Kaip manote – kaip tai paveiks vaiko psichinę būseną, jei nuolat kartosite, kad jo tėvas yra šiukšlė, kiaulė, nedėkingas niekšas, arba kad mama yra paleistuvė, isteriška, nesubalansuota, ir taip toliau?

Toliau psichologas Jevgenijus Korčmarekas nagrinėja situaciją, kai kritikuojamas tėvas, nes vaikai dažniausiai lieka su motinomis, nors situacija, kai koneveikiama mama, yra ne mažiau traumuojanti.

Specialistas rašo apie berniukus, kadangi berniukams jų tėvo kritika yra skaudžiausia, nes jie nesąmoningai tapatina save su tėvu pagal lytį, tačiau ir priešingos lyties kritika ne mažiau traumuoja vaiko psichiką.

Kai vaiko akivaizdoje kalbate apie savo buvusį sutuoktinį, visada atminkite, kad vaikas yra 50% jūsų, o 50% – jūsų sutuoktinio – ir jei jūs priekaištaujate buvusiam vyrui ar liepiate nebūti kaip tėvas, jūs suformuojate vidinį konfliktą: kadangi jis jus, mamas, myli, dėl to gali nuspręsti nedemonstruoti tėvo bruožų.

Dabar įsivaizduokite berniuką, kuris visiškai atsisakė tėvo bruožų ir suaktyvina savyje tik mamos bruožus – kas iš jo išaugs? Ar jo elgesys taps moteriškas? Kaip tai paveiks jo santykius su merginomis? Atskleisiu jums paslaptį – jis jų neapkęs.

Be to, jis stengsis blokuoti savyje tą asmenybės dalį, kurią paveldėjo iš tėvo (tai taip pat taikoma tos pačios lyties tėvų kritikai).

Bet jei užblokuosite tėvo bruožus, jie niekur nedings, o pateks į jo vidų ir bus tuo stipresni, kuo labiau su jais kovos.

Dėl to jis arba prisikovos iki fizinių ar psichinių sutrikimų, arba kentės nuo nekontroliuojamų būsenų.

Be to, jeigu aiškinate vaikui, kad jis yra „grynas tėvas“ (neigiama prasme) – tuo jūs tik sustiprinsite bruožus, kuriuos kritikuojate, be to, jūs uždraudžiate jam būti savimi – siunčiate jam signalą: „nebūk savimi – būk kaip tėvas!“

Jei mylite savo vaiką ir tikrai jam linkite gero, palikite visą savo negatyvą apie buvusį sutuoktinį psichoterapeuto kabinete arba grąžinkite jį buvusiam, tačiau išgelbėkite vaiką nuo šios jam nepakeliamos naštos!