Tik pusė Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų pusryčiams valgo košę.
Košės diena
© Organizatorių nuotr.

Ketvirtus metus iš eilės minint Pasaulinę košės dieną (spalio 10 d.), vienos didžiausių grūdų perdirbimo įmonių „Malsena Plius“ užsakymu Lietuvoje atliktas reprezentatyvus tyrimas parodė, kad pradėjus lankyti mokyklą vaikų, vis dar valgančių košę pusryčiams, skaičius drastiškai krenta. Vaikų mitybos ekspertai sunerimę ir kviečia atkreipti dėmesį į mažųjų mitybos įpročius.

Šį antradienio rytą, Vilniaus Šeškinės pradinėje mokykloje doc. dr. gydytoja dietologė Edita Gavelienė kartu su „Virtuvės mitų griovėju“ Alfu Ivanausku ne tik paruošė skanią ir sveiką košę pirmokams, bet kartu su jais pusryčiaudama pasakojo apie sveikų patiekalų naudą augančiam organizmui, rašoma pranešime spaudai.

Gydytojos dietologės teigimu, vaikų maiste turi būti įvairių medžiagų – ir baltymų, ir riebalų, ir angliavandenių, o pastaruosius, kompleksinius angliavandenius, ypač lengvai galima gauti valgant košes.

Košės diena
Košės diena
© Organizatorių nuotr.

„Košė – vienas iš pagrindinių patiekalų, teikiančių būtinąsias maistines medžiagas, greitai panaudojamas fizinio krūvio metu ir suteikiančias pakankamai energijos. Košė tiek vaiko, tiek suaugusio žmogaus organizmą aprūpina ne tik reikalingais kompleksiniais angliavandeniais, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir taip reikalingomis skaidulomis. Žinoma, vaikas neturi būti maitinamas vien kruopomis, tačiau tai svarbi raciono dalis. Skubantiems rytais, sveikatos požiūriu ir verte įprastų kruopų košėms nenusileidžia ir košės iš dribsnių“, – sako E. Gavelienė.

Renkasi dribsnius su cukrumi

Tyrimas parodė, kad 25 proc. šešiamečių, ir jau tik 6 proc. septynmečių Lietuvos vaikų valgo košę pusryčiams. Pasak gyd. E. Gavelienės, drastiškai mažėja košės valgytojų, nes daugelis tėvų taupydami laiką, jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai.

Kad dirbantys ir užimti tėvai vis mažiau vaikams gamina šilto maisto, patvirtina ir tyrimas, pagal kurį dažniausiai košę valgo namų šeimininkių vaikai (beveik 80 proc.).

Pasak edukacinio „Košės diena“ projekto organizatorės UAB „Malsena plius“ vadovo Aldo Baltučio, šiandien 500 Lietuvos mokyklų buvo padovanota maistinga avižinė košė ir beveik 14 000 Lietuvos pirmokų ją ragauja pusryčiams.

„Pirmokai šiemet pasirinkti neatsitiktinai, nes kaip parodė tyrimas, būten pradėjus lankyti mokyklą, vaikų, valgančių vieną sveikiausių patiekalų – košę, skaičius drastiškai sumažėja. Todėl kartu su projekto parneriais siekiame supažindinti mažuosius moksleivius su sveikos mitybos principais, paskatinti rinktis maistingus pusryčius“, – sako A. Baltutis.

Košės diena
Košės diena
© Organizatorių nuotr.

Košę virkime kūrybiškais ir drauge su vaikais

Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas, kulinarinių knygų, tarp kurių ir knyga „Septyni ingredientai vaikams“, autorius, kasmet aktyviai palaiko Pasaulinės košės dienos iniciatyvą. Jis taip pat antrina dėl sveikos mitybos svarbos mažiesiems, tačiau atkreipia dėmesį, kad labai svarbu gebėti vaikus sudominti sveiku maistu.

Pasak A. Ivanausko, jei vaikai bus verčiami valgyti košes, norimo rezultato nepasieksime. Vaikai į tai žvelgs kaip į bausmę, o į mokyklos bufete laukiančius saldumynus – kaip į viliojančią pagundą.

„Šiandien, dalyvaudamas Pasaulinės košės dienos minėjime, ir turėdamas progą pabendrauti su vaikais, noriu jiems patiems leisti prisiliesti prie sveiko maisto gamybos. Tegul jie patys renkasi košės ingredientus, eksperimentuoja, žaidžia ir pajaučia malonumą ragaudami savo sukurtas košes. O visiems tėvams linkiu namų virtuvėse daryti kūrybines dirbtuves su savo vaikais ir taip diegti ne tik sveikos, visavertiškos mitybos pagrindus, bet ir daugiau laiko leisti su savo atžalomis“, – pataria A. Ivanauskas.

Naujų metų pažadai – sveikiau maitintis

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, košės vartojimas, nors ir nežymiai, bet auga.

„Įvairių rūšių dribsnių paklausa mūsų tinklo parduotuvėse praėjusiais metais augo 4 proc., grikių kruopų, kurių košė taip pat dažnai valgoma pusryčiams – 5 proc. Pastebėjome įdomų faktą – daugiausia košių perkama sausio mėnesį, vėliau jų paklausa kiek sumažėja. Greičiausiai tai susiję su metų pradžios pažadais sau – maitintis ir gyventi sveikiau. Košė iš tiesų yra puikus ir vertingas energijos šaltinis“, – sako Jaunius Špakauskas, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorius.

Reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą „Malsena Plius“ užsakymu bendrovė „Spinter“ atliko 2017 m. rugsėjį. Tyrimo metu apklausta po 1008 18–75 m. amžiaus respondentų iš Lietuvos, iš kurių 324 apklaustieji, turintys mokykloinio amžiaus vaikus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pabėgėlių iš Rusijos šeima papasakojo apie kraupius „Šiaurės brolijos“ žaidimus: buvo maždaug 9 lygiai (160)

Po paskutinio apsilankymo prekybos centre „Avosjka“ Julija Bašinova su Benjaminu Dmitroškinu...

Užkalnis virš pakelės prekybcentrio: pagaliau tobulas Kaukazas (14)

Aš gyvenime nebūčiau pagalvojęs ieškoti restorano tokioje Vilniaus vietoje. Ne tik virš...

Parama būstui įsigyti: daugelis net nežino, kad jau dabar gali ją gauti (136)

Viena iš trijų Idėjų Lietuvai – padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstą. Vyriausybės...

Pratęsimą išplėšę rusai tapo olimpiniais ledo ritulio čempionais nuo triumfo vokiečius skyrė minutė (1163)

Olimpiniame ledo ritulio turnyre vokiečių pasaka galėjo suspindėti olimpiniu auksu ir juos nuo...

Pribloškiančios istorijos: kas iš tiesų vyksta oligarchų medžiotojų mokymuose (289)

Politiko Aleksejaus Navalno tyrimo apie galimas bendras vicepremjero Sergejaus Prichodkos ir...

Suomijoje miško medelynų įsigiję lietuviai: mažėja darbo jėgos (89)

Lietuviško kapitalo įmonė „Skogran“ privatizavimo konkurse įsigijo trijų valstybinių...

Vietoje brangių viešbučių – originali alternatyva keliautojams (36)

Įsivaizduokite. Šiltas mobilus namelis kalnų slidinėjimo trasoje. Arba paplūdimio kabina...

Lietuvos rinktinė nustebino: bendroje Pjongčango olimpiados įskaitoje – kartu su Šiaurės Korėja tikslus įvykdė? (35)

Sekmadienį Pjongčange baigėsi XXIII žiemos olimpinės žaidynės. Jos, jau aštuntos iš eilės,...

Bioritmų testas: per 5 minutes sužinokite savo chronotipą ir idealų dienos režimą (6)

Garsus JAV gydytojas somnologas Michaelas Breusas išskiria keturis pagrindinius chronotipus:...

Kaip pačiam paruošti žemę pomidorų daigams (14)

Daugeliui kuo puikiausiai žinoma, kad norint džiaugtis gausiu pomidorų derliumi būtina paruošti...