aA
Tik pusė Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų pusryčiams valgo košę.
Košės diena
© Organizatorių nuotr.

Ketvirtus metus iš eilės minint Pasaulinę košės dieną (spalio 10 d.), vienos didžiausių grūdų perdirbimo įmonių „Malsena Plius“ užsakymu Lietuvoje atliktas reprezentatyvus tyrimas parodė, kad pradėjus lankyti mokyklą vaikų, vis dar valgančių košę pusryčiams, skaičius drastiškai krenta. Vaikų mitybos ekspertai sunerimę ir kviečia atkreipti dėmesį į mažųjų mitybos įpročius.

Šį antradienio rytą, Vilniaus Šeškinės pradinėje mokykloje doc. dr. gydytoja dietologė Edita Gavelienė kartu su „Virtuvės mitų griovėju“ Alfu Ivanausku ne tik paruošė skanią ir sveiką košę pirmokams, bet kartu su jais pusryčiaudama pasakojo apie sveikų patiekalų naudą augančiam organizmui, rašoma pranešime spaudai.

Gydytojos dietologės teigimu, vaikų maiste turi būti įvairių medžiagų – ir baltymų, ir riebalų, ir angliavandenių, o pastaruosius, kompleksinius angliavandenius, ypač lengvai galima gauti valgant košes.

Košės diena
Košės diena
© Organizatorių nuotr.

„Košė – vienas iš pagrindinių patiekalų, teikiančių būtinąsias maistines medžiagas, greitai panaudojamas fizinio krūvio metu ir suteikiančias pakankamai energijos. Košė tiek vaiko, tiek suaugusio žmogaus organizmą aprūpina ne tik reikalingais kompleksiniais angliavandeniais, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir taip reikalingomis skaidulomis. Žinoma, vaikas neturi būti maitinamas vien kruopomis, tačiau tai svarbi raciono dalis. Skubantiems rytais, sveikatos požiūriu ir verte įprastų kruopų košėms nenusileidžia ir košės iš dribsnių“, – sako E. Gavelienė.

Renkasi dribsnius su cukrumi

Tyrimas parodė, kad 25 proc. šešiamečių, ir jau tik 6 proc. septynmečių Lietuvos vaikų valgo košę pusryčiams. Pasak gyd. E. Gavelienės, drastiškai mažėja košės valgytojų, nes daugelis tėvų taupydami laiką, jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai.

Kad dirbantys ir užimti tėvai vis mažiau vaikams gamina šilto maisto, patvirtina ir tyrimas, pagal kurį dažniausiai košę valgo namų šeimininkių vaikai (beveik 80 proc.).

Pasak edukacinio „Košės diena“ projekto organizatorės UAB „Malsena plius“ vadovo Aldo Baltučio, šiandien 500 Lietuvos mokyklų buvo padovanota maistinga avižinė košė ir beveik 14 000 Lietuvos pirmokų ją ragauja pusryčiams.

„Pirmokai šiemet pasirinkti neatsitiktinai, nes kaip parodė tyrimas, būten pradėjus lankyti mokyklą, vaikų, valgančių vieną sveikiausių patiekalų – košę, skaičius drastiškai sumažėja. Todėl kartu su projekto parneriais siekiame supažindinti mažuosius moksleivius su sveikos mitybos principais, paskatinti rinktis maistingus pusryčius“, – sako A. Baltutis.

Košės diena
Košės diena
© Organizatorių nuotr.

Košę virkime kūrybiškais ir drauge su vaikais

Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas, kulinarinių knygų, tarp kurių ir knyga „Septyni ingredientai vaikams“, autorius, kasmet aktyviai palaiko Pasaulinės košės dienos iniciatyvą. Jis taip pat antrina dėl sveikos mitybos svarbos mažiesiems, tačiau atkreipia dėmesį, kad labai svarbu gebėti vaikus sudominti sveiku maistu.

Pasak A. Ivanausko, jei vaikai bus verčiami valgyti košes, norimo rezultato nepasieksime. Vaikai į tai žvelgs kaip į bausmę, o į mokyklos bufete laukiančius saldumynus – kaip į viliojančią pagundą.

„Šiandien, dalyvaudamas Pasaulinės košės dienos minėjime, ir turėdamas progą pabendrauti su vaikais, noriu jiems patiems leisti prisiliesti prie sveiko maisto gamybos. Tegul jie patys renkasi košės ingredientus, eksperimentuoja, žaidžia ir pajaučia malonumą ragaudami savo sukurtas košes. O visiems tėvams linkiu namų virtuvėse daryti kūrybines dirbtuves su savo vaikais ir taip diegti ne tik sveikos, visavertiškos mitybos pagrindus, bet ir daugiau laiko leisti su savo atžalomis“, – pataria A. Ivanauskas.

Naujų metų pažadai – sveikiau maitintis

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, košės vartojimas, nors ir nežymiai, bet auga.

„Įvairių rūšių dribsnių paklausa mūsų tinklo parduotuvėse praėjusiais metais augo 4 proc., grikių kruopų, kurių košė taip pat dažnai valgoma pusryčiams – 5 proc. Pastebėjome įdomų faktą – daugiausia košių perkama sausio mėnesį, vėliau jų paklausa kiek sumažėja. Greičiausiai tai susiję su metų pradžios pažadais sau – maitintis ir gyventi sveikiau. Košė iš tiesų yra puikus ir vertingas energijos šaltinis“, – sako Jaunius Špakauskas, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorius.

Reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą „Malsena Plius“ užsakymu bendrovė „Spinter“ atliko 2017 m. rugsėjį. Tyrimo metu apklausta po 1008 18–75 m. amžiaus respondentų iš Lietuvos, iš kurių 324 apklaustieji, turintys mokykloinio amžiaus vaikus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Baltiškos Ženios atostogos. Europietiškiausią Europą atrado Estijoje: čia trūksta tik pinigų (4)

Iš visko, ką mačiau, ši Europa – pati europietiškiausia. Džiugių spalvų identiški mediniai...

Kita ažiotažo dėl miškų pusė: kirsti daugiau skatina elementarus ekonomikos dėsnis (58)

Šiemet maždaug 20 proc. pakilusi medienos kaina privačių miškų savininkus ragina galąsti...

Pirmasis kardinolas iš Lietuvos: vos 27 metų sulaukęs įtakingo LDK eretiko sūnus (19)

Katalikiška Lietuva skaičiuoja jau daugiau nei 630 metų istoriją. Iki šiol vieną...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (157)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Orai: karštis neatslūgs (19)

Aukšta šiluma dar laikysis ir penktadienį, tik nuo šeštadienio į Lietuvą ateis tikrai...

Šokėjas apie būnant 7-erių neva patirtą Jacksono seksualinę prievartą: nebuvo nakties, kuri būtų praėjusi be jo tvirkinimo (18)

Wade‘as Robsonas plačiau pasakoja apie savo teiginius, kad Michaelas Jacksonas seksualiai jį...

Buvęs Estijos premjeras: apie savo šalį, kaip ir apie šeimą, blogai nekalbame (95)

Estiją krečia vienas didžiausių Europos istorijoje pinigų plovimo skandalų. Kaip galėjo Putino...

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (486)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Skandalingas žvaigždės dūris „Vilkams“ į nugarą – šansas Valančiūnui tapti NBA čempionu? (36)

Didžiausias Minesotos „Timberwolves“ klubo sirgalių košmaras tapo realybe. Prieš kiek daugiau...

Gydytoja: mitas, kad yra žmonių, kurie negali numesti svorio (74)

Gyvename keistų paradoksų laikais: kone visi užsikrėtę svorio metimo virusu, bet medikai...