Neslėpkite savo jausmų. Kai šį vakarą patieksite namiškiams vakarienę, nepamirškite pasakyti: „Žinau, kad dievinate meksikietišką virtuvę, todėl pagaminau kai ką specialiai jums!” Kai ryte, išleisdami šeimos narius pro duris, juos apkabinsite, pasakykite: „Visą dieną apie tave galvosiu. Gražios dienos!“ Kitaip tariant, savo gerus ketinimus išreikškite ir veiksmais, ir žodžiais.

Stebėkite savo kūno kalbą. Kai švelniai kalbate su draugu ar kai šypsotės klausydamiesi vaiko pasakojimo apie tai, ką jis veikė dieną, jūs leidžiate jiems pasijusti geriau. Jūsų tonas ir gestai gali perduoti daugybę žinučių. Atkreipkite į tai dėmesį!

Kartokite, kartokite, kartokite! Kuo dažniau kitiems žmonėms - namiškiams, draugams, bendradarbiams - demonstruosite gerus ketinimus, tuo laimingesni jie bus. Jūs turite galios pradžiuginti juos vien žodžiais ir veiksmais. Pasirodo, suteikti aplinkiniams truputį daugiau laimės yra visiškai paprasta!

Kaip jūs pradžiuginate mylimus žmones? Pasidalinkite savo idėjomis komentaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją