Prieš šventes streso išvengti sunku, bet jį galima suvaldyti

„Stresas – organizmo reakcija į pokyčius. Tai reiškia, kad bet kokie pasikeitimai mums sukelia stresą. Kalėdos būna ne kasdien ir šventiniu periodu mūsų kasdienybė gerokai pasikeičia: prie jau esamų veiklų prisideda dovanų sąrašo sudarinėjimas, dovanų ieškojimas, padidėja finansinės išlaidos, tenka dalyvauti įvairiose šventėse ir t.t. Tad Kalėdos iš tiesų bet kuriam žmogui sukelia stresą“, – kalba Žmogaus studijų centro psichologės-konsultantė Ieva Vasionytė.

Anot specialistės, problema atsiranda tada, kai šis stresas pasidaro per didelis ir trukdo normaliai kasdienei veiklai: „Tada pradeda erzinti kiekviena kalėdinė dekoracija, reklamuojamos kalėdinės prekės parduotuvėje, o bendradarbio klausimas „ar jau nupirkai visas dovanas?“ – gali tiesiog išvesti iš pusiausvyros.“

Stresą dažniausiai patiria tie, kurie šventiniu laikotarpiu iš savęs reikalauja per daug arba visus darbus pasilieka paskutinei akimirkai. Ieva Vasionytė rekomenduoja pirmiausia susidėlioti prioritetus: „Pagalvokite, ar tikrai reikia pirkti tokias brangias dovanas, ar tikrai visiems privalote jas dovanoti ir ar tikrai tik jūs galite pasirūpinti šventinės vakarienės ruošimu? Visa tai gerai pasvėrus galima šventinį stresą suvaldyti.“

Kalėdinės dovanos – tik svarbiausiems žmonėms

Kalėdinę nuotaiką gali aptemdyti ir didesnės finansinės išlaidos bei laiko stoka. Tačiau žmonės pamiršta, kad šiuo laikotarpiu svarbiausia yra dėmesys savo artiesiems, taip pat tiems, kuriems jo labiausiai reikia – senyviems žmonėms, nepasiturinčioms šeimoms, vaikų namams ir pan.

„Atlikti įvairūs tyrimai rodo, kad laimingesni jaučiasi būtent tie žmonės, kurie šventiniu periodu prioritetą teikia šeimai ir religinėms tradicijoms, o ne brangių dovanų pirkimui ir dovanų gavimui, todėl verta susimastyti: jei tai kelia tiek streso, gal verta ko nors atsisakyti ar bent skirti tam mažiau dėmesio?“, – kalba psichologė.

Psichologė taip pat pataria šiek tiek stabtelėti ir susitaikyti su mintimi, kad visiems geras nebūsi ir visų dovanomis neapdalinsi. „Gal verta radus laisvą minutę, pavyzdžiui, sėdint kamštyje pakeliui iš darbo susidėlioti prioritetus, kam iš tiesų norite padovanoti dovaną?“, – siūlo psichologė.

„Visuomenės apklausos rodo, kad tik nedidelė dalis žmonių yra linkę dovanomis pasirūpinantys paskutinėmis dienomis iki švenčių, Kalėdų dieną ar net po švenčių. Pagrindinis dovanų planavimo privalumas tas, kad taip elgiantis yra taupomas ne tik laikas, bet ir šventinis biudžetas. Pastarasis, beje, gruodį ir taip ūgteli. Tad rūpinimasis dovanomis paskutinę minutę išlaidas gali dar labiau padidinti. Tiesiog skubėjimas, impulsyvus ir neapgalvotas pirkimas ne tik kelia stresą, bet ir yra nenaudingas finansiškai “, – kalba „Provident Finansai“ marketingo vadovė Dovilė Krinickienė.

Jei vis dėl to patiriate stresą

Žmogaus studijų centro specialistė pataria, kaip sumažinti stresą, jei vis dėlto įsisukote į kalėdinio pirkinių maratono pinkles.

„Susirašykite sąrašą problemų, su kuriomis susiduriate šventiniu periodu ir pagalvokite, kaip jas išspręsti. Dovanų pirkimas yra stresas ne tik jums, bet ir jūsų namiškiams. Taigi, jeigu turite didėlę giminę, galbūt prasminga susitarti, kad dovanas pirksite šeimomis, o ne kiekvienas individualiai. Šeimoje pasidalinkite kas kam pirksite dovanas. Jei stresą kelia Kūčių stalo ruošimas – padarykite suneštinę vakarienę, susitarkite kas ką gamins“, – patarimus dalina Ieva Vasionytė.

Dovilė Krinickienė pataria galvoti ne tik apie pirktines, bet ir apie rankų darbo bei simbolines dovanas: „Kartais manoma, kad rankų darbo dovanai pagaminti reikia daug laiko. Tai nėra tiesa. Pirmiausia reikia noro. Norime paskatinti žmonės dovanoti nematerialias dovanas, tad parengėme kalėdinių staigmenų sąrašą, kuriame – net 100 mažo biudžeto kalėdinių staigmenų idėjų. Taigi idėjos yra, lieka jas įgyvendinti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)