Pataria psichologai

Sūnus dabar išgyvena pereinamąjį amžių ir jo elgesys yra normalus. Tai praeis, bet dabar svarbu neprarasti jo kaip sūnaus, kaip šeimos nario. Jei tarp jūsų atsiras bedugnė, jos vėliau bus praktiškai nebeįmanoma įveikti, netgi kai sūnus paaugs ir susivoks, kad buvo neteisus.

1. Visų pirma būtina patikinti vaiką, kad jį mylite – nepriklausomai nuo to, kaip jis besielgtų. Jūsų vaikui reikia mažiau kontrolės ir daugiau jūsų meilės bei pasitikėjimo.

2. Stenkitės santykiuose su vaiku atrasti gerumo ir griežtumo balansą. Neslopinkite jo charakterio.

3. Su pagarba vertinkite jo pomėgius – riedučius, riedlentes, kompiuterinius žaidimus. Tai taip pat yra sporto rūšys – tiesiog ne tokios, kokias pasirinkote jūs.

4. Paaiškinkite sūnui, kad netrukdysite vaikui susitikinėti su draugais, net jei šie jums nepatinka. Jūsų priešinimasis tik pils kurą į jų santykius.

Nedideli patarimai

Aš pastebėjau... „Susitvarkei kambarį?“, - klausia mama įeidama į kambarį, kur grindys nuklotos išmėtytais drabužiais. Kam gi užduoti šį klausimą? Juk ir taip viskas aišku. Niekuomet neklausinėkite akivaizdžių dalykų! Neuždavinėkite tokių retorinių klausimų, kaip „Gal tu nori mane į kapus nuvaryti?“.

Naudokite tokius posakius, kaip „Aš pastebėjau...“. Pavyzdžiui, „Aš pastebėjau, kad nesusitvarkei kambario. Gal padarykime tai dabar?“, „Aš pastebėjau, kad tapai grubus bendraudamas su manimi. Pasikalbėkime apie tai?“ ir panašiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją