1. Per anksti vaiką sodina per didelėje automobilio sėdynėje

Dažnai tėvai laukia nesulaukia, kada jų mažyliai paaugs ir nevalingai užbėga už akių šiam procesui – ši tendencija apima viską: nuo per didelių batelių iki netinkamo sauskelnių dydžio. Mokslų daktarė Jennifer Shu teigia, jog tėveliai tikrai turėtų sulėtinti tempą, ypač jeigu kalbame apie automobilio sėdynę kūdikiui. Jokiais būdais nesodinkite savo mažylio į jam per didelę sėdynę – nelaimės atveju rizikuojate ne tik jo sveikata, bet ir gyvybe.

2. Leidžia kūdikiui miegoti sūpynėse

Suprantama: jūsų mažasis džiaugsmelis saldžiai užsnūsta specialiose sūpynėse ir jūs tikrai mažiausiai norite jį pažadinti neatsargiu judesiu. Tačiau pediatrų rekomendacijose, kaip išvengti vadinamojo staigios kūdikio mirties sindromo, pažymima – kuo ilgiau vaikas praleidžia sėdimoje padėtyje, tuo sunkiau mažyliui gauti pakankamai deguonies.

Tas pats galioja ir kūdikio sėdynei automobilyje. Aišku, jeigu mažylis jums važiuojant automobiliu užmiega, specialiai kelti jo nereikia, tačiau vos grįžę namo, vaikutį iš ten išimkite – jokiais būdais namo jo neneškite su visa sėdyne ir neleiskite joje toliau miegoti. Sėdimoje pozicijoje esančiam kūdikiui sunkiau kvėpuoti, be to, gali susiploti jo pakaušis.

3. Leidžia mažyliui žiūrėti ugdomąsias laidas

Jūsų mažylis tikrai netaps Albertu Einšteinu, pasižiūrėjęs ugdomąją laidą, kad ir koks įmantrus bebūtų jos pavadinimas. Mažesnius nei dviejų metų amžiaus vaikus laikykite kuo toliau televizoriaus nuo ekrano.

Neseniai atliktos apklausos rezultatai atskleidė, jog net 90 proc. jaunesnių nei dvejų metų amžiaus vaikų jau verčiami žiūrėti televizorių. Pediatrai teigia, jog laidas ugdomosiomis galima įvardyti tik tada, kai vaikas jau gali suvokti tokios laidos turinį. O tai geba tik vyresni nei dvejų metų mažyliai.

„Aiškinu tėvams, kad leisdami mažiesiems žiūrėti televizorių ar sėdėti prie kompiuterio, trukdome jiems mokytis kalbėti. Juo daugiau laiko vaikas praleidžia prie televizoriaus, tuo mažiau laiko jis praleidžia su jumis. O bendravimas juk toks svarbus“, - teigia pediatras iš Floridos Lance‘as Goodmanas.

4. Neleidžia mažyliams būti ant pilvo

Kūdikiai miega ant nugaros. Miegas tokia poza sumažina staigios kūdikio mirties sindromo riziką. Tačiau kai vaikai nemiega, jiems naudinga pabūti ir ant pilvuko – tokia padėtis padeda lavinti viršutinės kūno dalies tvirtumą. Be to, laikas, praleistas ant pilvuko, sumažina kaukolės deformacijų riziką.

5. Buteliuką šildo mikrobangų krosnelėje

Amerikos pediatrų asociacija ragina mikrobangų krosnelėje nešildyti buteliukų. Ekspertai nuogąstauja chemikalo dėl BPA (Bisphenol A), kuris naudojamas pakuočių gamyboje. Be to, mikrobangų krosnelėje maistą galite per daug įkaitinti, ir mažylis nusidegins.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)