Jos išbandyti patiekalų receptai praverstų kiekvienai taupiai gyvenančiai šeimai.

Apie pirmą valandą grįžusius iš mokyklos vaikus 53 metų R. Kaveckienė pasitinka su sumuštiniais, riestainiais, arbata ar iš kitų produktų paruoštais užkandžiais, kurių pavyksta gauti iš „Maisto banko“. Ypač noriai vaikai valgo duoną su saulėgrąžomis – su sviestu ar netgi be jo. Trečią valandą socialinė darbuotoja jiems pasiūlo karšto maisto, dažniausiai blynų.

Socialinių paslaugų tarnybos Vaikų dienos centro vaikai labai mėgsta ryžių blynelius. R. Kaveckienė šį patiekalą vadina „nugalėtoju“: jis laimi neskelbtą maistingumo ir populiarumo konkursą.

Blyneliams paruošti tereikia ryžių, trupučio miltų, cukraus, druskos ir aliejaus, kuriame jie kepami. Tešlos produktų proporcija – ypač lengvai įsimenama: viena stiklinė ryžių ir dvi stiklinės vandens. Tai pagal skonį pasūdytas ir pasaldintas vanduo. Galima įdėti ir truputį vanilinio cukraus. Šiame vandenyje ryžiai paverdami penkias minutes ir paliekami brinkti per naktį.

Kitą dieną į šią ryžių košę įdedamas šaukštas miltų, išmaišoma ir kepami blyneliai.

Šiuos blynelius vaikai mėgsta valgyti pagardindami jogurtu, uogiene ar jų mišiniu.

Tokie pietūs, anot R. Kaveckienės, vaikams yra dar ir pamoka, kad iš nebrangių, paprastų produktų galima pasigaminti vertingo ir skanaus maisto.

Dvi dukras užauginusi R. Kaveckienė savo pagamintais patiekalais sugeba įtikti ir trims anūkams. Ji nuolatos ir jau seniai, nuo pat vaikystės, domisi kulinarija, žiūri įvairias laidas, iš kurių ji mokosi maisto gaminimo gudrybių. Tai – jos hobis.

R. Kaveckienė maistą vaikams pateikia švediško stalo būdu. Ji moko vaikus, kad iš pradžių dera į lėkštę įsidėti vieną blyną, jį suvalgyti, o tik paskui įsidėti kitą.

Anot darbuotojos, Vaikų dienos centrą lankančios mergaitės užsirašo jos patiekalų receptus. Jos bando pasiūlyti juos savo mamoms, tačiau, deja, ne visada sėkmingai. Vietoje pigaus, maistingo ir sveiko patiekalo mamos dažniausiai renkasi dešrainiams skirtas dešreles.

Vaikų dienos centro socialinės darbuotojos padėjėja Rita Kaveckienė Socialinių paslaugų tarnyboje dirba įvairų darbą: pamaitina vaikus, prižiūri, kai jie ruošia pamokas, ji taip pat tvarko patalpas. „Jaučiuosi kaip namuose, ir man tai labai patinka: paruoši valgyti, ir lauki iš mokyklos pareinančių vaikų – kaip šeimoje“, – sakė moteris.

„Jau kelinti metai draugaujame su labdaros organizacija „Maisto bankas“, dalyvaujame dusyk per metus vykstančiose akcijose. Dažniausiai gauname negendančių produktų – kruopų, makaronų, margarino. Nuo akcijos iki akcijos dar tris kartus per savaitę gauname produktų IKI parduotuvėse Mažeikiuose – pieno produktų, duonos, kartais vaisių. Dažniausiai parsivežame iš artimiausio prekybos centro“, – sakė Mažeikių rajono socialinių paslaugų tarnybos vadovė Zita Jonauskienė.

Šiais maisto produktais ar iš jų pagamintais skaniais patiekalais Vaikų dienos centre kasdien pamaitinami dvi dešimtys mokyklinio amžiaus vaikų iki keturiolikos metų.

Anot Z. Jonauskienės, nors šie vaikai dar maitinami ir mokykloje, tačiau užvalgę 10–11 valandą greitai vėl išalksta – galbūt todėl, kad tai augantys žmonės. Ir nepanašu, kad valgydami Vaikų dienos centre jie imtų labai storėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)